26. september 2021
28-årige højgravide Cecilie Roland måtte selv finde frem til, hvor hun kunne blive testet for PFOS i kroppen. Privatfoto
28-årige højgravide Cecilie Roland måtte selv finde frem til, hvor hun kunne blive testet for PFOS i kroppen. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester: Borgerne taber i PFOS-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester: Borgerne taber i PFOS-sagen

John Dyrby Paulsen retter kraftig kritik mod de statslige myndigheders håndtering af PFOS-sagen i brev til sundhedsministeren.

Slagelse - 03. april 2021 kl. 07:36
Af Helge Wedel
arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

»Borgerne taber i den håndtering, og det er simpelt hen ikke godt nok.« Sådan skriver borgmester John Dyrby Paulsen (S) til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som han beder om hjælp, så de PFOS-forgiftede borgere kan blive undersøgt. Indtil videre er sagen blot kørt i ring mellem de forskellige myndigheder.

Borgmesteren beskriver det således - »Vi har været i dialog med Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen, som henviste til Styrelsen for Patientsikkerhed, der igen henviste til de praktiserende læger. En af vores praktiserende læger har derfor kontaktet Miljø- og Arbejdsmedicinsk klinik - og de henviser til kommunen. På den måde går det i ring, og vi får ikke hjulpet familierne, da vi jo ikke i Slagelse Kommune har den sundhedsfaglige ekspertise på området.«

Må klare sig selv

De ramte borgere, der har spist det forgiftede kalvekød, har derfor hidtil måtte klare sig selv. Blandt andet 28-årige højgravide Cecilie Roland, der skal føde sit barn om to måneder.

I Sjællandskes onsdagsudgave fortalte hun, hvordan hun selv havde fundet frem til en arbejdsmedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, der kan teste hende for indhold af PFOS i kroppen. Hun ønsker svar på, om hun er så forgiftet, at det vil være skadeligt at amme hendes kommende barn.

- Min største bekymring er, om jeg er for giftig til at amme mit barn, som jeg føder om to måneder. Jeg er slet ikke i tvivl om, at min krop er påvirket af PFOS-giften. Det kan jeg se på mine lever- og nyretal. For de har været normale, når jeg ikke har spist kødet, men ekstremt lave, når jeg igen har fået kalvekød fra den forurenede eng. Det samme har min søster oplevet, sagde Cecilie Roland til Sjællandske.

Hendes far er Kenneth Nielsen, formand for Korsør kogræsser -og naturplejeforening. Han har sendt nødråb til statsminister Mette Frederiksen, sundhedsminister Magnus Heunicke, miljøminister Lea Wermelin og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn i håb om hjælp til de forgiftede, der kan tælle op mod 200.

Endnu flere kan komme til, hvis test af spisefisk i Korsør Nor også viser høje og farlige mængder af PFOS som i kalvekødet fra den forurenede eng og grøft, hvor giften blev optaget i dyrene i løbet af blot et par måneder.

Ikke tilfredsstillende

John Dyrby Paulsen forklarer den manglende hjælp til sundhedsministeren på følgende måde: »Vi har været i dialog med flere statslige styrelser om, hvad der kan gøres, for at familierne kan blive undersøgt og vejledt og ikke skal gå i uvished omkring deres helbred. Men det har ikke resulteret i et tilfredsstillende svar til de bekymrede borgere.«

Fakta om målt PFOS-indhold

Grøftens mudder: 6.100.000 nanogram pr. liter

Grøftens vand: 9000 nanogram pr. liter

Drikkevand må højest indeholde 2,2 nanogram pr. liter

Kalvekød: 180 nanogram pr. gram

Hundestejler: 9,0 nanogram pr. gram

Ålekvabber: 6,0 nanogram pr. gram

Kvabber: 3,1 nanogram pr. gram
Rejer: 0,7 nanogram pr. gram

Jord i kolonihave: 47.000 nanogram pr. kilo = 47 nanogram pr. gram

PFOS nedbrydes ikke i naturen men ophobes i fødekæden

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk