23. juni 2021
Det hemmelig fagpanel skulle skaffe svar på, hvad der var fup og fakta ved SheerWind-turbinen, som her angiveligt er under opførsel i Kina. Privatfoto.
gallery icon

Se billedserie

Det hemmelig fagpanel skulle skaffe svar på, hvad der var fup og fakta ved SheerWind-turbinen, som her angiveligt er under opførsel i Kina. Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brint- og vindturbine-sagen: David Drachmann-Sunne dikterede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brint- og vindturbine-sagen: David Drachmann-Sunne dikterede
Slagelse - 04. januar 2018 kl. 10:32
Af Helge Wedel

Vi skal tilbage til starten af 2017, hvor det i dag kuldsejlede brintprojekt også omfattede et forsøg på at finde ud af, hvad der var op og ned med den amerikansk opfundne SheerWind-turbine, der i teorien stod til at kunne revolutionere hele vindenergiområdet, fordi den kunne opstilles alle steder og indbygges i huse. Turbinen var tænkt ind som strømforsyning til brintproduktionen i daværende EnergiPark Korsør.

Flere skeptikere havde dog dødsdømt teknologien, hvilket fik Slagelse Kommune til at bede den i dag konkursramte konsulentvirksomhed EUE Aps med David Drachmann-Sunne i spidsen om at finde ud af, hvad der var fup og fakta. Derfor nedsatte David Drachmann-Sunne et såkaldt fagpanel bestående af otte personer, som løbende skulle modtage oplysninger fra de test-turbiner, der angiveligt var opstillet eller under opførsel. Blandt andet i Kina.

arrow Læs også: Bliver sidste punktum sat i brintsagen?

Men navnene på medlemmerne af fagudvalget blev holdt hemmelige af Slagelse Kommune. Sjællandske søgte aktindsigt med det formål at afdække for offentligheden, hvilke reelle vind-kompetencer udvalgets medlemmer havde. Men Slagelse Kommune lod sig fuldstændig diktere af David Drachmann-Sunne, der meddelte, at han ikke ønskede navnene offentliggjort.

- Det er mig, der har bedt kommunen om ikke at offentliggøre navnene, da der er tale om personer fra mit netværk, der udfører et stykke frivilligt arbejde, så jeg bedre er i stand til at vurdere de data, der kommer. Det har jeg ikke selv teknisk forstand til. De otte personer ønsker ikke at blive ringet op om SheerWind-teknologien, sagde David Drachmann-Sunne dengang til Sjællandske, som efterfølgende klagede til Statsforvaltningen over den afviste aktindsigt.

I begrundelsen for afvisningen fra Slagelse Kommune hedder det blandt andet- »Fagpanelet er etableret af virksomheden (EUE, red.) med henblik på udvikling af nye teknologier...... For andre med kendskab til fagområdet vil oplysning om fagpanelets sammensætning også indebære oplysning om, hvilke metoder og løsninger virksomheden konkret har fokus på.«

Næsten et år efter klagen over den afviste aktindsigt har Ankestyrelsen truffet den beslutning, at der ikke bliver rejst en tilsynssag, da det antages, at Slagelse Kommune har udøvet et relevant skøn - efter alt og dømme altså dikteret af David Drachmann-Sunne.

Efterfølgende lykkedes det alligevel Sjællandske at få sat navne på de fleste i David Drachmann-Sunnes fagpanel, hvoraf flere dengang forklarede til Sjællandske, at de intet havde modtaget af informationer eller målinger fra den omdiskuterede SheerWind-teknologi. I fagpanelet sad foruden David Drachmann-Sunne selv også hans kollega fra EUE Lars Jakobsen, EUEs daværende bestyrelsesformand Lars Riise, SK Forsynings daværende administrerende direktør Henrik Lundgaard, SK Forsynings daværende tekniske direktør Henrik Birch og professor gennem 15 år på DTU's Institut for Mekanisk Teknologi Per Møller.

- Du må altså ikke skrive, at jeg er vindspecialist, for det er jeg slet ikke, sagde Per Møller, da Sjællandske dengang kontaktede ham på DTU.

Det vides ikke, hvem de sidste to i fagpanelet var.

Snart var fagpanelet da også en ligegyldig bagatel i brintsagen, der nærmest eksploderede i takt med, at det stod mere og mere klart, at arbejdet, som Slagelse Kommune betalte EUE ApS for at udføre, først og fremmest gav masser af ord og skænderier om, hvem der skulle skaffe pengene til brintbusserne, mens konkrete resultater så godt som helt manglede.

Efterfølgende undersøgelser har da også konkluderet, at Slagelse Kommune blev udsat for og længe fandt sig i en meget usædvanlig behandling fra David Drachmann-Sunne og hans EUE-virksomhed.

arrow EU afviser at give aktindsigt i JIVE-sagen
23. februar 2018 kl. 09:48 Opdateret: kl. 17:32
arrow Brintsagen rulles op i Information
12. oktober 2017 kl. 11:04 Opdateret: kl. 16:48
arrow Fyret projektleder glad for flertal mod brintrapport
12. august 2017 kl. 06:44 Opdateret: kl. 17:59
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk