16. juni 2021
Som 17-årig mistede Anne Dorthe Veise sin far efter kort tids sygdom og brugte det at tegne som en måde at tackle presset på. I dag har hun under sit firma Simple-art oprettet en ny tegneskole til børn og unge for at kunne give roen og »pausen fra verden«  videre, efter Slagelse Billedskole er lukket.
Som 17-årig mistede Anne Dorthe Veise sin far efter kort tids sygdom og brugte det at tegne som en måde at tackle presset på. I dag har hun under sit firma Simple-art oprettet en ny tegneskole til børn og unge for at kunne give roen og »pausen fra verden« videre, efter Slagelse Billedskole er lukket.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anne mistede sin far som 17-årig: Sådan vil hun lære andre unge at finde ro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Anne mistede sin far som 17-årig: Sådan vil hun lære andre unge at finde ro

46-årige Anne Dorthe Veise begyndte at tegne som barn og brugte kreativiteten til at komme sig over tabet af sin fars for tidlige død som ung. Nu opretter hun en ny tegneskole for at give glæden - og roen - ved at tegne videre til flere børn og unge.

Slagelse - 18. maj 2021 kl. 15:03
Af Fleur Sativa

- Jeg gjorde det ikke bevidst. Men det gav mig en ro. For pludselig skulle jeg ikke forholde mig til nogen eller noget.

Med lette strejf lader Anne Dorthe Veise en sort tusch køre ned ad den glasplade, hun sidder med foran sig. Èn efter én kommer små blomster til syne. De gror ud af ingenting, mens en stilhed forplanter sig i rummet.

Sådan har Anne Dorthe Veise fra Slagelse ofte siddet. Og særligt de sidste 29 år. Dengang hendes tegnelyst for alvor blomstrede, var hun nemlig bare 17 år gammel og mistede sin far efter kort tids kræftsygdom.

I dag ønsker hun derfor at give tegneglæden - og den ro, det giver - videre til andre børn og unge. Efter Slagelse Billedskole er lukket, har hun derfor valgt at starte en ny tegneskole op under sit firma Simple-art, hvor hun siden 2016 har tilbudt både online- og offline-kurser.

Tegneskolen, som det nye initiativ hedder, vil henvende sig til børn og unge i alderen fra syv til cirka 16 år.

Fandt en ro

- Det er ikke svært at tegne. Alle kan lære det, og alle kan faktisk også have rigtig stor glæde af det, forklarer Anne Dorthe Veise.

Selv brugte hun det at tegne som en del af sorgbearbejdelsen efter sin fars for tidlige død. Egentlig helt uden at være bevidst om, at det var det, hun gjorde.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Ifølge Anne Dorthe Veise kan man få afløb for følelser og give slip på svære tanker gennem tegninger. Og alle kan lære at tegne, siger hun. Foto: Thomas Olsen

Anne Dorthe Veise har altid være kreativ anlagt. Derfor var det også naturligt, at hun søgte mod papir og tuscher, da hun stod som ung midt i en krisetid.

- Jeg fandt en helt masse ro i at sidde og tegne og passe mig selv. Jeg var bare inde i min egen verden, fortæller Anne Dorthe Veise, der stadig tit og ofte bruger tegningerne til at slå hovedet fra.

- Når man sidder og tegner, kan man sjældent tænke på noget. På min tegneskole kalder jeg det: »En pause fra resten af verden« For det var det, jeg oplevede dengang, min far døde. Jeg fik simpelthen en pause fra alt, hvad der foregik. Det ændrede selvfølgelig ikke på det, der var sket. Men det gjorde nogle perioder lidt nemmere, forklarer hun.

Unge er stressede

Heldigvis er det sjældent, at man - særligt som ung person - skal tackle et dødsfald. Men i dag stresses børn og unge af andre ting: Det »rigtige« udseende, likes på de sociale medier og høje karakterer er blot nogle af de ting, der fylder i manges liv.

Her kan det at tegne hjælpe ved at skabe en pause fra forventningspresset og hjælpe de unge med at finde en ro, mener Anne Dorthe Veise.

"Der er rigtig mange ting, som både børn og unge skal forholde sig til. Lige fra når de er i skole, til når de kommer hjem."
- Anne Dorthe Veise, tegneskolelærer, Simple-art

- Der er rigtig mange ting, som både børn og unge skal forholde sig til. Lige fra når de er i skole, til når de kommer hjem. Deres mobiler står aldrig stille, de føler de skal leve op til mange ting, og derfor er de »på« hele tiden, forklarer tegneskolelæreren, der også selv er mor.

Pausen, som det at tegne kan give, er vigtig. For nogle børn og unge fører presset nemlig til stress, viser en stor rapport fra Børns Vilkår og TrygFonden.

Tristhed og tankemylder

Rapporten bygger på både en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.820 børn og unge i 6.- og 9. klasse, hundredevis af henvendelser til BørneTelefonen og 51 interviewede børn og unge, der har besvaret spørgsmål og beskrevet de ting i hverdagen, som sætter dem under pres.

Undersøgelsen viser, at særligt piger i 9. klasse føler sig stressede: 30 procent - altså hver tredje pige - svarer, at de føler sig stresset »ofte« eller »hele tiden«. Til sammenligning gælder det for halvt så mange drenge fra samme klassestrin. Men for ni ud af 10 af de, der føler sig stresset ofte eller hele tiden, har det stået på i flere måneder - uanset køn.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Under sit firma Simple-art har Anne Dorthe Veise siden 2016 tilbudt både online- og offline-kurser til stort set alle aldersgrupper. Foto: Thomas Olsen

Flere børn og unge fortæller om tristhed, hjertebanken, tankemylder og søvnproblemer. Og nogle fortæller endda om daglig hovedpine, rysteture, angstanfald og selvmedicinering på grund af det præstationspres, de oplever i hverdagen.

Men svære tanker og følelser kan man også få afløb for ved at få dem ud og ned på et papir, hævder Anne Dorthe Veise og bygger det på egen erfaring.

Lærer teknikker

- Man kan jo tegne det, som man tænker eller føler - også selv om det bare er streger og mønstre, der kommer ud, forklarer hun.

På Tegneskolen vil børn og unge dog lære de forskellige tegneteknikker, så de i fremtiden kan tegne »hvad-som-helst«, lover Anne Dorthe Veise, der selv arbejdede som billedskoleunderviser på Slagelse Billedskole, indtil den for nylig lukkede.

Derudover har hun arbejdet som folkeskolelærer gennem 15 år med linjefag i dansk, håndarbejde, sløjd og billedkunst.

Anne Dorthe Veise er derfor vant til at arbejde med børn og unge og har før set den forskel, det at tegne kan gøre. Af den grund var det vigtigt for hende at videreføre det tilbud, Slagelse Billedskole hidtil har stået for.

"Jeg har set den ro, det giver. For at nævne det igen:
»Pausen fra verdenen«.
Jeg synes, det er så vigtigt."

- Anne Dorthe Veise, tegneskolelærer, Simple-art

- Jeg har set den ro, det giver. For at nævne det igen: »Pausen fra verdenen«. Jeg synes, det er så vigtigt. Og mange af de børn og unge, der kan lide at tegne, er ofte ret følsomme børn og unge. De har brug for at lukke lidt ned fra hverdagen, hvor der hele tiden sker så meget. Bare en gang imellem, siger Anne Dorthe Veise og mindes igen sig selv som ung.

- Jeg vil faktisk bare gerne give det videre, som jeg selv synes - og altid har syntes -, er fantastisk, fatslår hun.

Tegneskolen under Anne Dorthe Veises firma Simple-art er niveauopdelt og løber fra uge 34 til og med uge 45 med halvandens times undervisning om ugen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk