22. oktober 2020
Så længe hundeejere er opmærksomme på deres hund og samler dens efterladenskaber op, er der ikke grund til bekymring over Giardia-parasit. Hundejere bør derfor ikke være skræmt ved at bruge Nordskoven i Slagelse, vurderer dyrlæge.
Så længe hundeejere er opmærksomme på deres hund og samler dens efterladenskaber op, er der ikke grund til bekymring over Giardia-parasit. Hundejere bør derfor ikke være skræmt ved at bruge Nordskoven i Slagelse, vurderer dyrlæge.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dyrlæge: Sygdom i hundeskov bør ikke blæses op til stor smittesag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dyrlæge: Sygdom i hundeskov bør ikke blæses op til stor smittesag

I Slagelse advarer hundeejere hinanden mod at bruge Nordskoven, efter der i hundeskoven har været besøg af dyr smittet med mave-/tarmparasit. Dyrlæge maner dog til ro.

Slagelse - 21. september 2020 kl. 08:01
Af Fleur Sativa

»ADVARSEL«. Sådan lyder det skrevet i versaler fra en Facebook-bruger på et opslag i gruppen '4200 Slagelse'.

Her advarer hundeejere nemlig hinanden om, at der i Nordskoven har været hunde inficeret med parasitten Giardia.

arrow Læs også: Sygdom i omløb i hundeskov skaber frygt blandt hundeejere

Men så længe hundeejere er opmærksomme på deres hund og samler dens efterladenskaber op, er der ikke grund til bekymring. Og man bør altså ikke være skræmt ved at bruge skoven.

Det vurderer Anette Spohr, dyrlæge og hospitalschef på Evidensia Faxe Dyrehospital, der har taget en ph.d. i intern medicin med fokus på blandt andet mavetarmlidelser hos hund og kat.

- Man bør ikke blæse det her op til nogen stor smittesag. For i princippet kan smitten også komme fra en ræv, der kommer forbi, forklarer hun og peger på, at Giardia er en encellet organisme, der lever i tarmen og smitter gennem afføring.

Kan smitte mennesker

Parasitten ses hos husdyr som hunde og katte og kan i sjældne tilfælde smitte mennesker. Men også vilde dyr i naturen kan altså være smittebærere, lyder det ifølge Anette Spohr, der har arbejdet med smådyr i 25 år.

- Går man en tur i en hundeskov og ikke samler afføring op eller lader sin hund stikke snuden i hvad-som-helst, så er det klart, at risikoen for smittepresset stiger. Men risikoen er der sådan set altid, når du går en tur med din hund, forklarer den erfarne dyrlæge.

Symptomer på smitte blandt dyr med Giardia, der er en mave-/tarmparasit, er typisk diarré, hvor afføringen ofte er ildelugtende, slimet og lys i farven.

Det kan ifølge Anette Spohr føre til vægttab og kedelig pels.

- Men det er altså meget sjældent noget, som hunde dør af. Jeg kan faktisk ikke huske ét eneste tilfælde af smitte med Giardia, som jeg har set, hvor en hund er død, fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Billede

Ved Nordskoven i Slagelse hænger et skilt, der advarer hundeejer om parasitten Giardia. Den kan give symptomer som diarré, men bør ikke opildne til panik, mener dyrlæge. Privatfoto.


Svært at behandle - men ikke farligt

Ifølge Anette Spohr er det typisk hvalpe eller unghunde, der smittes med Giardia, men også ældre hunde kan blive inficeret med parasitten. Det er dog langt fra alle, der får symptomer.

Selv om der findes flere forskellige behandlingsmuligheder, er der nemlig ingen af disse, der med med garanti kan fjerne Giardia-parasitten, forklarer Anette Spohr.

Behandlingen med medicin følges derfor ofte op med støttebehandling. Hvis hunden ikke har symptomer, behandler man typisk ikke.

Også hos mennesker kan det være vanskeligt at behandle for Giardia, der af samme grund ofte kræver flere behandlingsforløb.

Her er symptomerne diarré ligesom hos dyr og ledsages ofte af oppustethed og tarmluft, oplyser Søren Thybo, overlæge og speciallæge i infektionsmedicin, i en artikel udgivet på netdoktor.dk.

Vær forsigtig - altid

- Smitten kan ske ved dårlig hygiejne, hvor parasitten indtages i munden, forklarer Anette Spohr, der derfor mener, at man ved at udvise forsigtighed kan undgå smitte både hos sig selv og sit husdyr.

Særligt udbredt er smitten blandt småbørn, ligesom det er typisk at få parasitten på ferier, hvor man som rejsende kan indtage Giardia-parasitten gennem dårligt varmebehandlet mad eller ikke-filtreret drikkevand.

- Det betyder selvfølgelig også, at en hund kan blive inficeret, hvis den drikker af en vandpyt, hvor et andet dyr med parasitten har været forbi og efterladt afføring, der har været i kontakt med regnvandet, fortæller Anette Spohr, der dermed opfordrer hundeejere til altid at være opmærksomme - og altså ikke kun, når der i et Facebook-opslag advares mod Giardia-parasitten.

- Hvis man som hundeejer husker at samle op efter sin hund og er opmærksom på, hvor den stikker sin snude hen, så falder risikoen for smitte - generelt - betydeligt, fastslår dyrlægen.

FAKTA
Giardia er forholdsvist almindeligt forekommende blandt hunde og katte i Norden. Bliver din hund testet positiv for parasitten, anbefales det, at du...
  • ... vasker hunden med klorhexidinshampoo
  • ... smider alle overflødige tæpper og legetøj væk
  • ... vasker resterende tæpper ved 60 grader og lader dem tørre godt
  • ... skolder vand- og madskåle dagligt
  • ... gør rent med midler med natriumhypochlorit eller kvaternært ammonium
  • ... har fokus på, at Giardia er følsom over for udtørring
  • ... fjerner afføring dagligt


Kilde: dyrlaegen.nu
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk