22. september 2020
Elever på Slagelse Gymnasium modtog skarp kritik for at oprette en »babe-julekalender«, hvor piger blev vurderet og udvalgt ud fra deres udseende. Kalenderen er nu lukket, men konceptet lever i bedste velgående på det sociale medie Instagram - bare med mandlige gymnasieelever bag ?kalenderlågerne?.
Elever på Slagelse Gymnasium modtog skarp kritik for at oprette en »babe-julekalender«, hvor piger blev vurderet og udvalgt ud fra deres udseende. Kalenderen er nu lukket, men konceptet lever i bedste velgående på det sociale medie Instagram - bare med mandlige gymnasieelever bag ?kalenderlågerne?.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder florerer fortsat i online kalender: Kårer de »frækkeste drenge«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder florerer fortsat i online kalender: Kårer de »frækkeste drenge«

Efter en såkaldt »babe-julekalender« oprettet af elever fra Slagelse Gymnasium blev kaldt »sexistisk« af skoleledelsen, er kalenderen lukket. Men på det sociale medie Instagram eksisterer stadig en variant af den omtalte kalender - bare med mandlige gymnasieelever.

Slagelse - 12. december 2019 kl. 09:34
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Hvis du er en af de heldige, (navn) synes om, så garanterer vi dig en tur op i lejligheden.«

arrow Læs også: Rektor tager skarp afstand fra »babe-kalender«

Sådan lyder en udfordrende tekst til et billede af en ung mandlig gymnasieelev fra Slagelse Gymnasium, som er delt i en online julekalender på det sociale medie Instagram.

Kalenderen ligner deraf til forveksling en netop lukket »babe-julekalender« fra samme gymnasium, hvor det i stedet var kvindelige elever, der gemte sig bag 'kalenderlågerne'.

Af skoleledelsen blev denne julekalender imidlertid kaldt både »sexistisk« og »nedværdigende«, hvorfor den til sidst lukkede - 14 dage før tid. Men den mandlige udgave af julekalenderen fortsætter altså med at tælle ned frem til juleaften.

Det erfarer Sjællandske, som har fået adgang til julekalenderen, som bag en lukket profil normalt kræver en godkendelse for at kunne blive set.

Det er modsat den kvindelige julekalender, som lå offentligt tilgængeligt på det sociale medie Instagram.

Rektor vil ikke kommentere

Rektor Lotte Büchert fortæller således til avisen, at hun ikke er bekendt med den mandlige julekalender eller dens indhold. Da hun ikke har adgang til dette, ønsker hun ikke at kommentere på den konkrete sag.

- Men jeg kan sige, at min holdning generelt til indhold, der er krænkende, nedværdigende eller af sexistisk karakter er helt den samme - også hvis det er mandlige elever, der udsættes for det, understreger hun over for Sjællandske.

Tidligere har Lotte Büchert peget på, at den nu lukkede kvindelige »babe-julekalender« bryder med skolens regler for adfærd på de sociale medier. Om den mandlige udgave også gør dette, vil rektoren dog ikke kommentere på.

At kalenderen udgives på en såkaldt »lukket« Instagram-profil, hvor følgere skal godkendes for at kunne følge med, betragter Lotte Büchert dog som en formildende omstændighed.

- På den anden (babe-julekalenderen, red.) kunne indholdet, der var stærkt fokuseret på pigernes udseende, jo ses af alle og i princippet deles til højre og venstre uden nogen form for kontrol, konstaterer rektoren.

Også i den mandlige udgave af julekalenderen er der imidlertid tale om, at gymnasieelever bliver udvalgt og vurderet ud fra deres udseende.

Det understreges i teksterne til billederne og af beskrivelsen på Instagram-profilen, hvor kalenderen udgives.

screenshot

Den online julekalender, hvor der deles billeder af mandlige gymnasieelever, ligger gemt bag en lukket Instagram-profil. Det betyder, at det kræver en godkendelse for at kunne se indholdet.


Kalender kårer de »frækkeste drenge«

»SG's (Slagelse Gymnasiums, red.) frækkeste drenge«, står der blandt andet i beskrivelsen, mens én af de mandlige elever bag en kalenderlåge beskrives med ordene »(navn) kendetegnes som en charmetrold med sit søde smil og sit lækre, lyse hår. (Navn) er en ægte frækkert (...)«

Samtidig er det her også kun 24 mandlige elever, der i løbet af december bliver udvalgt og delt fra Instagram-profilen. Noget, som Slagelse Gymnasiums rektor så som et stort problem ved den kvindelige udgave af kalenderen:

- Vi har nogle klare retningslinjer for, at man ikke må mobbe hinanden på de sociale medier. Og så kan jeg godt se, at det for eleverne måske ikke anses som værende mobning. Men når der er tale om, at nogle elever bliver udstillet, og nogle andre elever bliver valgt fra, så bevæger vi os altså i det område, har Lotte Büchert tidligere slået fast.

Sjællandske har forsøgt at få en kommentar fra de mandlige elever, der optræder i julekalenderen. Dette er ikke lykkedes. Avisen ønskede blandt andet svar på, om de frivilligt optrådte i kalenderen.

Kvindelige gymnasieelever fra »babe-julekalenderen« er tidligere stået frem og har fortalt, at de gav fuldt samtykke.

Det er imidlertid ikke bekræftet, om det er de samme elever, der står bag både den mandlige og nu lukkede kvindelige julekalender.

arrow Efter kras kritik: Nu inddrages »babe-kalender« i undervisningen
11. december 2019 kl. 12:51 Opdateret: kl. 10:52
arrow Kraftig kritik bremser elevers »babe-julekalender«
11. december 2019 kl. 05:31 Opdateret: kl. 21:46
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk