21. august 2019
72-årige Flemming Ehlert fik afslag på 15 timers ledsagelse om måneden med begrundelsen, at han er for gammel. Han håber, at komme med i den forsøgsordning, der er en del af finansloven. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

72-årige Flemming Ehlert fik afslag på 15 timers ledsagelse om måneden med begrundelsen, at han er for gammel. Han håber, at komme med i den forsøgsordning, der er en del af finansloven. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flemming er 72 år og næsten blind men for gammel til hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flemming er 72 år og næsten blind men for gammel til hjælp
Opdateret 08. marts 2019 kl. 16:14
Slagelse - 08. marts 2019 kl. 15:50
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Flemming Ehlert i Korsør har fået afslag af Slagelse Kommune på ledsagerordning, så han kan komme mere rundt og øge sin livskvalitet. Begrundelsen er, at han er over 67 år.

arrow Læs også: Næsten blind får svar om afslag på hjælp

- Du må heller skænke kaffen til os, for du spilder nok ikke!

72-årige Flemming Ehlert byder Sjællandske velkommen i sin lejlighed i Baggade. 90 procent af hans syn er væk grundet sygdommen grøn stær.

Han føler sig uretfærdigt behandlet af kommunen, som har givet ham afslag på en ledsagerordning med 15 timer om måneden, så han bedre kan komme ud og opleve sin by og kommune.

- Det handler om min frihed og ikke mindst livskvalitet. Jeg kan mærke, at jeg irriteres mere og mere over, at jeg er udsat for en kommune, der opfører sig forvaltningretligt helt forkert og giver afslag, siger Flemming Ehlert.

Humoren har han heldigvis i behold.

- Jeg kalder det for ledsaget udgang, som sad jeg i et fængsel. Det gør jeg heldigvis ikke, for jeg kan godt gå korte ture, som jeg har trænet, og hvor jeg kender de farlige steder med kantsten, siger Flemming Ehlert. I mørke og stærk solskin er gåturene stort set umulige for ham.

Turen fra lejligheden i Baggade til Madam Bagger er en af ruterne, han kender. Årsagen er 26 års medlemsskab af Rotary med møder på førnævnte restaurant. Han har på 38. år også valgt fortsat at være aktiv logebroder, hvor møderne foregår i kjole og hvidt. En påklædning han får hjælp til at sætte rigtig, ligesom han er bevilget hjælp til den digitale del af pensionistlivet med at læse sin elektronisk post på computeren.

Han sendte sin ansøgning til kommunen om en ledsagerordning den 3. januar. Tre dage efter at årets finanslov trådte i kraft. I den har regeringen og Dansk Folkeparti som forsøgsordning afsat 20 mio. kr. årligt i perioden 2019-2022, så personer med synshandicap over 67 år kan søge ledsagerordning på 15 timer om måneden. Den gældende lovgivning har hidtil været, at kommunerne skal »tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til personer under 67 år, som ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, herunder personer med synshandicap«.

Denne ledsagerordning bevares også efter det fyldte 67. år. Personer som Flemming Ehlert, der først rammes af et synshandicap efter at være fyldt 67 år, har hidtil ikke kunne søge ledsagerordning. Men det ændrede finansloven for 2019 altså på, hvorfor Flemming Ehlert sendte sin ansøgning tre dage efter, den var trådt i kraft. Men 26. februar modtog han brev fra kommunen med overskriften »Afslag på ledsagerordning« med begrundelsen, at han er over 67 år.

I bedste fald synes der håb om, at Flemming Ehlert alligevel kan se frem til 15 timers månedlig ledsaget udgang, som han kalder det.

- Jeg blev ringet op af kommunens myndighedschef Tine Aavang Jensen. Hun fortalte, at det ikke var et afslag, jeg havde fået, selv om der stod sådan i brevet, siger Flemming Ehlert.

Sjællandske har forgæves søgt kontakt til myndighedschefen. I stedet er det chefen for center for handicap og psykiatri Thomas Knudsen, der ringer tilbage.

- Jeg kan ikke kommentere på den konkrete personsag, men generelt er vi forpligtet til at træffe afgørelser, når vi får ansøgninger. De afsatte penge på finansloven til ledsagerordning for personer over 67 år mangler vi stadig at modtage retningslinjer om, før vi kan handle på den nye ordning, siger Thomas Knudsen til Sjællandske.

Han tilføjer, at når kommunen modtager retningslinjerne for den nye ledsagerordning, så bliver det samtidig undersøgt, om der er borgere, som er kommet i klemme og alligevel skal have tilbud om at få 15 timers månedlig ledsagelse.

Den klemme håber Flemming Ehlert, at han vil være omfattet af.

Så hans livskvalitet kan højnes og en tiltagende bitterhed over at være uretfærdig behandlet kan forsvinde.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk