23. november 2020
Torben Nielsen var mandag på ledsaget udgang og hjemme for første gang i 20 måneder. Han ønsker Slagelse-vognmand hen, hvor peberet gror. Her står han sammen med sin forlovede, Gitte Thoft.
Torben Nielsen var mandag på ledsaget udgang og hjemme for første gang i 20 måneder. Han ønsker Slagelse-vognmand hen, hvor peberet gror. Her står han sammen med sin forlovede, Gitte Thoft.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fængslet chauffør narret af »kynisk« vognmand: - Jeg blev lokket i en fælde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fængslet chauffør narret af »kynisk« vognmand: - Jeg blev lokket i en fælde

Den 55-årige Torben Nielsen fra Sabro ved Aarhus blev snydt, da han i fjor indvilligede i at fragte frugt fra Sydspanien til Danmark for en Slagelse-vognmand. Han afsoner nu dom på seks års fængsel og fik mandag lov at komme på ledsaget udgang.

Opdateret 20. oktober 2020 kl. 13:18
Slagelse - 20. oktober 2020 kl. 06:00
Af Carsten Lysdal

Der er ingen tvivl at spore i hverken stemmeleje eller tonefald. 55-årige Torben Nielsen, der sidste år blev idømt seks års fængsel i Frankrig for indsmugling af 987 kilo cannabis, blev narret.

Lokket i en fælde efter at have bidt på et tilbud, hvor en vognmand søgte efter en chauffør til at fragte citroner og appelsiner fra Malaga til Danmark, men hvor tre paller vin, chaufføren ikke kendte til, endte med at blive skæbnesvangre.

- Jeg er stadigvæk træt og træls over, at jeg sidder fængslet for det her, lyder det fra Torben Nielsen, der mener at være en af mange uskyldige brikker i et stort netværk af - ifølge ham - kyniske hashsmuglere.

Han føler sig ofret, idet han ved den spansk-franske grænse i februar 2019 blev stoppet af toldere, der fandt hash i pallerne med vin. Gods, han intet kendte til, og hvis fragtbrev lå i hænderne på en dansk mand, som Torben Nielsen selv betragter som værende en af de skyldige.

- De tre paller, det hele handler om, er blevet læsset af ham. Det har han også selv indrømmet på tv, men retssystemet gør intet. Det bliver jeg selvfølgelig skuffet over, siger Torben Nielsen, som fastholder, at han blev uskyldigt dømt sidste år.

Dejligt at være hjemme - om end det var kortvarigt

Sagen trækker tråde til den 68-årige, dømte vognmand Jørn Lisberg, der i flere år har huseret i området ved Kongsmark Strand. Det er imidlertid ikke forbindelsen til sagen med Torben Nielsen, som han nu sidder fængslet for, men derimod en syvårig smuglerdom, som han er blevet idømt i Frankrig, om end han i flere år har forsøgt at skjule sig.

Sidste år gik den dog ikke længere, og de franske myndigheder fik sat kløerne i manden, dømt ham på ny, men sender ham sågar nu også retur til Danmark, idet han har fået rettens ord for, at han kan vende hjem og afsone i Danmark.

Torben Nielsen, der mandag var på ledsaget udgang, har dog intet til overs for hverken den 68-årige vognmand eller hans medkumpaner.

- Og egentlig er jeg også meget skuffet over det danske retssystem. Ingen har gjort noget ved de personer, selv om der er blevet fortalt rigeligt om, hvem de er, og hvor de befinder sig, siger han og bedyrer, at han aldrig ville gå med til at smugle hash.

- Jeg havde ingen anelse om det. Havde jeg vidst det, var jeg vendt rundt og havde takket nej, slår chaufføren, der har mere end 10 års erfaring på vejene, fast og siger, at det hele startede med et opslag.

- Jeg var ansat hos en, der desværre måtte lukke firmaet. Og her var der så en mulighed for mig at køre sydpå, som mange gerne vil. Ellers har jeg kørt meget i Sverige og Norge. Du får noget ekstra for kilometerne, så sådan en tur ville jeg også gerne køre, siger Torben Nielsen, som selv tog kontakt til Jørn Lisberg, efter at en ven havde vist ham et opslag, hvor der blev søgt efter en chauffør.

Sov lige op ad kummen

Det endte dog grueligt galt og helt anderledes, end Torben Nielsen havde forestillet sig. Mere præcist på et køligt fængselsgulv flankeret af to medfanger i en tomandscelle og med hovedpude samt en madras placeret under én meter fra den fælles toiletkumme.

- Det var forfærdelige forhold. I Frankrig er der jo 600-700 fanger i hvert fængsel, selv om der ikke er plads til dem. Efter jeg er kommet hjem, føles det som et paradis at være i Nørre Snede, siger Torben Nielsen, der i sommer kom til Danmark for at afsone efter halvandet år under, hvad han kalder kummerlige forhold.

Mareridtet og følelsen af at være uskyldigt dømt nager ham dog stadig, lyder det fra Sabro, hvor han mandag tilbragte tiden med familie, venner og sin forlovede, Gitte Thoft, der har stået ham bi og kæmpet for retfærdigheden lige siden slutningen af februar sidste år, hvor han blev buret inde. Senere blev han dømt.

- Det, at man ikke kan se sin familie og omgangskreds, er jo forfærdeligt, og selv om fængselsbetjentene er flinke og behandler mig godt, så ændrer det ikke ved, at jeg sidder i fængsel for noget, jeg intet havde at gøre med, pointerer han i telefonen, mens stemmelæberne lader sig vibrere af både vrede og dyb fortvivlelse.

- Jeg har meget nemt ved følelser i dag. Ser jeg noget i fjernsynet, så begynder jeg at græde. Sådan er det blevet, og det her spiller helt klart ind, lyder det fra Torben Nielsen, der har en søn, der til daglig bor i Grønland.

Håber at komme ud

Det er 20 måneder siden, Torben Nielsen sidst var hjemme, og han glæder sig til, at fængslets tremmer en dag er en saga blot. Hvornår det sker, afhænger dog af meget. Særligt af det danske retssystem, som han langtfra nærer den store respekt for efter dette forløb.

Han kan søge om prøveløsladelse om et år, selv om det franske system, som også har dømt ham, har andre måder at tilgå proceduren på.

Han håber derfor, at det kan ske før, selv om han indirekte presses af, at han ikke vedkender sig sine skyldsspørgsmål, ligesom et ikke videre konkret behandlingsforløb også ville gavne hans sag ifølge retsvæsnet.

- Men det kommer jeg aldrig til, og hvad skal jeg i behandling for? Jeg blev fældet. Jeg kommer ikke til at sige, at jeg vedkender mig noget som helst, siger han.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk