20. juni 2019
Kommunen bekræfter, at den 94-årige Grethe Ingeborg Hansen i sin sidste tid på plejecenter Solbakken var udsat for en traumatiserende situation og gentagne tilfælde af utryghed. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Kommunen bekræfter, at den 94-årige Grethe Ingeborg Hansen i sin sidste tid på plejecenter Solbakken var udsat for en traumatiserende situation og gentagne tilfælde af utryghed. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 94-årig døde efter rusk og dehydrering: Nu får børnebørn undskyldning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

94-årig døde efter rusk og dehydrering: Nu får børnebørn undskyldning
Slagelse - 23. juni 2018 kl. 06:09
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Plejecenterleder Ingelise Holm beklager og er oprigtig ked af, at hun ikke selv orienterede jer om episoden; men at I måtte orientere jer ved at finde og læse en anmeldelseskvittering fra politiet i Grethes postkasse. Dette var en klar fejl!«

arrow Læs også: 94-årig død efter vold og dehydrering på kommunalt plejecenter

Sådan lyder det i et to sider langt svar til afdøde 94-årige Grethe Ingeborg Hansens to børnebørn Rikke Johannsen og Thomas Hansen, der har klaget over den behandling, deres mormor op til sin død den 22. maj var udsat for på plejecenter Solbakken ved Motalavej i Korsør.

Her fik den 94-årige en noget utryg sidste tid i sit liv, fordi en mandlig beboer opsøgte hende så tit på hendes værelse, at hun valgte at låse døren. Kulminationen på den utrygge situation var, da en anden og stærkt udad reagerende mandlig beboer ruskede Grethe Ingeborg Hansen i armen og efterfølgende slog og skubbede personalet, så politiet måtte tilkaldes. Den 94-årige døde natten til den 22. maj, efter at være indlagt på sygehuset dehydreret og med lungebetændelse.

I svaret underskrevet af myndighedschef Susanne Fagerberg og erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektør Lone Wenzell hedder det, at »Den 19. maj er Grethe svimmel og lettere konfus. Grethe tilbydes væske, men drikker meget sparsomt og kan ikke overtales til at drikke mere.« Efterfølgende tilkaldes en akutsygeplejerske, som får hende indlagt.

I svarbrevet bekræftes situationen med rusk og slag mod personalet. Forklaringen er, at borgere med demenssygdom over tid kan ændre adfærd fra det rolige sind til en udad reagerende adfærd, der dog efter en periode kan aftage igen. Sådanne beboere skal ifølge brevet kunne rummes i de skærmede plejeenheder på kommunale plejecentre som eksempelvis Solbakken.

Sjællandske har spurgt Lone Wenzell, hvad der skal til for at flytte den stærkt udadreagerende mandlige beboer fra Solbakken, og hvordan det rent praktisk kan ske.

- Jeg kan ikke kommentere på konkrete personforhold eller personsager, men generelt kan jeg sige, at når vi har ulykkelige sager med vores borgere, sørger vi altid for at evaluere forløbene for at se, om vi skal ændre procedurer, og om vi har gjort vores arbejde godt nok, siger Lone Wenzell.

Hun tilføjer, at hvis en borger skal flyttes til andet skærmet plejetilbud/institution, skal der opnås godkendelse fra Statsforvaltningen til en såkaldt »tvangsflytning« efter Servicelovens bestemmelser.

- Der skal ganske meget til at opnå godkendelse til en »tvangsflytning«, hvilket jo skal ses som en beskyttelse af borgeren, siger Lone Wenzell.

Sluttelig i svarbrevet indbydes Grethe Ingeborg Hansens børnebørn Rikke Johannsen og Thomas Hansen til et dialogmøde torsdag i næste uge på Lone Wenzells kontor. Rikke Johannsen oplyser til Sjællandske, at de takker ja til at deltage i mødet, ligesom de først efterfølgende vil kommentere på det svar, kommunen har givet dem. Et svar politikerne i forebyggelses- og seniorudvalget også har fået tilsendt.

Politisagen er iøvrigt afsluttet med henvisning til den mandlige beboers sygdom.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk