3. marts 2021
I stedet for at tage en taxa med sine venner, vil Emilie Meng hellere gå alene ad grusstien hjem fra stationen til familiens hus i det centrale Korsør.
gallery icon

Se billedserie

I stedet for at tage en taxa med sine venner, vil Emilie Meng hellere gå alene ad grusstien hjem fra stationen til familiens hus i det centrale Korsør.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Emilie Meng-sagen: Tiden arbejder imod en opklaring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Emilie Meng-sagen: Tiden arbejder imod en opklaring

Denne artikel blev første gang bragt 19. december 2018. Men da det natten mellem den 9. og 10. juli er fire år siden, at Emilie Meng forsvandt, har vi valgt at genudgive denne artikel. Læs eller genlæs tidligere efterforskningsleder og kriminalkommissær ved Rejseholdet, Kurt Kraghs, vurdering af tidsperspektivet i en drabssag.

Slagelse - 10. juli 2020 kl. 08:48
Af Christina Ledertoug, foto og video Thomas Olsen

17-årige Emilie Mengs drabsmand er, trods intensiv efterforskning, godt to og et halvt år efter hendes forsvinding fortsat ikke fundet. Og en opklaring af sagen formindskes jo længere tid, der går.

arrow Læs også: Rigsadvokat stopper efterforskning om ulovlig Emilie Meng-aflytning

- Hvis jeg skal se rent statistik og erfaringsmæssigt på det, så vil jeg sige, at der ikke er mange drabssager, som bliver opklaret to eller tre år efter. Når vi i min tid så har lykkedes med det, er det som regel fordi, at gerningsmanden har slået til igen. Så er der en mulighed for at få en sag opklaret.

Sådan lyder vurderingen fra Kurt Kragh, der er tidligere efterforskningsleder og kriminalkommissær ved Rejseholdet.

Han har ikke selv efterforsket drabet på Emilie Meng, og kan derfor ikke udtale sig om selve sagen. Men gennem sine egne og mangeårige erfaringer sætter han ord på, hvordan det er at arbejde med en sag af denne størrelse, og hvordan tiden kan være med til at besværliggøre opklaringen.

Den 24. december i år er det to år siden, at liget af den dengang blot 17-årige Emilie Meng blev fundet i en sø ved Regnemarks Bakke ved Borup, mere end 60 kilometer fra Korsør Station.

Dermed er det også knapt to og et halvt år siden, at hun sidst blev set i live, da hun skiltes med sine tre venner på Korsør Station natten til den 10. juli 2016 efter en bytur i Slagelse.

De tre venner tog sammen en taxa hjem, mens Emilie Meng efter eget ønske ville gå det sidste stykke hjem. Men den unge pige kom aldrig hjem.

Og i december 2016 stod det klart, at Emilie Meng havde været udsat for en forbrydelse, da liget af hende blev fundet juleaftensdag efter at have ligget i en sø i flere måneder.

Artiklen fortsætter under tidslinjen.

Svært at huske tilbage

Siden har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi efterforsket på højtryk for at finde frem til, hvad der præcist skete den skæbnesvanger juli-morgen, og hvem gerningsmanden eller gerningsmændene kan være. Men det egentlige gennembrud for sagens opklaring er i skrivende stund udeblevet.

Det der blandt andet kan gøre det svært efter så mange år, forklarer Kurt Kragh, det er, at vidner kan have rigtig svært ved at huske så lang tid tilbage.

Det er dog altid håbet i sådanne sager, at der er nogen, som ligger inde med afgørende viden, som de ikke er kommet af med, men som de af en eller anden årsag nu får lyst til at fortælle om.

- Der ligger en stor udfordring som efterforskningsleder i, at komme ud til de personer, som eventuelt kunne ligge inde med viden og appellere til dem om at henvende sig. I sådan en sag som Emilie Meng, og særligt hvis der er flere gerningsmænd, kan der meget vel være nogen, der ved noget, siger Kurt Kragh og fortsætter:

- Men det forudsætter også, at det er en gerningsmand fra lokalområdet eller her i Danmark. For hvis det er en udlænding, eller nogen der kortvarigt opholder sig i Danmark, bliver det svært.

Herunder kan du se droneoptagelser over Regnemarks Bakke ved Borup, hvor Emilie Meng blev fundet. Det vides ikke præcist hvilken sø, den unge pige blev fundet i.

Artiklen fortsætter under videoen.

Nye efterforskere sat på sagen

Den 28. august i år blev der nedsat en gruppe af specialister inden for dansk politi, der på ny skal gennemgå mere end tre millioner oplysninger i sagen.

Det skete efter, at familien til Emilie Meng tog kontakt til justitsministeren for at få sat skub i drabsefterforskningen.

Ifølge Kurt Kragh er det altid er en god ting med nye øjne på sagen i håbet om at finde nye spor, der kan lede frem til en mulig opklaring af Emilie Meng-sagen.

- Det, at man har nedsat en ny efterforskningsgruppe, der kan se på sagen med nye og friske øjne, er altid en god ting. Det gjorde vi også i Rejseholdet, når vi havde en sag, som vi ikke kunne opklare af en eller anden årsag. Vi gjorde ofte det, at vi skiftede nogle stykker ud. Især er det godt med en ny efterforskningsleder, som er fuldstændig ren i sin måde at vurdere tingene på, siger Kurt Kragh.

Ifølge ham sker der nemlig ofte det, at når man sidder som efterforskningsleder eller efterforsker i lang tid på sådan en sag, risikerer man meget ofte at få tunnelsyn, hvor man lægger sig mere eller mindre bevidst fast på, hvad der er sket.

Derfor vil det sandsynligvis også være sådan, at den nye efterforskningsgruppe begynder mere eller mindre helt forfra med Emilie Meng-sagen for at kunne vurdere sagen objektivt.

- Når den nye gruppe sidder og vurderer sagen og begynder at gennemlæse al materialet, kan det meget vel være, at de vil begynde helt forfra og afhøre alle de nærmeste til Emilie Meng en gang til. Det er simpelthen for ikke at blive præget af det, der ligger i sagen. Og hvis de gør det, kan det tage rigtigt lang tid, sige Kurt Kragh.

Artiklen fortsætter under billedet.

Billede

Ved Korsør Station ses stadig små minder og hilsner til ære for Emilie Meng. Foto: Thomas Olsen


Det mest sandsynlige motiv

I Emilie Meng-sagen har politiet været forholdsvis tilbageholdene med informationer omkring selve efterforskningen, og vi ved derfor ikke, om politiet leder efter en særlig type gerningsmand, eller hvad der præcist er sket med Emilie Meng efter hun forsvandt.

Kurt Kragh ønsker ikke at udtale sig specifikt om en mulig gerningsmand eller flere af hensyn til den verserende efterforskning. Men han vil dog gerne komme ind på hvilket motiv, der kan ligge bag Emilie Mengs forsvinding og død.

Der er som hovedregel syv motiver, der går igen, når et menneske slår et andet menneske ihjel. Det drejer sig om jalousi, profit, hævn, udstødelse, fanatisme, begær og magt.

Ifølge Kurt Kragh er det mest almindelige forekommende motiv jalousi, og det er noget af det første, man overhovedet kigger på.

- Men hvis det ikke er tilfældet, at hun havde en aftale med at mødes med en, så er der kun tilbage, at det er en tilfældig, der kommer kørende og så vil i kontakt med hende. Det er efter min mening mest sandsynligt, at det er tale om et seksuelt motiv, siger Kurt Kragh.

Om retsmedicinerne er nået frem til det i forbindelse med obduktionen af liget af Emilie Meng, ved Kurt Kragh ikke. Han forklarer samtidig, at den lange tid, 17-årige Emilie Meng har ligget i vandet, kan have gjort det svært at finde eventuelle dna-spor eller en mulig dødsårsag.

- Liget har ligget i et vådområde, hvor hun har ligget tæt på overfalden. Og når man ligger så tæt i overfladen sådan et sted, så går naturen sin gang og et halvt år efter, er det rigtigt svært at få noget ud af et lig, siger Kurt Kragh.

Ifølge ham findes der dog eksempler på, at selvom der kun er skelettet tilbage, har retsmedicinerne været i stand til at nå frem til en mulig dødsårsag.

- Så der er stadig mulighed for at når frem til et eller andet. Om det så er sket i Emilie Meng-sagen, det ved jeg af gode grunde ikke, siger Kurt Kragh.

Herunder kan du se turen fra Korsør Station til Regnemarks Bakke ved Borup som time laps. Turen er via motorvejen, men det skal dog understreges, at det ikke vides om det er netop den vej, som gerningsmanden eller gerningsmændene har kørt. Selve turen på godt 60 kilometer tog 37 minutter, men er her kogt ned til 37 sekunder.

Artiklen fortsætter under videoen.

Tre steder har interesse

I sagen om Emilie Meng er der særligt tre steder, som har væsentlig betydning, forklarer Kurt Kragh. Det drejer sig om forsvindingsstedet, gerningsstedet samt findestedet.

Det første og det sidste sted er offentligheden bekendt, men hvor selve ugerningen er blevet begået står fortsat hen i det uvisse for offentligheden.

Det kan skyldes at politiet ikke ønsker det ud af hensyn til efterforskningen, eller også er det et af de områder, som politiet endnu ikke selv har fået svar på.

Men en ting er sikkert, Emilie Meng blev sidst set i live, da hun og veninderne skiltes på Korsør Station, og godt et halt år efter blev hun fundet dræbt mere end 60 kilometer fra Korsør Station i en sø ved Regnemarks Bakke ved Borup.

Netop afstanden fra forsvindingsstedet til findestedet kan ifølge Kurt Kragh have særligt betydning.

- Generelt i drabsefterforskning er der en tommelfingergel, der siger, at hvis gerningsmanden gør sig den ulejlighed at flytte liget fra gerningsstedet, kan det være, at gerningsmanden på en eller anden måde har en relation til offeret, eller at vedkommende ønsker at flytte fokus fra selve gerningsstedet, siger Kurt Kragh.

Han forklarer, at der også findes en tredje mulighed, som dog vil være den værst tænkelige.

- Den tredje mulighed er, at det er en eller flere, som tilfældigt kører igennem Korsør på deres vej og samler Emilie Meng op og skiller sig af med hende på vejen. Det er næsten det værst tænkelige, for der bliver det rigtig svært, da den eller de personer kan være over alle bjerge, siger Kurt Kragh.

Til spørgsmålet om, hvor længe man bliver ved med at efterforske på en over to år gammel mordsag forklarer Kurt Kragh, at en sag som udgangspunkt aldrig bliver forældet.

- Man bliver ved, så længe der er noget at arbejde med. Og samtidig er Emilie Meng-sagen så profileret, at det i sig selv gør, at jeg tror, at man virkelig vil gå helt ud i krogene i den her sag, siger Kurt Kragh.

Sn.dk har forsøgt at få et interview med politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, men han har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.

Sn.dk har desuden været i kontakt med familiens bistandsadvokat, Mai-Brit Storm Thygesen, for at høre, om familien ønskede at komme til orde. Familien ønsker dog ikke at udtale sig eller stå frem af personlige årsager, oplyser Mai-Brit Storm Thygesen i en mail til sn.dk.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk