16. juni 2019
Lokalhistoriker Kurt Rehder har en masse at berette. Dage med højvande som dem, vi oplevede for nylig, har sat tydelige spor. Foto: Carsten Lysdal
gallery icon

Se billedserie

Lokalhistoriker Kurt Rehder har en masse at berette. Dage med højvande som dem, vi oplevede for nylig, har sat tydelige spor. Foto: Carsten Lysdal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ædt af hav og storme: Et »spektakulært« syn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ædt af hav og storme: Et »spektakulært« syn
Slagelse - 14. januar 2019 kl. 06:10
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Høfder af kampe- og småsten, der bryder bæltets bølger, er også en slags sikkerhed for ejere af sommerhuse. Især langs Knivkær Strand ved Korsør, som i den grad synes mærket af tidens storme, af hvilke der har været flere inden for de seneste år.

Særligt to episoder med højvande, lige efter nytår, har vist tænder og bidt af strandens klinter. Og flere steder ser man, at ejere af strandhuse selv har taget forholdsregler i form af opbygning af stenblokke, der skal holde vandet fra hus og have.

Så trænger du til frisk luft, er Frølundes kyststrækning værd at frekventere, mener lokalhistoriker Kurt Rehder, som Sjællandske i weekenden satte stævne netop der.

- Det er et meget spektakulært syn. Her hersker naturen, er Kurt Rehders første bemærkning, da såvel han som avisens udsendte træder ud på et underlag, der skifter forfatning, som gik du fra asfalt til grussti.

Visse steder har den seneste tids storme og de noget kraftigere bølgeskvulp end normalt, der er fulgt i kølvandet, ædt og banket af klinterne. Og går du langs stranden, vil du undervejs opleve, at sandet er væk.

- Havet har simpelthen flyttet det, siger Kurt Rehder, der hjertens gerne viser frem af sit lokalområde, som for ham dagligt byder på en gåtur.

Han husker personligt flere storme, der i særdeleshed minder ham om, hvor barsk naturen kan tage sig ud. Han mener dog også, at de seneste uger med kraftige vindstød og bølgeslag har sat deres spor.

- Vi ser gamle skader, men kan også se, at stormfloden lige efter nytår faktisk gjorde noget, fortæller han, mens han med stokken peger rundt og husker på, at græsarealet med klinten som grænse er blevet barberet gevaldigt i løbet af de seneste årtier.

I hvert fald siden han bosatte sig i området i 1968.

Faktisk er 10 meter af den oprindelige klint væk. Men stadig den dag i dag er der stunder, hvor vandet står højt og kærtegner skranten. Det sker eksempelvis ved Knivkær Hage.

- Flere steder ser vi fundamenter fra de tidligere sommerhuse, der lå ved stranden engang, siger Kurt Rehder.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk