22. marts 2019
Grethe Ingeborg Hansen blev 94 år. Hun blev udsat for vold af en anden beboer på plejecenter Solbakken, hvorfra hun senere blev indlagt på sygehuset dehydreret og med lungebetændelse. Hun døde to dage efter indlæggelsen. I forgrunden billede af hendes børnebørn, der nu har klaget over den behandling deres mormor blev udsat for. Affotografering: Helge Wedel.
gallery icon

Se billedserie

Grethe Ingeborg Hansen blev 94 år. Hun blev udsat for vold af en anden beboer på plejecenter Solbakken, hvorfra hun senere blev indlagt på sygehuset dehydreret og med lungebetændelse. Hun døde to dage efter indlæggelsen. I forgrunden billede af hendes børnebørn, der nu har klaget over den behandling deres mormor blev udsat for. Affotografering: Helge Wedel.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 94-årig død efter vold og dehydrering på kommunalt plejecenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

94-årig død efter vold og dehydrering på kommunalt plejecenter
Slagelse - 16. juni 2018 kl. 06:29
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Børnebørn klager over den behandling, deres 94-årig mormor fik på plejecenter Solbakken i Korsør, hvor voldelig udadreagerende mandlig beboer ruskede hende og slog personalet. Hun døde natten til den 22. maj på sygehuset efter at være indlagt dehydreret og med lungebetændelse.

arrow Læs også: 94-årig døde efter rusk og dehydrering: Nu får børnebørn undskyldning

- Det er ikke personalet, jeg går efter, men et system, der ikke formår at handle, når der helt åbenlyst er problemer både for beboere og personale grundet en helt klart fejlplaceret mandlig beboer på plejecenter Solbakken, siger Rikke Johannsen til Sjællandske.

Sammen med sin storebror Thomas Hansen har den 43-årige folkeskolelærer klaget over den behandling, deres 94-årige mormor Grethe Ingeborg Hansen blev udsat for på plejecenter Solbakken i Korsør i de knap to måneder, hun nåede at bo der, inden hun døde natten til den 22. maj, efter at være indlagt dehydreret og med lungebetændelse på Slagelse Sygehus.

- Vores egen mor har alzheimer og bor på plejecenter Quistgården, så derfor har vi taget os af vores mormor, ligesom jeg grundet min mor også kender til forholdene på vores plejecentre, siger Rikke Johannsen.

Ved en tilfældighed finder Rikke Johannsen ud af, at hendes mormor har været involveret i en voldssag på plejecenteret, da hun i hendes postkasse den 16. maj finder en kvittering fra politiet på, at hendes mormor er såkaldt forurettet i en voldssag, som er anmeldt.

- Jeg havde da forventet at være informeret af plejecenteret, hvis min mormor havde været udsat for voldelige overgreb eller utilsigtede hændelser, men jeg havde intet fået at vide, siger Rikke Johannsen. Hun har efterfølgende af plejecenterets leder Ingelise Holm fået at vide, at hun ikke har krav på den information, med mindre hun er værge.

- Det giver bare slet ikke mening. Det er mig, der står som pårørende, da min mor jo ikke kan af indlysende grunde, siger Rikke Johannsen.

Politikommissær ved lokalpolitiet i Slagelse Jens Jedig Christiansen bekræfter voldssagen på plejecenteret, hvor en mandlig beboer den 8. maj tager fat i 94-årige Grethe Ingeborg Hansen og rusker hende. En kvindelig medarbejder søger at få den hjerneskadede og udadreagerende mand væk, men bliver i stedet selv skubbet flere gange og slået med knytnæve på blandt andet venstre skulder. Politiet tilkaldes og voldsepisoden anmeldes.

- Anklagemyndigheden har besluttet at stoppe efterforskningen med henvisning til den voldssigtedes helbred, så sagen er slut, siger Jens Jedig Chistiansen til Sjællandske.

Rikke Johannsen fortæller også om en anden mandlig beboer, der gentagne gange opsøger og går ind til hendes mormor.

- Han er godt nok harmløs, men min mormor er både bange og utryg, da jeg besøger hende sidste gang den 16. maj, siger Rikke Johannsen. Hun tilføjer, at hendes mormor flere gange har bedt personalet om at låse hendes dør, så hun kan være i fred, ligesom hun ofte også bliver bedt om at spise på værelset, fordi den anden og meget udadreagerende mand skaber uro i den fælles spise- og dagligstue.

Den 20. maj bliver Rikke Johannsen ringet op fra plejecenteret med besked om, at hendes mormor er kørt på sygehuset, hvor det viser sig, at hun har lungebetændelse og er dehydreret.

- Jeg forstå ikke, at et plejecenter netop på ekstra varme dage, som dem vi har haft i maj, ikke er i stand til med for eksempel væskeskemaer at sørge for, at de ældre får drukket nok, så de ikke dehydrerer, siger Rikke Johannsen.

Ifølge hende er den meget udadreagerende hjerneskadede mandlige beboer stadig ikke flyttet fra plejecenter Solbakken.

- Han skaber en stemning af frygt og utryghed blandt beboere og plejepersonalet. Hvorfor visiteres han ikke til det rette sted? Hverken beboere eller plejepersonalet er gearet til at rumme ham, slår Rikke Johannsen fast. Hun gætter på, at han fortsat bor der, fordi det koster mange penge at flytte ham til en institution.

Sjællandske var fredag på plejecenter Solbakken, hvor lederen har haft fri hele ugen, men telefonisk givet personalet besked om, at de intet må sige om sagen, men blot henvise til kommunens kommunikationsafdeling.

Sjællandske er oplyst om, at erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektør Lone Wenzell har orienteret såvel borgmester John Dyrby Paulsen (S) og politikerne i forebyggelses- og seniorudvalget om klagen.

- Jeg forventer, at vi har en udredning og klagesagen fuldt belyst midt i næste uge, og indtil da vil jeg ikke kommentere på det konkrete i sagen, siger Lone Wenzell til Sjællandske.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk