25. september 2021
28-årige højgravide Cecelie Roland måtte selv finde fem til et sted, der kan give hende svar på, om hun er for PFOS-forgiftet til at amme sit kommende barn om to måneder. Hendes to-årige datter på armen har også spist masser af det forgiftede kød, som Cecilie Roland også spiste, da hun var gravid med hende. Datteren er ofte uforklarlig syg og har hud, der bobler op. Privatfoto.
gallery icon

Se billedserie

28-årige højgravide Cecelie Roland måtte selv finde fem til et sted, der kan give hende svar på, om hun er for PFOS-forgiftet til at amme sit kommende barn om to måneder. Hendes to-årige datter på armen har også spist masser af det forgiftede kød, som Cecilie Roland også spiste, da hun var gravid med hende. Datteren er ofte uforklarlig syg og har hud, der bobler op. Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bekymret højgravid PFOS-forgiftet:- Er jeg for giftig til at amme mit barn?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bekymret højgravid PFOS-forgiftet:- Er jeg for giftig til at amme mit barn?

28-årige gravid måtte selv finde frem til hospital, der kan skaffe hende svar. Ministre bestormes om PFOS-sagen fra Korsør. Flere hundrede inklusiv elever på skole har spist forgiftet kalvekød fra engen ved brandskolen. Tydelig sammenhæng på ekstreme tal i organer og indtag af det sundhedsskadelige kød.

Slagelse - 31. marts 2021 kl. 05:33
Af Helge Wedel
arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

- Min største bekymring er, om jeg er for giftig til at amme mit barn, som jeg føder om to måneder. Jeg er slet ikke i tvivl om, at min krop er påvirket af PFOS-giften. Det kan jeg se på mine lever- og nyretal. For de har været normale, når jeg ikke har spist kødet, men ekstremt lave, når jeg igen har fået kalvekød fra den forurenede eng. Det samme har min søster oplevet.

28-årige gravide Cecilie Roland er blot et af flere hundrede mennesker, der gennem de seneste omkring 15 år uvidende om sundhedsfaren har spist PFOS-forgiftet kød fra kalve udsat et par sommermåneder på en kommunal eng ved brandskolen af Korsør kogræsser -og naturplejeforening.

Ekstremt lave tal i organer

Normale levertal ligger mellem 105 og 205. Normale nyretal mellem 45 og 90. Cecilies Rolands netop målte tal var 65 for lever og 33 for nyrerne. Hendes læge havde aldrig før set så lave tal.

Cecilie Roland er derfor slet ikke i tvivl om, at PFOS findes i hendes krop. Men er mængderne så store, at hun bringer sit kommende nyfødte barn i fare, hvis hun ammer det?

Styrelsen for Patientsikkerhed er endnu ikke gået ind i sagen med en overordnet og koordineret indsats for ofrene. Så den højgravide kvinde er som alle de andre ofre i PFOS-sagen henvist til egen læge, som dog ikke umiddelbart kan gøre noget eller måle for PFOS.

- Jeg fandt selv frem til en arbejdsmedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, som jeg ringede til. De kunne godt måle mig for indhold af PFOS, hvis de fik en henvisning fra min læge, og det har de nu fået, siger Cecilie Roland til Sjællandske. Hun håber, at hun bliver indkaldt tids nok, så hun har svar, inden hun skal føde om to måneder.

Ministre kontaktet

Cecilie Rolands far er Kenneth Nielsen, der er formand for kogræsserforeningen. Han har også spist masser af forurenet kød gennem op mod 15 år.

- Jeg tænker, om den tilbagevendende hovedpine jeg har haft alle årene, kan skyldes PFOS, siger Kenneth Nielsen.

Han har skrevet til statsminister Mette Frederiksen, sundhedsminister Magnus Heunicke, miljøminister Lea Wermelin og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn.

- Jeg synes slet ikke, at myndighederne har taget denne sag alvorligt nok. Med brevet til ministrene håber jeg, at der hurtigt sker noget, så vi ramte ikke bare skal overlades til os selv og egen læge, der jo reelt ikke kan hjælpe os, siger Kenneth Nielsen.

Flere hundrede er ramt

Ifølge Kenneth Nielsen kan flere hundrede gennem årene har spist det sundhedsskadelige kød.

- De seneste fem år har vi haft 52 andelshavere i foreningen. Men hos hver andelshaver er der jo familie og venner, som også ofte får og spiser kødet. forklarer Kenneth Nielsen.

Også skole ramt

Tidligere i foreningens historie har der været omkring 130 andelshavere igennem. Heriblandt også Korsør Produktionshøjskole (I dag FGU, -red.), siger Kenneth Nielsen.

Direktør for FGU Syd- og Vestsjælland Gert Møller bekræfter over for Sjællandske, at den daværende Korsør Produktionshøjskole også har haft andele i kogræsserforeningen, hvor kødet efterfølgende blev serveret for eleverne i skolens kantine.

Svar fra ministre

PFOS-forureningen ved brandskolen er formentlig kun toppen af et meget stort isbjerg, hvilket folketingsmedlem og transport-, miljø- og landdistriktsordfører for Enhedslisten Rasmus Vestergaard Madsen nu vil have klarlagt med spørgsmål til miljøministeren og sundhedsministeren.

Sidstnævnte spørges, om han vil foranstalte, at de borgere i Korsør som er berørt af forureningen med PFOS fra brandskolen bliver tilbudt relevante sundhedsundersøgelser? Hertil skal Magnus Heunicke svare på, om han vil iværksætte nærmere undersøgelser af sammenhængen mellem perfluorerede alkylsyreforbindelser inklusive PFOA, PFOS og PFOSA hos mennesker og konkret sygdom?

Hele Danmark

Af miljøministeren ønsker Rasmus Vestergaard Madsen en redegørelse for, hvor og hvor stort problemet er med forurening med henholdsvis PFOS, PFOA og PFNA i Danmark?

Hertil om Danmarks øvrige brandskoler bliver undersøgt for at have udledt de farlige stoffer.

Lokale initiativer

Også lokalt er der nu politiske initiativer til handlinger på PFOS-forureningen og dens konsekvenser her tre måneder efter, at den ved en tilfældighed blev opdaget kort før jul.

Byrådsmedlem Anne Bjergvang oplister på vegne af Socialdemokratiet en række forslag. Blandt andet oprettelse af kommunal hotline til borgere, der har spist det PFOS-forgiftede kød. Også badevand ønskes målt for PFOS, ligesom borgmesteren skal kontakte Miljøstyrelsen for at få den til at bruge dens to nye miljøskibe til at undersøge havmiljøet i nærområdet omkring PFOS-forureningen.

Det radikale byrådsmedlem Troels Brandt er gået i aktion med spørgsmål til kommunens ledelsessekretariat om, hvordan der sikres hjælp til og overblik over, hvilke borgere, der er ramt af PFOS-forureningen på egen krop ved at have spist det sundhedsskadelige kød fra kvæg sat ud på den kommunale eng ved brandskolen.

Også borgmester John Dyrby Paulsen har skrevet til sundhedsministeren og bedt om hjælp til de ramte borgere.

Også PFOS i fisk?

Endnu flere borgere end de, der har spist kalvekød fra engen, kan være i fare for at have indtaget for store mængder PFOS. Det vil kommende prøver fra indfangede større spisefisk i Korsør Nor afsløre. I følge Fødevarestyrelsen bliver fiskene testet »i løbet af foråret«.

INFO: Sagen kan følges på kommunens hjemmeside via slagelse.dk/PFOSkorsoer

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk