19. marts 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Embedsværk og borgmester står fast trods stævning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Embedsværk og borgmester står fast trods stævning
Opdateret 11. juli 2018 kl. 08:13
Slagelse - 11. juli 2018 kl. 06:00
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre stævner Slagelse Kommune, efter et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Liberal Alliance i marts vedtog ændring af styrelsesvedtægten og en efterfølgende omkonstituering. Beslutningen endte med at koste oppositionen massiv indflydelse.

arrow Læs også: Ekspert: Folketinget bør reagere på Slagelse-sag

Spørger du på rådhuset, er der dog ingen slinger i valsen, når talen falder på gyldigheden.

- Jeg har ingen problemer med det, vi har ændret. Det havde jeg ikke dengang, og det har jeg ikke nu, fortæller han til Sjællandske, efter at avisen tirsdag kunne berette om oppositionens stævning, som borgmesteren tager »stille og roligt«.

Heller ikke hos den konstituerede kommunaldirektør Ole Kristensen mener man, at der er grund til at revurdere grundlaget for ændringen, som man fra administrationens side sagde god for i marts.

- Nu skal vi se, hvad stævningen overhovedet går ud på. Og vi vil se, hvad det er, de reelt stævner os for, men umiddelbart har vi ingen ændringer i vores holdninger til sagen, siger Ole Kristensen, der ellers modtager kritik for blot at »klappe hælene i«.

Den udtalelse står Roger Buch, chef- og kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, for.

- Man må undre sig over, at man i Slagelse lader det her køre ud ad et spor uden at kigge til Randers. Hvorfor går ledelsen med til det her, spørger han retorisk i dagens avis.

Han forstår i øvrigt udmærket, at Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre forfølger sagen ved retten. Andet ville være mærkeligt, siger han til Sjællandske.

- Fronterne er trukket skarpt op, og tilmed har man en præcedens-sag fra Randers i år, hvor kommunen tabte, så selvfølgelig skal de prøve det samme. Jeg tror, de får held med det, bemærker Roger Buch, som anser sagen som klarere end den fra Randers, hvor tre udvalgsformænd i april fik rettens ord for, at kommunen og den politiske ledelse satte dem uden for indflydelse på ugyldig vis.

- Jeg vil blive overrasket over, hvis ikke Slagelse Kommune dømmes, siger kommunalforskeren til Sjællandske.

Ifølge Roger Buch kan sagen i Slagelse få konsekvenser. I hvert fald mener han, at man ved en eventuel sejr til sagsøgerne må begynde at evaluere på det kommunale tilsyn. Et tilsyn i regi af Ankestyrelsen, hvis afgørelse i Randers-sagen blev underkendt ved retten.

Det er Folketinget, der skal stå for det eftersyn.

- Oppositionen oplever mange steder, at det er svært at komme igennem med noget. Det tilsyn, der er med kommunerne, er et meget juridisk, formalistisk og - for at sige det ligeud - dokumentorienteret tilsyn. Fordelen ved at gå i retten er, at man kan indhente vidneforklaringer, og at man så udtaler sig under vidneansvar. Det er altså strafbart, hvis man lyver, som en hest kan rende, siger kommunalforskeren, der mener, at det kan blive en bekostelig vane at gå i retten.

- Hvis det er sådan, at oppositionen er nødt til at gå til domstolene for at få sin ret, må man nok til at ændre i måden, man fører tilsyn på, og det er selvfølgelig dyrere og krævende, men der er jo også mange af de her sager, der rører ved nogle grundspilleregler i vores demokrati.

arrow Borgmester om stævning: - De har ikke noget at have det i
10. juli 2018 kl. 13:56 Opdateret: kl. 13:56
arrow Advokat bag stævning: - Borgmester modsiger sig selv
10. juli 2018 kl. 10:20 Opdateret: kl. 10:20
arrow Vraget politisk mindretal stævner kommune
10. juli 2018 kl. 07:54 Opdateret: kl. 20:54

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk