26. marts 2019
38-årige Sanne Søndergaard, var selv mobbeoffer som barn. Hun gav et ordenligt hak i tuden til vore dages mobbepolitik. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

38-årige Sanne Søndergaard, var selv mobbeoffer som barn. Hun gav et ordenligt hak i tuden til vore dages mobbepolitik. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: At være teenager er det værste I nogensinde kommer ud for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At være teenager er det værste I nogensinde kommer ud for
Opdateret 07. december 2018 kl. 11:11
Slagelse - 07. december 2018 kl. 09:10
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Forfatter og stand up´eren Sanne Søndergaard gav udskolingseleverne i 7.-9-klasse fra fire skoler klar besked om, hvorfor deres liv netop nu er det værste, de nogensinde kommer til at opleve.

- Der er uorden på hylderne. Intet er placeret rigtig. I mærker vrede, er ked af det, I er bange, I mærker liderlighed, og I er forelskede. Og I skal forsøge at forholde jer til det på en næsten voksen måde. Men hvordan skulle I dog kunne det? I er jo kun førstegangsvoksne. Jeg kan love jer, at I aldrig i livet kommer ud for noget værre, end det I oplever som teenagere!

Forfatter, feminist, provokatør og stand up´ere Sanne Søndergaard gav torsdag i Tårnborghallen næsten 400 elever fra 7.-9.klasse på Tårnborg Skole, Forlev Friskole, Broskolen og Baggsenskolen en opsang med både sjov, alvor og maser af eftertænksomhed. Trods sine 38 år kan hun i den grad formidle, hvordan en teenager har det både indvendig og udvendig. Hendes direkte sprog med ord ofte hentet også under bæltestedet går direkte ind hos de unge.

Initiativet til den alternative og meget underholdende undervisning af de mange teenagere kom fra dansklærer Marianne Petersen på Tårnborg Skole.

- Vi har læst nogle af Sanne Søndergaards bøger - blandt andet »Kære Dødsbog«, der netop beskriver, at det er et skodliv at være teenager. For flere desværre et så belastende liv, at også selvmord indgår i de unges tanker. Hendes meget direkte sprog billedeligt talt med brug af »pik og patter« går rent ind. Især hos drengene. Pigerne føler sig underholdt. Vigtigst er, at det kan være svært at få drenge til at læse bøger, men med Sanne Søndergaard er der en effektiv nøgle for også at få drengene til at læse, siger Marianne Petersen.

Hun inviterede de andre skoler, så der var flere til at betale for den populære forfatters show. Det er første gang, at de fire skoler går sammen om et stand- up-show.

Sanne Søndergaard forklarede om pigekliker og drengekliker, der findes i alle klasser. Især et meget benyttet skældsord brugt af drenge, gik hun i dybden med.

- Din bøsse, siger I. Egentlg ikke fordi I har noget som helst mod homoseksuelle. For I er både opdraget og er voket op i en tid med ligestilling og fuld accept af bøsser og lesbiske. Så hvorfor bruger I så bøsse som håneord? Det gør I, fordi populære drenge scorer mange piger. Scorer man ikke piger, er man derfor bøsse, tænker I, men I skal nok blive klogere, forklarede Sanne Søndergaard.

Hun gav også et mærkbart hak i tuden til skolernes mobbepolitik.

- Alt for meget mobbepolitik skabes på de voksnes præmisser. En plakat i klassen med »Her taler vi pænt til hinanden«, og så er den klaret. Gu´ er den da slet ikke. Jeg var selv mobbeoffer, da jeg gik i skole. For mig har mobning intet at gøre med et pænt eller grimt sprog. I stedet er det stemningen, der udløser mobning. Stemningen når alle bare kigger ned i bordet, ikke siger eller gør noget, når der bliver råbt af Dorthe i klassen, at hun lugter af lort!, lød analysen fra Sanne Jørgensen.

Sjællandske bad hende om det bedste råd, man kan give til en teenager.

»Stå ved dig selv«.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk