24. juni 2021
I Ringparken udgør beboere med ikke-vestlig baggrund 57 procent, hvoraf flere er muslimer. Men for andet år i træk er fejringen af den årlige fastemåned Ramadan aflyst. Børnene får dog gaver og uddelt slikposer, siger formanden for Foreningen Ringparken.
I Ringparken udgør beboere med ikke-vestlig baggrund 57 procent, hvoraf flere er muslimer. Men for andet år i træk er fejringen af den årlige fastemåned Ramadan aflyst. Børnene får dog gaver og uddelt slikposer, siger formanden for Foreningen Ringparken.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fejring af muslimsk fastemåned aflyst for andet år i træk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fejring af muslimsk fastemåned aflyst for andet år i træk

Endnu et år må muslimer droppe at fejre den årlige fastemåned Ramadan, der slutter i dag, onsdag. I Ringparken i Slagelse er Eid-festen, der normalt samler op mod 1000 deltagere, aflyst grundet coronarestriktioner.

Slagelse - 12. maj 2021 kl. 10:03
Af Fleur Sativa

Sidste år måtte man samles 10 personer. I år må man samles 25. Men det er stadig ikke nok til, at den årlige fastemåned Ramadan, der holdes af landets cirka 320.000 muslimer, kan fejres, som den plejer.

I hvert ikke i Slagelse, hvor den 30 dage lange fasteperiode normalt bliver fejret med en stor Eid-fest i boligområdet Ringparken. I lighed med sidste år er festen nemlig aflyst grundet coronavirus og det nuværende forsamlingsforbud.

Det oplyser Hussein El-Khodr, der er formand for Foreningen Ringparken og normalt står for mange arrangementer i forbindelse med ramadanen.

- Vi må samles 25 personer i huset (beboerhuset Nordhuset, red.) og 75 udenfor. Normalt samles vi 500-600. Så det giver sig selv, at det kan vi ikke i år, forklarer han.

Samler muslimer og ikke-muslimer

Tidligere år har den store Eid-fest kaldet Eid ul-Fitr samlet både muslimer og ikke-muslimer fra lokalområdet i Slagelse, da festen afholdes for alle, der måtte være interesseret.

I 2019, da den blev afholdt sidste gang, arrangerede forskellige foreninger i boligområdet endda en tre dage lang fest med et lejet tivoli og forlystelser. Her deltog omkring 1.000 gæster.

"I år bliver der nogle små aktiviteter for børnene, ligesom de får delt nogle Eid-gaver eller slikposer ud. Det er nok for os, som situationen er nu. Vi skal ikke holde stor fest"
- Hussein El-Khodr, formand for Foreningen Ringparken

Lige nu kan man kun lovligt samles op til 25 personer på offentlige indendørs steder og op til 75 personer udendørs. Og mens ramadanen slutter i aften, onsdag, gælder forsamlingsforbuddet foreløbig frem til 21. maj.

Normalt ville Eid-festen finde sted i dagene efter ramadanens afslutning.

- I år bliver der nogle små aktiviteter for børnene, ligesom de får delt nogle Eid-gaver eller slikposer ud. Det er nok for os, som situationen er nu. Vi skal ikke holde stor fest, understreger Hussein El-Khodr, der håber at kunne holde en Eid-fest senere på året. Måske til juli.

Fester betyder meget

Traditionelt afholder muslimer nemlig Eid-fest to gange om året hvoraf den mest kendte er netop Eid ul-Fitr, som markerer afslutningen på fastemåneden Ramadan.

Den anden Eid-fest kaldes Eid ul-Adha og markerer afslutningen på pilgrimsrejserne til Mekka. Denne fejres 70 dage efter ramadanen. Altså den 20. juli i år.

- Måske afholder vi noget den 23. juli (om fredagen, red.). Men det ved vi ikke endnu. Det bliver kun, hvis det er muligt og sikkert, siger Hussein El-Khodr.

Lige nu gælder der dog et stort forsamlingsforbud på 500 personer frem til og med den 31. august 2021 - altså kan en eventuel Eid-fest ikke samle flere end dette, uanset hvor meget det lille forsamlingsforbud ellers måtte lempes fra den 21. maj.

- Normalt laver vi mange ting sammen: Laver mad, fester, danser. Så Eid-fester betyder meget, siger Hussein El-Khodr, der derfor håber, det bliver muligt at markere fastemåneden på »en eller anden vis«.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk