26. maj 2019
Morten Dahlin (V) og Tom Block (S) er i valgkampshumør. Senest var det arveafgiften - som førstnævnte kalder en »strafafgift« - der blev drøftet. Foto: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Morten Dahlin (V) og Tom Block (S) er i valgkampshumør. Senest var det arveafgiften - som førstnævnte kalder en »strafafgift« - der blev drøftet. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat om afgift: Hvorfor skal jeg straffes for at være søn?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat om afgift: Hvorfor skal jeg straffes for at være søn?
Slagelse - 09. november 2018 kl. 07:00
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvorfor skal jeg straffes for at være søn?

Sådan lyder det fra Mads Strøjer Rasmussen, indehaver og tredje generation hos Odin Maskinfabrik i Slagelse, der for få år siden formelt satte sig på samme direktørstol, som hans far og farfar besad i en menneskealder inden ham.

Overdragelsen har ligget i kortene siden barnsben, og med en reel og bekostelig proces, der har strakt sig over 20 år, er det ikke, fordi ejerlederen har ros til overs for junglen af regler og ikke mindst arveafgiften på 15 procent, som regeringen ønsker sænket til fem procent i 2020.

Han repræsenterer i dag en såkaldt familieejet virksomhed, som i 1961 blev startet af farfaren, maskinmester Niels Rasmussen. Ti år efter - i 1971 - overtog sønnen Gorm Rasmussen så ledelsen og førte juridisk set an frem til 2013, hvor i dag 47-årige Mads Strøjer Rasmussen teknisk set overtog roret.

Sidstnævnte mener, at regeringen er på rette vej, når den vil sænke arveafgiften. Hvis ikke helt fjerne den i fremtiden.

- Jeg har ingen problemer med at betale skat. Men der er altså en uretfærdighed. Bare fordi jeg er blevet opdraget til at blive en god ejerleder, mener jeg ikke, at jeg skal straffes, fordi min familie startede virksomheden, lyder det i dagens Sjællandske.

I 2017 indbragte arveafgiften 4,5 milliarder kroner til staten, men de penge kan man godt undvære og »tjene« på anden vis, mener folketingskandidat i Slagelse-kredsen for Venstre Morten Dahlin, som for nylig tog en tur forbi maskinfabrikken med Tom Block, som ligeledes er kandidat i Sjællands Storkreds, dog for Socialdemokratiet.

- Det er en virksomhed, der er betalt skat af i forvejen. Al værdi, der er skabt, er beskattet, så jeg synes hellere, at man skulle bruge straf- afgiften som en investering i virksomheden, fortæller Morten Dahlin, som ikke underligt er fortaler for en sænkning - og fjernelse på sigt.

Tom Block, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Slagelse-kredsen, erklærer sig enig så langt, at området skal skænkes et blik.

Det er dog ikke skatteprocenten, der skal pilles ved, men de bureaukratiske bump på vejen.

- Det handler mere om, at man skal gøre en overdragelse fra far til søn mindre bureaukratisk, men jeg synes ikke, at arveafgiften skal sænkes. Det er vigtigt, at vi satser på faglært arbejdskraft, og hvis vi hele tiden skærer penge væk fra det område, så går det ikke i længden, siger Tom Block, der mener, at velfærdssamfundet risikerer at blive udhulet.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk