17. oktober 2019
Hundredvis hjalp forleden med at få udbredt billeder af to kvinder i færd med at stjæle tøj i tøjforretningen Concept. Manøvren med at dele overvågningsbilleder er dog lovstridig. Foto: Carsten Lysdal
gallery icon

Se billedserie

Hundredvis hjalp forleden med at få udbredt billeder af to kvinder i færd med at stjæle tøj i tøjforretningen Concept. Manøvren med at dele overvågningsbilleder er dog lovstridig. Foto: Carsten Lysdal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Deling af tyveribillede kan koste butiksejer endnu en bøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Deling af tyveribillede kan koste butiksejer endnu en bøde
Opdateret 24. april 2019 kl. 10:42
Slagelse - 24. april 2019 kl. 06:04
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- På trods af 24 timers opfordring til at levere de stjålne varer retur har vi ikke modtaget noget. Det betyder desværre, at vi må se os nødsaget til at offentliggøre deres ansigter.

arrow Læs også: Budskab til butikstyve: - Vores forretninger er ikke et tag selv-bord

Sådan lød et harmdirrende påskeopslag i weekenden fra Christina Sommerstedt, indehaver af herre- og dametøjsbutikken Concept på Nytorv i Slagelse, efter to tilsyneladende langfingrede kunders rapseri i forretningen.

- Jeg har hverken lyst eller råd til at give mine ting væk, fortæller hun og lægger ikke skjul på, at hun ønsker de tyvagtige »kunder« hen, hvor peberet gror.

Og at nogen med lyssky hensigter kan løbe om hjørner med butiksindehaveren, skal også være løgn.

- Nogen skriver jo, at det er selvtægt og uprofessionelt, men når vi kan se, at der er en effekt, så er det den vej, vi går, tilføjer ejeren, som med sit førnævnte opslag lagde overvågningsbilleder og en enkelt film på såvel Facebook som Instagram, selv om hun ved, det er i strid med loven.

En dag forinden havde hun endda varskoet de langfingrede kvinder om, at deres ansigter ville blive lagt ud - hvis altså ikke de fik leveret de stjålne varer tilbage.

Ejeren, hvis tålmodighed er opbrugt, blev i januar præsenteret for en bøde på 5.000 kroner i en lignende sag. Dengang skete det efter to andre kvinders igangværende tyveri af tøj fra et udendørs tøjstativ. Dem nåede butikspersonalet dog at overmande.

Det er ikke lovligt at dele overvågningsbilleder med offentligheden - kun i en snæver, lukket kreds af forretningsdrivende, åbnede Folketinget for med en ændring af loven om tv-overvågning tilbage i maj 2018. Den gør det muligt for butiksejere at advare ligesindede om eksempelvis omrejsende kriminelle.

Med tusindvis af de såkaldte »likes« på de sociale medier og dertil et hav af bemærkninger fra offentligheden i kommentarfelterne er det dog ikke ligefrem tilfældet i Concept-sagen, som gik viralt i weekenden.

- Du må ikke lægge billeder ud af kriminelle handlinger. Det handler også om persondata, siger Malene Løkkegaard, advokat hos Advodan og ekspert i persondataret.

Men der er mange ting, man ikke må, siger butiksejeren.

- Jeg ved godt, at det koster mig en bøde, men den er jeg villig til at betale. Jeg føler mig så uretfærdigt behandlet, og som man kan se, er der nogen, der får ondt i sjælen og henvender sig. Det var dog ikke kvinderne selv, fortæller Christina Sommerstedt, der her henviser til det faktum, at nogle »med røde ører«, som hun formulerer det i det seneste opslag på både Facebook og Instagram, har kontaktet butikken.

En »fætter« til kvinderne har således returneret flere af varerne, det være sig t-shirts og bukser, hvorfor også opslaget med overvågningsbilledet er fjernet. De manglende tyvekoster skal der betales for, lyder aftalen.

Og hvis ikke betalingen falder, bliver billederne sendt ud i offentligheden igen, slår Concept-indehaveren fast.

- Så må jeg betale de bøder, jeg får, siger hun.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk