26. september 2021
Brandskum med PFOS måtte bruges frem til 2011. PFOS er i dag forbudt, ligesom det ikke kan nedbrydes i naturen, hvor det derfor ophober sig i fødekæden i blandt andet fisk. Her ses et arkivbillede fra brandskolen i 1999. Foto: Anders Ole Olsen.
Brandskum med PFOS måtte bruges frem til 2011. PFOS er i dag forbudt, ligesom det ikke kan nedbrydes i naturen, hvor det derfor ophober sig i fødekæden i blandt andet fisk. Her ses et arkivbillede fra brandskolen i 1999. Foto: Anders Ole Olsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Analyse: Små mængder PFOS i brandskum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Analyse: Små mængder PFOS i brandskum
Opdateret 12. maj 2021 kl. 19:34
Slagelse - 12. maj 2021 kl. 17:30

Brandskum, som Slagelse Brand og Redning bruger i dag, indeholder små mængder af PFOS.

arrow Læs også: Jagt på farlige PFOS-stoffer er indledt - se her de første adresser

Det viser analyser af brandskummet, som Slagelse Kommune har foretaget i forbindelse med undersøgelsen af PFOS-forureningen ved brandskolen i Korsør.

Der er foretaget to analyser, som viser et indhold af PFOS på henholdsvis 0,0106 milligram PFOS pr. liter og 0,009 milligram PFOS pr. liter, hvilket er under EU's grænseværdi på 10 milligram pr. liter.

Slagelse Kommune har været i dialog med Miljøstyrelsen, som oplyser, at der er et generelt forbud mod PFOS i brandskum, hvilket betyder, at indholdet af PFOS ikke må overstige EU's grænseværdi.

Brandskummet overholder derfor lovgivningen og er lovlig at bruge i Danmark, oplyser kommunen.

Indholdet af PFOS er kun fundet i såkaldt »skarp« brandskum.

Det vil sige brandskum, som bliver brugt af beredskabet i forbindelse med brandbekæmpelse med mere. Der er ikke fundet spor af PFOS i såkaldt øvelsesskum, som bliver brugt i forbindelse med øvelser.

Leder efter alternativer

Det skarpe brandskum er dog med jævne mellemrum blevet brugt i forbindelse med øvelser på brandskolen.

Det er sket i forbindelse med uddannelse i at bruge beredskabets kørende materiel, hvor man ikke kan benytte øvelsesskum.

Miljøstyrelsens vurdering er, at brugen af den aktuelle brandskum på brandskolen ikke kan forklare de høje koncentrationer af PFOS, som er fundet på brandskolen.

Slagelse Brand og Redning har stoppet brugen af den pågældende brandskum på brandskolen, mens den forsat bliver brugt af beredskabet forbindelse med brandslukning med mere.

Slagelse Brand og Redning er i gang med at undersøge markedet for alternativer uden indhold af nogen fluor-forbindelser, herunder PFOS, som kan erstattet det nuværende brandskum.

arrow Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål
08. maj 2021 kl. 11:45 Opdateret: kl. 11:07
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk