19. juni 2019
73-årige Frede Olsen er snart ved at løbe tør for teststrimler til at måle sit blodsukker med, fordi han mener, at det er nødvendigt med 15 målinger i døgnet. Kommunen vil kun bevilge til 10 daglige målinger, men Diabetesforeningen slår fast, at der kan være mange gode grunde til at måle flere gange. 	Foto: Arne Svendsen
73-årige Frede Olsen er snart ved at løbe tør for teststrimler til at måle sit blodsukker med, fordi han mener, at det er nødvendigt med 15 målinger i døgnet. Kommunen vil kun bevilge til 10 daglige målinger, men Diabetesforeningen slår fast, at der kan være mange gode grunde til at måle flere gange. Foto: Arne Svendsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Diabetiker føler sig trådt på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Diabetiker føler sig trådt på
Slagelse - 20. oktober 2018 kl. 06:50
Af Arne Svendsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg føler, mine menneskerettigheder bliver trådt under fode af embedsmænd i systemet.

Det siger 73-årige Frede Olsen, Slagelse, kendt tidligere fagforeningsformand og politiker.

Han har haft diabetes 1 gennem 40 år, og har i stort set al den tid fået bevilliget hjælpemidler til måling af blodsukker.

- Så jeg ved hjælp af målinger stadig er frisk både fysisk og psykisk, siger han.

Han måler sit blodsukker 15 gange pr. døgn.

- Hvis jeg får for lavt blodsukker, mens jeg sover, bliver jeg kvalt og sover stille ind. I heldigste fald får jeg frygtelige kramper og vågner med store muskelskader, siger han og tilføjer, at han også altid måler sit blodsukker før han skal køre bil, så han er sikker på, at blodsukkeret er korrekt.

Frede Olsen fortæller, at han har haft problemer med at få et tilstrækkeligt antal teststrimler i tre år.

- I borgmester Stén Knuths tid blev min bevilling beskåret med en tredjedel, skriver det tidligere S-byrådsmedlem i et brev til Sjællandske.

En sundhedskoordinatorer i kommunen vil ikke bevilge ham mere end 3600 strimler årligt, svarende til 10 om dagen.

Det er dog først nu her fornylig, at problemet er blevet meget aktuelt, da han i tiden uden begrænsninger havde opbygget et lager af teststrimler. Som altså nu er ved at være tømt. Hvilket betyder, at han selv må betale, hvis han vil fortsætte med at måle blodsukker 15 gange i døgnet.

- Jeg har fuld opbakning til mine synspunkter blandt læger og sygeplejersker på diabetes afdelingen på Slagelse Sygehus, hvor jeg gennem 40 år har gået til kontrol og vejledning fire gange om året, siger Frede Olsen.

Sjællandske har kontaktet Diabetesforeningen, og her henviser chefrådgiver Signe Hasseris til Servicelovens paragraf 112. Her står der, at insulinbehandlede diabetikere har ret til testmateriale.

- Der er ikke noget maksimalt antal strimler eller stiks. Alligevel har Socialministeriet accepteret, at kommuner ved et forbrug på for eksempel 1800 strimler årligt forlanger lægefaglige begrundelser for et øget behov. Øget set i forhold til gennemsnittet, siger Signe Hasseris.

Hun tilføjer, at hvis et større behov for stiks og strimler er begrundet, hvilket der kan være mange grunde til, så skal diabetikeren have flere.

- En kommune kan ikke bare stoppe leveringerne uden netop at gøre opmærksom på muligheden for at få flere, siger Signe Hasseriis.

Bettina Berg, ommrådeleder for hjælpemidler i Slagelse Kommune, siger, at hun ikke kan kommentere den konkrete sag.

- Men generelt kan jeg sige, at når vi får en ansøgning om teststrimler, hvor man beder om mere end 10 om dagen, så vil vi som oftest indhente en lægefaglig vurdering. Drejer det sig om diabetes 1 patienter, vil vi indhente den fra den behandlende læge på sygehuset, siger Bettina Berg.

Forelagt dette siger Frede Olsen, at de læger han har talt med, siger, at det ikke nytter noget at skrive noget til kommunen.

- De siger, at kommunen alligevel ikke retter sig efter det, siger Frede Olsen.

Bettina Berg slår fast, at der ikke vil blive givet afslag på teststrimler af økonomiske grunde.

- Men måske kan ansøgningen give anledning til, at man må sætte ind med en anden form for hjælp overfor borgeren, hvis det for eksempel er på grund af angst, at den pågældende mener, at det er nødvendigt med så mange daglige målinger. Det kan jo på sigt være skadeligt for fingerspidserne med så mange målinger, siger Bettina Berg.

Hun siger videre, at der er mulighed for at klage til kommunen over afgørelsen.

- Vi vil så revurdere sagen, og hvis vi fastholder afgørelsen, vil den blive sendt til endelig afgørelse i Ankestyrelsen, siger Bettina Berg.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk