21. marts 2019
Flammerne var flere meter høje, da Gulfraffinaderiet på Stigsnæs stod i brand.
gallery icon

Se billedserie

Flammerne var flere meter høje, da Gulfraffinaderiet på Stigsnæs stod i brand.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brand, der kostede to mænd livet: - Det var kaotisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brand, der kostede to mænd livet: - Det var kaotisk
Slagelse - 11. oktober 2018 kl. 08:00
Af Niklas Asp Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

40 år. Det er præcis så mange år, der er gået, siden en enorm brand brød ud på Gulfraffinaderiet på Stigsnæs.

Branden kostede to brandfolk livet, og ni mennesker blev alvorligt forbrændt, da flammer svøbte sig om raffinaderiet.

Sjællandske har været en tur i arkiverne, hvor det har været muligt at finde gamle avisudklip fra den skæbnesvangre onsdag tilbage i 1978, hvor branden brød ud.

Og to af dem, der knoklede for at få slukket det enorme flammehav, var Lars Persson, der dengang var 30 år og Peter Qvist, som var 35 år i 1978. De arbejdede begge på Skælskør Brandstation som Falck-redder og husker det som »den værste brand, de nogensinde er kommet ud til.«

Klokken 13.15 rullede den første melding om en brand ved en olieovn på Gulfraffinaderiet ind på Skælskør Brandstation, og ifølge Lars Persson havde Falck-redderne ingen idé om, hvad der ventede dem, da de blev tilkaldt til Gulfraffinaderiet.

- Da vi ankommer til stedet, kan vi se, at personalet flygter fra raffinaderiet, og dem, som skulle sætte os ind i situationen, brandchefen og den vagthavende brandmand, var alvorligt forbrændt, og derfor sat ud spillet, gengiver Lars Persson.

På brandstationen havde de gennemgået utallige øvelser og scenarier, hvis der skulle udbryde brand på Gulfraffinaderiet.

Men da raffinaderiets eget køretøj, som var bemandet med brandchefen og en assistent, brød i flammer, var situationen vendt på hovedet - og der blev herefter indgivet en »katastrofealarm«, hvor Slagelse-, Næstved-, og Korsørs Brandvæsen ligeledes ilede til Stigsnæs.

- Det hele gik bagvendt, da vi til at starte med ikke vidste, hvem vi skulle henvende os til, og da vi begyndte at afkøle rør og tårne, var det behæftet med en vis usikkerhed i starten, da vi ikke var sikre på, om de kunne holde til det, lyder det fra Peter Qvist.

Han erindrer dog, at de fik styr på flammerne med et godt samarbejde, hvor i alt 29 køretøjer og 98 brandmænd deltog i brandslukningen.

På trods af de begge er blevet kaldt ud til utallige brande i løbet af deres tid som brandmand og Falck-redder, står branden på Gulfraffinaderiet stadig klart i deres erindring.

Både på grund af de kaotiske tilstande, der var til at starte med, men ligeledes fordi de mistede to gode kollegaer.

- Dagene efter var utrolig hårde, for jeg kendte jo de to, der på tragisk vis afgik ved døden, de havde undervist os flere gange på brandstationen, så det var rigtig trist at høre efterfølgende, fortæller Lars Persson, der husker, hvordan flere ambulancer kørte i pendulfart fra stedet og til Slagelse Centralsygehus - og flere af tilskadekomne blev overført til Hvidovre Hospitals brandsårsafdeling.

- Det er en dag, der stadig sidder dybt i os, for flammerne var op til 20 meter, og to gode kollegaer gik bort. Og det sad da også i en, når man efterfølgende blev kaldt ud til Gulfraffinaderiet, slutter Peter Qvist.

Han står i oktober for en stor udstilling i Skælskør Brand & Rednings Museum, der viser flere billeder og avisudklip fra branden.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk