15. august 2020
Direktør på Danmarks Busmuseum, Ole Vang, ved den knaldrøde Volvo B11, årgang 1938, der er blevet belagt med hvid folie for at ligne en af De Hvide Busser. Foto: Solveig Hansen
gallery icon

Se billedserie

Direktør på Danmarks Busmuseum, Ole Vang, ved den knaldrøde Volvo B11, årgang 1938, der er blevet belagt med hvid folie for at ligne en af De Hvide Busser. Foto: Solveig Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Chauffører fra Skælskør gjorde en forskel med De Hvide Busser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Chauffører fra Skælskør gjorde en forskel med De Hvide Busser

Året ud fortsætter udstillingen om De Hvide Busser på Danmarks Busmuseum. Udstillingen er blevet til efter direktørens egen deltagelse i en dokumentarfilm om redningsaktionen samt udlån af en næsten ægte hvid bus.

Slagelse - 02. august 2020 kl. 16:29
Af Solveig Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 14. april 1945 er buschauffør Helmuth Pedersen stort set klar til afgang, og han lader sig fotografere foran sin bus ved Skælskør Station.

Bussen han skal køre i er den samme, som han plejer at køre i, men farven er anderledes, og ruten, som han skal køre, er både en anden, betydelig længere og ikke mindst mere farefuld.

Fra Skælskør til Neuengamme

Som en ud af fem lokale buschauffører har Helmuth Pedersen meldt sig til at køre i kortege ned gennem Tyskland sammen med 122 andre danske buschauffører for at komme i første omgang danske Kz-fanger til undsætning.

Den normalt DSB-røde bus er hastigt blevet malet hvid inden afgang for at forhindre bombeangreb fra luften undervejs på turen til koncentrationslejren Neuengamme i Tyskland.

En forstørret kopi af det 75 års gamle foto af Helmuth Pedersen hænger i dag på Danmarks Busmuseum på Fabriksvej i Skælskør. Og ganske tæt ved står den gamle Volvo B11 fra 1938.

En tro kopi

Bussen kunne lige så godt have været Helmuth Pedersens egen bus, men er det ikke. Faktisk er der ingen af de 123 danske busser, der deltog i den danske del af redningsaktionen med De Hvide Busser, der eksisterer den dag i dag, men bussen på busmuseet er identisk med dem, der tog turen tur/retur de knap 400 kilometer til Neuengamme syd for Hamborg.

Et lidt grundigere kig på bussen afslører lidt af den røde farve under den hvide folie, som er blevet sat på bussen, som normalt eller agerer knaldrødt blikfang for Danmark Busmuseum på både hjemmeside og reklamefoldere.

I rollen som chauffør

- Jeg blev ringet op i efteråret af Steen Herdel, der ville høre, om vi kunne finde ud af noget, fortæller Ole Vang. Han er direktør på Danmarks Busmuseum, der efterhånden ikke sjældent lægger busser til både reklame- og filmoptagelser.

Steen Herdel er filmproducer, og han var blevet opmærksom på, at den helt rigtige bus til en kommende dokumentar om De Hvide Busser stod i Skælskør.

Og ikke nok med, at der kom en aftale i stand om at gøre en rød Volvo anno 1938 til en hvid bus med dannebrog og rødt kors på siden, så blev Ole Vang samtidig headhuntet i rollen som en af del af de modige chauffører, som sammen med læger og sygeplejersker, i sidste øjeblik fik reddet flere tusind Kz-fanger hjem i sikkerhed.

Meget tæt på

- Jeg kom meget tæt på, hvordan det har været, og selv om jeg kendte lidt til historien i forvejen, ved jeg nu langt mere, end jeg gjorde inden optagelserne, siger Ole Vang.

Han viser rundt i udstillingen om De Hvide Busser, som er blevet en konsekvens af både 75-året for Danmarks Befrielse og hans egen deltagelse i dokumentarfilmen: »Befriet fra Hitlers helvede«, som blev vist på DR i begyndelsen af maj.

- Udstillingen rummer ud over den næsten ægte hvide bus en masse fotos fra optagelserne, som Ole Vang selv har taget, og som fint skildrer historien om redningsaktionen, der for længst er gået ind i historien som en del af Anden Verdensskrig.

Filmen er optaget på Amager, i Skælskør og ikke mindst i Basnæs Skov på foranledning af Ole Vang.

Hver bus sin historie

Men Danmarks Busmuseum er meget mere end udstillingen om De Hvide Busser.

Faktisk er hver bus på museet sin egen spændende fortælling. Det gælder også den »nye« Fait 308 fra Ringsted Karosserifabrik, som i mange år har fungeret som transportmiddel af racerbiler. I dag er den grøn, men den skal naturligvis igen være en blanding af blå, sølv og rød, som den var, for intet bliver overladt til tilfældighederne på Danmarks Busmuseum, hvor Ole Vang gerne bruger timevis på at finde de helt rigtige og originale reservedele til de mange busser, som i dag udgør museet.

Danmarks Busmuseum har frem til og med den 23. august åbent hver dag mellem klokken 10-16, og derefter frem til den 4. oktober i samme tidsrum - men kun på fredage, lørdage og søndage.

Men ellers åbner Ole Vang gerne busdøren efter aftale, ligesom han gerne giver omvisninger, hvor han fortæller om De Hvide Busser og sin deltagelse i optagelserne af dokumentaren.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk