31. maj 2020
De fire ton tunge minigraver under indflyvning på Carl Petter, hvor den skal være med til at hive sten op fra bunden og holde dem, mens de sættes fast på det langt over 100 år gamle brofæste. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

De fire ton tunge minigraver under indflyvning på Carl Petter, hvor den skal være med til at hive sten op fra bunden og holde dem, mens de sættes fast på det langt over 100 år gamle brofæste. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Carl Petter snart uden løse sten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Carl Petter snart uden løse sten
Slagelse - 06. november 2019 kl. 07:06
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tidens tand og angiveligt en påsejling af et ukendt skib har løsnet nogle af de op til 700 kilo tunge granitsten på brofæstet Carl Petter, der er en rest fra den tredje bro over Korsørs havneindløb til noret indviet i 1883.

Den næste godt en uge vil det meget synlige reparationsarbejde kunne følges.

Tirsdag sørgede en stor kran for at løfte en minigraver og en trailer med værktøj og andet materiale ud på brofæstet, som skal bruges af entreprenøren CG Jensen. Mandskabet sejler til og fra på en arbejdsflåde forsynet med påhængsmotor.

Samtidig med løftearbejdet var en dykker fra det lokale dykkerfirma Michaels Dykkerservice v/Michael Eisensee dykket de cirka otte meter ned ved siden af Carl Petter.

- Der ligger fem granitsten fra brofæstet, som han skal sætte strop omkring, så minigraveren kan løfte dem op, siger Michael Eisensee. Hvis de store sten ligger for fast, har dykkeren en spuler med ned, så han kan spule et hul ind under dem, så der kan komme en strop omkring de op til 700 kilo tunge sten. Dykkeren holder varmen ved, at der løbende pumpes varmt vand fra land ned i dykkerdragten. På billeder fra bunden kunne ses, at flere krabber nysgerrigt fulgte arbejdet på nærmeste hold.

I første omgang får Carl Petter sat sten fast og bliver repareret oven vande, da kommunen ikke lige nu har de omkring 400.000 kroner det samlet koster, hvis brofæstet også skal fuges under vand. Chefen for kommunens entreprenørservice Peter Johansen har tidligere sagt til Sjællandske, at fugningen under vand bliver udført om et til to år.

Navnet på det historiske brofæste, som er alle korsoraneres foretrukne højvandsmåler, stammer fra Korsørs tidligere borgmester Karl Valdemar Viggo Frederik Pedersen, der i følge Lokalhistorisk Arkiv for Korsør og omegn blev kaldt for Carl Petter. Han var medlem af byrådet fra 1909 til sin død i 1932, hvor han havde været borgmester siden 1930.

Sjællandske skal beklage, at tvivlens nådegave tidligere har ført til artikler om brofæstet med brug af den forkerte stavemåde Carl Peter. Fremover rettes ind efter oplysningerne i lokalhistorisk arkiv, når duc d'alben Carl Petter snart uden løse sten fremover skal omtales.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk