11. december 2017
Indehaver af Café Vivaldi, Marco Adam foran cafeen. Han forklarer at kokkene på stedet har overenskomst, men at tjenerne alle er på deltid og ikke har overenskomst. Foto: Mette Kjær Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Indehaver af Café Vivaldi, Marco Adam foran cafeen. Han forklarer at kokkene på stedet har overenskomst, men at tjenerne alle er på deltid og ikke har overenskomst. Foto: Mette Kjær Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Café-ejere tager til genmæle efter kampagne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Café-ejere tager til genmæle efter kampagne
Opdateret 20. marts 2017 kl. 15:41
Slagelse - 20. marts 2017 kl. 09:42
Af Mette Kjær Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lav løn og usikre arbejdstider. Det er de to primære anker, som DSU i Slagelse har med flere af de populære cafeer i Slagelses centrum. DSU i hele Danmark har nemlig i marts indledt en kampagne med navnet » Spis med god smag i munden«. I Slagelse bliver cafeer som Café Caramel, Café Zig Zag, Café Mikkel og Café Vivaldi nævnt som nogle af de steder, der ikke har overenskomst - og ifølge de unge socialdemokrater altså ikke ordnede arbejdsforhold for de ansatte.

arrow Læs også: 3F-formand revser café-ejere

Den kritik svarer to af café-ejerne nu tilbage på.

- Vi har aldrig tegnet overenskomst for tjenerne, for vi er aldrig blevet opfordret til det. Vi har tre kokke, som er på overenskomst, men vores tjenere er typisk unge studerende, der arbejder her som studiejob - jeg har ingen tjenere på fuld tid. Vores tjenere får en god løn, som svarer til mindstelønnen - vi underbetaler ikke nogen, siger Marco Adam, der er indehaver af Cafe Vivaldi.

- Vi har ikke tegnet overenskomst. Det er der rigtig mange andre i branchen, der heller ikke har. Vi er heller aldrig blevet kontaktet omkring det. Vores personale har gode vilkår og god løn. De er glade, og der er aldrig nogen, der har klaget. Nogle af mine ansatte har været hos mig i fem-syv år - man bliver altså ikke så længe, hvis forholdene er dårlige, siger Dennis Uzundal, der ejer Café Zig Zag.

De forklaringer køber de unge socialdemokrater dog ikke uden videre.

- Især unge studerende er i risikozonen for at arbejde for forkastelige forhold, der er fysisk og psykisk tærende. Når man for eksempel arbejder som tjener på Café Vivaldi i Slagelse, arbejder man til 95 kr. i timen, uden aftentillæg eller tillæg på søn- og helligdage. Medarbejderne risikerer at blive fyret uden varsel, eller at der sker pludselige ændringer i arbejdstimer. Det er for usikkert, siger 19-årige Marie Wieth Christensen, som til dagligt går i 3.g på Slagelse Gymnasium.

- Overenskomster er en rigtig vigtig kernekamp i Socialdemokratiet, og det er meget ærgerligt og frustrerende, at der er dannet tradition for at denne branche ikke tegner overenskomst, fortsætter hun.

- Jeg er bekymret for fremtiden og de mennesker, som arbejder på de omtalte cafeer i Slagelse. Udnyttelse af ungdomskraften bliver desværre større og større. Det synes jeg er forkert. Derfor spørger jeg nu de omtalte cafeer: Hvordan vil vores samfund se ud, hvis den danske model undergraves? lyder det fra en anden DSU'er, 14-årige Emina Garagic.

De to samler sammen med resten af DSU Slagelse underskrifter ind i denne måned - underskrifter, som de efterfølgende vil præsentere café-ejerne for.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk