27. maj 2019
Så smuk tager Borreby Herreborg sig ud fra oven - måske Danmarks smukkeste herregård?
Så smuk tager Borreby Herreborg sig ud fra oven - måske Danmarks smukkeste herregård?
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er Borreby Herreborg Danmarks smukkeste herregård?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er Borreby Herreborg Danmarks smukkeste herregård?
Slagelse - 23. oktober 2018 kl. 15:32
Af Solveig Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kåring: »Hist hvor vejen slår en bugt, ligger der en herreborg så smukt«. En lettere omskrivning fra en kendt sang med tekst af H.C. Andersen, der jo faktisk selv var gæst ad flere omgange på Borreby Herreborg. Og netop Borreby Herreborg er lige nu med i opløbet om at blive kåret som Danmarks smukkeste herregård.

Af Danmarks cirka 770 herregårde er alene 17 blevet udvalgt til af organisationen Historiske Huse at deltage i konkurrencen, der løber frem til den 2. november. Vinderen bliver den herregård med flest stemmer, når konkurrencen er slut.

En kolossal anerkendelse
- Det er en kolossal anerkendelse af stedet - både historisk og arkitektonisk, fortæller godsejer Joachim Castenschiold. Han glæder sig samtidig over, at det er lykkedes at skabe bred opmærksomhed omkring herreborgens unikke historie.

Tidligere har Historiske Huse kåret både Danmarks smukkeste landsby, købstad, præstegård, bondegård samt almene bolig. Men denne gang er turen altså kommet til herregårdene.

- Vi håber, at kampagnen vil skærpe opmærksomheden - også fra politisk side på, hvordan herregårdsejerne får nogle bedre vilkår til at passe på disse enestående steder, der er en del af vores fælles kulturarv. Samtidig håber vi, at herregårdsejerne vil fortsætte den gode udvikling, hvor flere og flere mennesker får mulighed for at opleve denne form for kulturarv i øjenhøjde", fortæller Birthe Iuel, der er præsident i organisationen Historiske Huse.

- I dag er virkeligheden en anden, end den var, på herregårdene. Ofte bor ejerne ikke i hovedbygningen, eller kun i en mindre del af den. Og det kræver en stor indsats at finde midler til de mange fredede bygninger, som kun i meget begrænset omfang kan tilpasses moderne behov. Både de direkte støttemidler fra staten og værdien af skattefradraget er voldsomt reduceret gennem de sidste 30 år, og udviklingen i de krav, der stilles til de private ejere når de istandsætter deres fredede bygninger, er proportionel med udviklingen i den økonomiske kompensation, forklarer Birthe Iuel

På Borreby Herreborg har tiderne også ændret sig. Og hvor landbruget før var det primære, er både teater, konferencer og andre arrangementer til glæde for et større publikum kommet til og har løftet herregården ind i en ny tidsalder.

For nylig gjaldt det Rædslernes Borg, der træk knap 800 mennesker til Borreby Herreborg for med gys og gru at blive ført tilbage i tiden. Og før det var det Høstfesten, der træk fulde huse i teatersalen.

- Med Rædslernes Borg fik vi fat i børnene, og med Høstfesten de voksne, fortæller Joachim Castenschiold, der naturligvis håber, at Borreby Herreborg løber af med titlen af Danmarks Smukkeste Herreborg.

Afstemningen foregår på www.historiskehuse.dk, og der kan stemmes frem til fredag den 2. november.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk