4. august 2020
Her er det store og flere hundrede år gamle anker på vej ned fra lastvognen. Foto: Rikke Michael Hansen
gallery icon

Se billedserie

Her er det store og flere hundrede år gamle anker på vej ned fra lastvognen. Foto: Rikke Michael Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ankeropgave til 60.000 kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ankeropgave til 60.000 kroner

Et fire tons tungt stokanker er tilbage på sin plads foran Store Heddinge rådhus, efter ankeret i måneder har opholdt sig på FGUs Værftet i Korsør, hvor det er renoveret.

Slagelse - 04. juli 2020 kl. 19:13
Af Henrik Fisker og Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Inklusiv transport har Stevns Kommune betalt 60.000 kroner for istandsættelsen af det historiske klenodie, der blev fisket op ved Rødvig i 1979.

Året efter blev det sat som et historisk vartegn foran rådhuset i Store Heddinge. Men en efterårsdag i 2018 faldt det sammen med råd og ramt af tidens tand.

Flere hundrede år

Skibsankerets oprindelse daterer sig flere hundrede år tilbage. Det kan måske have deltaget i slaget i Køge Bugt i 1710.

På Værftet i Korsør har ankeret fået afvaskning, affedtning, sandblæsning samt påsmøring af zink og epoxy. Der er kommet nye egestokke og nye, galvaniserede stålringe på, og alle samlinger og overflader er behandlet med trætjære.

Et knókkelarbejde

- Det er ikke sådan en opgave, vi får hver dag. Det blev vi nødt til at prøve, men jeg havde aldrig forestillet mig, at det var så stort. Vi fik ankeret ind i vinter og var næsten færdige, da statsministeren lukkede landet ned under coronakrisen. Vi manglede kun lige de galvaniserede stålringe, der skulle holde det hele på plads. Det har været et knokkelarbejde, men det har også været en spændende udfordring for drengene, siger Christian Dyrløv, leder af Værftet.

- Vi har sat nye stålringe og trænavler i egetræ i ankeret, så det kan holde til vind og vejr. Vi har undersøgt, om vi kunne skaffe egetræet fra Stevns, men det lykkedes ikke at finde den rigtige type, forklarer Christian Dyrløv.

Til september vender han tilbage til ankeret sammen med sine »drenge«.

- Vi regner med, at træet har trukket sig lidt til den tid, så vi skruer vi ringene af igen og slår dem lidt hårdere i, tilføjer han.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk