8. august 2020
Helhedsplanen og særligt arbejdet i Ringparken får kritik for at ramme skævt. Foto: Carsten Lysdal
gallery icon

Se billedserie

Helhedsplanen og særligt arbejdet i Ringparken får kritik for at ramme skævt. Foto: Carsten Lysdal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beboere retter kritik af milliondyr indsats

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beboere retter kritik af milliondyr indsats

Den boligsociale helhedsplan »En fælles indsats« får kritik for kun at hjælpe de »pæne« børn. Medarbejdere skydes samtidig i skoene, at de generelt er
alt for usynlige i gadebilledet. Kritikken afvises.

Opdateret 10. juli 2020 kl. 12:00
Slagelse - 10. juli 2020 kl. 05:50
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gavner de indsatser, som den boligsociale helhedsplan »En fælles indsats«, der omfatter Motalavej i Korsør, Ringparken og Sydbyen i Slagelse samt Præstevangen og Parkvej i Skælskør, står for? Og er de 43 millioner kroner i løbet af det fireårige projekt, hvoraf størstedelen kommer fra Landsbyggefonden, givet godt ud?

Det spørgsmål har man særligt fra politisk hold stillet sig selv i kølvandet på helhedsplanens årsrapport, der blev aflagt og drøftet for nylig. Den viste, at det både går frem og tilbage på flere punkter.

Det strategiske og overordnede mål for helhedsplanen er, at den bidrager til, at de udsatte boligområder forandres til at være attraktive by- og boligområder, og at ghetto-prædikatet, der særligt klæber til Ringparken i Slagelse, fjernes.

Spørger du ude i området, er det dog ikke ligefrem roser, der sendes i retning af indsatsen, som flere slet ikke lægger mærke til, lyder kritikken.

- Giv os nogle facitlister, og vis os, hvad det gavner. Vi er mange herude, der aldrig ser nogen fra Helhedsplanen, lyder det fra beboeren Riza Agar, der er en af flere kritikere.

Glemmer stor gruppe

Han taler på fleres vegne, når han siger, at det skorter på aktiviteter, der kan hjælpe den store gruppe unge, der ifølge Riza Agar »intet har at foretage sig«.

Dermed underkender han ikke de indsatser, Helhedsplanen måtte stå for, men efterlyser et fokus på dem, det hele burde handle om.

- Det støjer og larmer, fordi folk roder med knallerter alle vegne. Men det er jo, fordi der ikke sker noget andet for den gruppe. Og nej, der er ikke nogen, der frivilligt vælger at hænge ud i en kælder eller i en opgang - det skyldes bare her, at der ikke er noget sted, de kan være, siger han og henviser blandt andet til Nordhuset, som for år tilbage hed Oasen.

- Det var dengang et sted, der havde åbent, og vi sad der altid. I dag er der for det meste lukket, og du skal næsten bestille tid, hvis du vil derind, siger han.

Projektet
  • »En fælles indsats« er navnet på den boligsociale helhedsplan, som trådte i kraft 1. oktober 2017 og løber frem til 30. september 2021.
  • Helhedsplanen dækker i alt fire boligområder i Slagelse, Korsør og Skælskør.
  • Det er visionen for den boligsociale indsats at udvikle de udsatte boligområder til attraktive by- og boligområder, så de naturligt integreres i de omkringliggende bydele. Denne vision indebærer, at ingen af boligområderne figurerer på regeringens ghettoliste efter 2025.
  • Indsatsen er hovedsageligt finansieret af Landsbyggefonden og medfinansieret af Slagelse kommune og de fem deltagende boligorganisationer: Bolig Korsør, Fællesorganisationens Boligforening (FOB), Skælskør Boligselskab, Slagelse almennyttige Boligselskab (SAB) samt Slagelse Boligselskab.
  • Der er afsat 43 millioner kroner til at realisere flere mål, blandt andet at endnu flere af områdets børn og unge trives, uddanner sig og får et arbejde og et godt voksenliv, samt at boligområderne bliver endnu bedre steder at bo for alle beboere. Heraf bidrager Landsbyggefonden med 25 mio. kr. Slagelse Kommune med 10 mio. kr. Boligorganisationerne med 8 mio. kr.

Også Esmaeil Alnoumeiri, der sidder i bestyrelsen i foreningen Ringparken og i øvrigt er formand for afdeling 32, ærgrer sig.

- Hvor der er unge, er der brug for en ekstra indsats, men åbenbart ikke, når det gælder Ringparken. Her har de kiosken at hænge ud ved, siger han under interviewet ved Schackenborgvej, hvor der på et tidspunkt, og ganske sigende, ruller en ung dreng forbi på sit elektriske løbehjul.

Han supplerer:

- Vi har intet at lave. Vi kan sidde i en kælder eller i en trappeopgang - hvor skal vi ellers være, spørger drengen, der ikke ønsker sit navn nævnt i avisen.

Det skal her siges, at ingen fra gruppen har glemt, at der i Rosenkildegården, som er et værested, er plads til de unge.

- Men det er ikke et sted for de utilpassede som dem, vi taler om. Det er blevet et sted for de unge, der allerede er i gang med skole, uddannelse eller arbejde. Den anden gruppe er glemt, mener Riza Agar.

Kun for de »pæne« børn

Flere yngre beboere føler sig stemplede og mener, at de tidligere har kunnet få bedre hjælp og støtte, end det er tilfældet nu. I stedet må de selv hive sig op, som det lyder fra en ung mand, der alene grundet sin kriminelle fortid ikke vil nævnes i avisen.

- Jeg har været topkriminel, men jeg har trukket mig selv op. Jeg kom ind på HF, ind på pædagogseminaret, og i dag står jeg her - ved egen hjælp - men det er ikke alle, der kan det, siger han.

Riza Agar hentyder til en tidligere kommunal lejlighed placeret midt i boligområdet, hvor særligt unge kunne få et råd til såvel uddannelse som fritidsjob.

- Hvis du ville have det, kunne du tage op og få hjælp til alt muligt. Men de stillinger er væk, siger han og dvæler ved, at helhedsplanen i dag har stort fokus på netop jobbene til de unge. Og ros for den indsats.

- Men hvis du så spørger om, hvem der har fået de her fritidsjobs, så er det mønsterbørnene. Dem, der ikke har været ude i noget, som mange af os andre har. Dem, der ikke kender til gaden, lyder det endvidere.

Afviser kritik: Ikke målet at være synlig

Chefen for den milliondyre indsats, Ilir Shkoza, afviser, at det står til, som det bemærkes. Han giver i den forbindelse gerne et par besyv med, men fastholder også princippet om, at det ikke er helhedsplanens medarbejdere - herunder ham selv - der skal »shine«.

- Vi lægger ikke vægt på, om vi selv er fysisk til stede. Vi siger ikke, når vi står bag noget, fordi der er mange andre, vi samarbejder med, som fortjener ros mere end os, siger Ilir Shkoza, som i forhold til økonomi gerne lægger hovedet på blokken.

Det samme gør bestyrelsesformand Flemming Stenhøj Andersen, der samtidig er direktør for FOB.

- Vi hjælper de mange og bredt, og det er det, vi er sat i verden for. Vi styrker det lokale fællesskab og opbygningen af aktiviteter, og jeg synes, at diskussionen er kørt op på et niveau, hvor den slet ikke hører hjemme. Vi er ude i noget, hvor vi skulle gemme pengene og slet ikke lave noget, og så er det altså svært at have en konstruktiv dialog. For det er selvfølgelig ikke korrekt, slår han fast og henviser desuden til, at bestyrelsen består af tre direktører fra Bolig Korsør, FOB og Slagelse Boligselskab, ledende medarbejdere fra Danmarks Almene Boligselskab (DAB), der administrerer Skælskør Boligselskab og SAB, samt en direktør fra Slagelse Kommune. Desuden indgår politidirektøren fra Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi i bestyrelsen.

- Så det ville ikke være det rette sted at snyde med noget som helst, siger han i øvrigt.

Mening med alt

Først og fremmest lyder det fra chef og bestyrelsesformand, at man skal holde tungen lige munden, når de 43 millioner kroner omtales.

De færreste kroner er rede kontanter. Flere af millionerne er såkaldt værdiansættelse af blandt andet kontorpladser, medarbejdere og ressourcer - det vil sige den indsats, der også ydes fra særligt kommunalt hold, plus de kommunale medarbejderes arbejdstid, der købes til projektet.

Det er således langtfra det svimlende millionbeløb, der så at sige kan benyttes og øremærkes. Af Landsbyggefondens hovedfinansiering på 25 millioner kroner tilfalder i hvert fald de 11 millioner Slagelse Kommune til dækning af ansatte og arbejdstimer.

Eksempelvis bidrager Helhedsplanen til, at der netop i Rosenkildegården er plads til tre fuldtidsstillinger yderligere, og at to medarbejdere på jobcentret - udover de øvrige, der i forvejen servicerer kommunens borgere - er ansat til jobindsatsen her.

Og her kommer synligheden ind i billedet. Eller mangel på samme.

Understøtter indsatser

Ifølge årsrapporten, der atter behandles politisk i august, er der nemlig fortsat udfordringer og problemer, der kræver en intensiv indsats for at håndtere.

Det bliver dog ikke med øget synlighed som sådan, idet folkene bag helhedsplanen mener, at strategien om at understøtte og holde sig i kulissen bærer frugt.

Samtidig skal man ikke ind at »blande sig« i eksisterende indsatser, lyder det.

- Når vi taler jobcenter, skal vi ikke have en parallel- indsats. Det samme gælder i forhold til kriminelle, hvor vi ikke skal etablere noget, der kan konkurrere med det eksisterende, lyder det fra Flemming Stenhøj Andersen.

Lederen af helhedsplanen, Ilir Shkoza, siger i den forbindelse, at man skal understøtte og bidrage til, at mennesker på kanten støttes. Men man skal ikke tage over.

Det sker via samarbejder med foreninger, såsom SIK, den lokale idrætsklub i området, der snart kan invitere unge på fodboldskole kvit og frit, og med organisationer og forbund, blandt andre DGI, DIF og Dansk Folkehjælp, der sender 16 familier fra Ringparken på sommerferie.

- Her er vi med, og vi understøtter, men tager ikke æren for noget, og det er heller ikke os, der spiller fodbold eller for eksempel sender børn i Tivoli, men vi har bidraget til, at nogle ansatte hos kommunen er i tæt dialog med børn og deres forældre, lyder det fra Ilir Skhoza.

Til at løfte aktiviteterne er der i øvrigt afsat midler til seks årsværk i Kompetencecentret, der er navnet på Helhedsplanens projektsekretariat, og fem i Slagelse Kommune.

Brug for nuancer

Han mener, at der er brug for nuancer i diskussionen om, hvad Helhedsplanen står for.

- Mistilliden gør det mere vanskeligt for »En fælles indsats« at lykkes med sin indsats, lyder det i besvarelse til social- og beskæftigelsesudvalget, hvor særligt Venstre-medlem Christopher Trung Paulsen (V) har stillet sig kritisk, i forhold til hvilke resultater man er nået til.

Eksempelvis står det sløjt til med hensyn til borgere på offentlige ydelser. Her strander flere, mens det fortsat også kniber med at få forældre til at sende deres børn i institution, selv om der også her satses på støtte.

- Men resultaterne skal sættes overfor, hvis der slet ingen indsats havde været, lyder det fra Flemming Stenhøj Andersen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk