3. december 2020
Slagelse Kommune har ansøgt og fået bevilget et eftersyn af den kommunale sagsbehandling for udsatte børn og unge af en særlig Task Force under Socialstyrelsen og Ankestyrelsen.
gallery icon

Se billedserie

Slagelse Kommune har ansøgt og fået bevilget et eftersyn af den kommunale sagsbehandling for udsatte børn og unge af en særlig Task Force under Socialstyrelsen og Ankestyrelsen.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Får kras kritik for at svigte udsatte børn og unge: - Det er bekymrende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Får kras kritik for at svigte udsatte børn og unge: - Det er bekymrende

Task force under Socialstyrelsen og Ankestyrelsen har efter større analysearbejde fundet flere problematiske forhold i Slagelse Kommunes arbejde med udsatte børn og unge. Det er bekymrende læsning, lyder det fra udvalgsformand. Medarbejdere klager deres nød.

Opdateret 04. november 2020 kl. 15:19
Slagelse - 04. november 2020 kl. 06:40
Af Carsten Lysdal

Det særlige børne- og ungeområde i Slagelse Kommune er blevet endevendt, og konklusionerne i rapport udarbejdet af særlig task force under Socialstyrelsen og Ankestyrelsen, som kommunen selv har bedt om, er langtfra munter læsning.

arrow Læs også: Efter harsk kritik: Vil ansætte flere hænder på udskældt børneområde

Ikke desto mindre er det virkeligheden, som skildres, og den må tages til efterretning, mener Helle Blak (SF), formand for børne- og ungeudvalget.

- Det er nogle af vores allermest udsatte borgere og familier, vi har med at gøre. Vi har nu fået et grundlag for at arbejde videre. Det er tydeligt, at vi skal i arbejdstøjet. Vi politikere har en stor rolle i det her, siger udvalgsformanden.

Task forcen har taget udgangspunkt i 30 sager og stribevis af interviews med ledere og medarbejdere i kommunen. Og udefra set tegner der sig et billede af en sagsbehandling og kontakt med såvel børn som deres familier, der synes både usystematisk, langsommelig og tilfældig, ligesom kommunens sagsbehandlere på flere punkter ikke overholder gældende lovgivning.

Det skyldes blandt andet en fraværende ledelse, der hverken har formået at sætte rammer eller faste strukturer op, indikeres det.

- Det er bekymrende læsning, men vi skal også huske, at det udelukkende er det juridiske og faglige, der kigges på. Ikke økonomi, psykisk og fysisk arbejdsmiljø og så videre, bemærker Helle Blak.

Alarmklokkerne bimler

Det særlige børne- og ungeområde har i årevis været presset. Ikke mindst økonomisk, idet man notorisk har set tocifrede millionunderskud, når der fra tid til anden er blevet gjort status for forbruget af penge.

Noget tyder da også på, at der kan strammes til og optimeres, uden det behøver koste mere, lyder det.

Det, der for eksempel har stukket de to styrelser i øjnene, er kommunens manglende måltal for området. I praksis har man ikke fulgt tilstrækkeligt op på, hvordan iværksatte tiltag fungerede, og om de havde den ønskede effekt.

- Der mangler rammer og retningslinjer for sagsarbejdet, lyder det desuden også, ligesom man konkluderer, at en manglende struktur for møder og overleveringer, der kan sikre fremdrift på området, ikke er en del af hverdagen.

- Dette vanskeliggør en fælles og mere målrettet og prioriteret tilgang til udviklingsarbejdet i Slagelse Kommune, konkluderes det.

Underretninger tages ikke alvorligt

Andre lamper lyser rødt i forhold til, hvordan medarbejdere - det være sig sagsbehandlere - reagerer på underretninger.

I rapporten skrives der blandt andet, at »der ikke handles rettidigt på underretninger og meget bekymrende udtalelser, ligesom flere af de bekymrende oplysninger ikke bliver betragtet som underretninger.«

Herudover er sagsbehandlingen i flere sager præget af langsommelighed og decideret lovbrud i visse tilfælde.

- Kommunens beredskabsplan er mangelfuld og lever ikke op til alle dele af lovgivningen til brug for en målrettet indsats i forhold til forebyggelse, opsporing og håndtering af sager om børn og unge udsat for overgreb, lyder det, ligesom sagsgennemgangen har synliggjort »udfordringer i forhold til børnesamtalen efter servicelovens § 48, udarbejdelse af handleplaner, inden der træffesafgørelse, samt opdateringer af børnefaglige undersøgelser.«

Her anbefaler task forcen kommunen at være særligt opmærksom, idet sagerne skal behandles inden for lovens rammer.

Kræver politisk ansvar

Ifølge Helle Blak skal der sættes ind. Ikke i morgen, men nu. At det bliver sagsbehandlere, der sigtes imod, er dog ikke i orden.

- Det handler ikke om at skyde mod sagsbehandlere, for vi har ikke haft røv i bukserne til at gøre noget ved det politisk. Det må vi erkende, siger Helle Blak, der konstaterer, at der i årevis er blevet råbt op.

Hun dvæler blandt andet ved, at man i sager, der ender med anbringelse, ikke er gode nok til at tænke børnenes nære netværk ind.

- Vi involverer ikke familiens netværk godt nok. Det skal vi huske. Det er en grusom foranstaltning at fjerne et barn, selv om det nogle gange er nødvendigt. Her giver det mening at byde familier, netværk og så videre indenfor, siger hun og argumenterer også med, at skoler og daginstitutioner er vigtige ressourcer til at klare en form for forebyggende foranstaltning.

- Analysen viser, at skole- og dagtilbud sjældent er inddraget eller har indsigt i, om der er iværksat en indsats i familien, ligesom de ikke er vidende om, hvornår sagen afsluttes i Afdeling for Børn og Familie, beskrives det i rapporten.

Udvalget har på foranledning af rapporten et ekstraordinært møde i midten af november, ligesom rapportens konklusioner skal drøftes ved et temamøde i byrådet.

Kompetente ansatte - men stort arbejdspres

En del af presset på området skyldes digre bunker af sager. Det har før affødt opsigelser på stribe blandt sagsbehandlere, der også har klaget over det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

I rapporten sættes der nemlig tyk streg under, at medarbejderne er fagligt kompetente, men at manglerne i sagsbehandlingen ikke mindst skyldes, at der er for knappe ressourcer.

Den store personaleudskiftning betyder blandt andet også, at det bliver svært for både medarbejdere og ledere at give den rettidige og rette hjælp og samtidig leve op til målet om at inddrage børn, unge og deres familier i tilrettelæggelsen af sagsforløbet.

Det er derfor i maskinrummet, at der med fordel kan skrues hist og her.

- Vi er underlagt et stort arbejdspres, og derfor er vores dygtige medarbejdere konstant på bagkant, så der ikke i tilstrækkelig grad er fokus på udvikling og tidlig inddragelse af borgerne. Vi har brug for at få arbejdsro, så vi kan fastholde medarbejdere og bruge vores faglighed til at finde gode løsninger sammen med borgerne, siger Tine Aavang og Simone Mejling, formand og næstformand i LokalMED, samarbejdsudvalget i Center for Børn og Familie.

arrow Udskældt forvaltning frabad sig underretninger op til en weekend
14. november 2020 kl. 16:00 Opdateret: kl. 18:04
arrow Efter kras kritik af sagsbehandlere: - Vigtigt at gribe i egen barm
14. november 2020 kl. 12:00 Opdateret: kl. 17:14
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk