27. januar 2021
Forløbet er helt og aldeles skandaløst, mener Enhedslistens Thomas Clausen.
Forløbet er helt og aldeles skandaløst, mener Enhedslistens Thomas Clausen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beklagende kommune vidste hvor ung mor befandt sig - men efterlyste hende alligevel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beklagende kommune vidste hvor ung mor befandt sig - men efterlyste hende alligevel

En udrejst mor fik forleden besked om, at Udbetaling Danmark ville stoppe hendes førtidspension. Det skyldes, at Slagelse Kommune har glemt at orientere politiet om, at hun ikke længere skulle være efterlyst. Baggrunden for efterlysningen har flere nuancer, viser aktindsigt.

Opdateret 30. november 2020 kl. 13:30
Slagelse - 28. november 2020 kl. 09:00
Af Carsten Lysdal

- Når vi som kommune er bekymret for et barn og ikke har kendskab til opholdssted, kontakter vi politiet.

arrow Læs også: Beklager dybt over for ung mor: Var fejlagtigt efterlyst i flere måneder

Sådan lød det forleden i en beklagelse fra social- og projektchef Vini Lindhardt, Slagelse Kommune, i Sjællandske. Sætningen blev efterfulgt af passussen:

- På det tidspunkt, det er kendt, hvor barnet befinder sig, skal vi igen kontakte politiet og få slettet en sådan anmeldelse. I den konkrete sag skulle det have været sket tilbage i juli, og det er fejlagtigt ikke sket.

Ifølge aktindsigt i sagen om 26-årige Katrine Jensen, der som højgravid i juli flyttede til Polen, fordi hun i Danmark var stillet en tvangsadoption af sin søn i udsigt, er der dog nuancer. Efterlysningen skyldtes tilsyneladende ikke bare, at man, som det ellers blev forklaret, ikke var bekendt med, hvor den unge mor befandt sig.

Bekymrede sig

Det var angiveligt mere på grund af en bekymring for dels kvinden, dels hendes søn, at man den 7. juli kontaktede politiet med henblik på at få hende efterlyst, hvilket bemærkes i flere mailkorrespondancer.

Samme dag, som efterlysningen foretages, er Slagelse Kommune nemlig i kontakt med kvindens mor - barnets mormor - som fortæller, at hun er sammen med såvel datter som det nyfødte barnebarn.

- Mormor oplyses om, at forvaltningen er bekymrede for Katrine og hendes baby, hvorfor de er efterlyst hos politiet, står der i et notat fra netop 7. juli.

Samme aktindsigt viser, at sagen vendes med Ankestyrelsen.

- Tilbagemeldingen til Slagelse Kommune er, at Slagelse Kommune ved at have afsendt underretning til Polen har opfyldt gældende lovgivning. At vi samtidig har efterlyst Katrine ved politiet, således at vi hvis hun antræffes i Danmark, kan sende en mellemkommunal underretning, betyder at vi har gjort hvad vi kan p.t., skrives det, i øvrigt efter at en fuldmægtig i Social- og Indenrigsministeriet til sagsbehandleren i Slagelse Kommune har oplyst, hvor kvinden befinder sig og sågar, hvilken læge der er den ansvarlige i sagen.

Den oplysning gives pr. mail den 8. juli. Men efterlysningen slettes ikke.

Pension kunne stoppes

I mellemtiden har Slagelse Kommune korresponderet med Udbetaling Danmark om kvindens førtidspension. Herfra lyder det, at man kan tilbageholde pensionen og altså sætte udbetalingen i bero, når der er indgivet en efterlysning.

Den 13. juli, hvor Slagelse Kommune tilsyneladende også var bekendt med, hvor kvinden befandt sig, eftersom hun blev tilbageholdt på hospitalet i Stettin, bekræfter en kontorfuldmægtig hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi dog alligevel med ordene:

- Jeg har dags dato tilskrevet Udbetaling Danmark om, at Katrine Jensen er eftersøgt, lyder det i mail til en medarbejder i Slagelse Kommune, som for en god ordens skyld dog senere præciserer til en kollega, at Udbetaling Danmark er orienteret om, at de ikke skal tilbageholde ydelsen.

»Skandaløst«

Efterlysningen glemmes imidlertid og betyder fire måneder efter - rettere i en skrivelse dateret 24. november - at den unge mor, der er lovligt udrejst, får besked om, at udbetalingen stopper med tilbagevirkende kraft. Nærmere fra 13. juli.

Begrundelsen er, at kvinden er eftersøgt af politiet, »så du kan blive varetægtsfængslet«, hvilket ifølge kvindens advokat, Torben Kledal, TK Advokater, er helt ude i hampen.

- Når man efterlyser en person, sker det, fordi der er en formodning om noget strafbart. Det er ikke tilfældet med min klient, og jeg vil da meget gerne høre, hvad politiet mener, hun har begået, siger advokaten.

Enhedslistens Thomas Clausen, som tidligere har forsøgt at få sagen på et byrådsmøde, men i stedet fik skældud for at kritisere medarbejdere, mener, at det er uden sidestykke.

- Det er fuldstændig skandaløst. Både det, der er sket, men også, at man er nødt til at have en advokat og en partsrepræsentant - selv når man er udrejst. Danske myndigheders optræden i udlandet er jo pludselig relevant at snakke om her i Slagelse, mener Thomas Clausen, som under en politisk behandling af punkt om sagsbehandleres arbejde generelt set og ikke i den konkrete sag fik at vide, at han burde skamme sig.

- Nu er der måske en forklaring på, hvorfor man fjernede en sag fra en lukket dagsorden i stedet for at få den opklaret. I øvrigt gad jeg da godt vide, hvad det er for en forbindelse, der er mellem kommune, politi og Udbetaling Danmark, siger han.

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk