23. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 30 år efter mordbrand: - Jeg kan stadig høre skrigene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

30 år efter mordbrand: - Jeg kan stadig høre skrigene

På tirsdag er det 30 år siden, dødsbranden på Scandinavian Star brød ud, og i alt 159 mennesker afgik ved døden. Mike Axdal fra Korsør, som er talsmand for Scandinavian Stars Danske Støtteforening og dengang mistede sin far og bror, helmer ikke, før de ansvarlige skibsejere og redere er sat bag tremmer.

Opdateret 04. april 2020 kl. 13:50
Slagelse - 04. april 2020 kl. 06:00
Af Carsten Lysdal

57-årige Mike Axdal er en af dem, der bider sig fast. En af dem, der ikke helmer og lader sig nøjes, før bagmændene og de reelle ophavsmænd til mordbranden på norgesbåden Scandinavian Star den 7. april 1990 bures inde og drages til ansvar for deres gerninger.

arrow Læs også: Beskyldes for at sylte særlig task force: Minister har holdet klar snart

iSkibsmaleren mistede under sejladsen fra Oslo til Frederikshavn sin far og bror, der var to af i alt 159 mennesker, heriblandt 25 børn under 15 år, som måtte lade livet i det flammehav, der i løbet af årene efter har redet korsoraneren som en mare.

- Det har påvirket det liv, jeg lever, og min hverdag. Traumerne har nogenlunde lagt sig, og det der med at sove tungt og vågne halvvejs inde i en ond drøm gør jeg kun sjældent i dag. Men jeg gør det, for jeg glemmer aldrig, siger Mike Axdal, der lige siden har kæmpet for retfærdighed og for at synliggøre, at det var alt andet end bare en gal pyromans værk.

- Det er ubeskriveligt. Jeg har stået på et skib, der brænder, og hvor jeg ender med at miste min far og bror. Dem savner jeg utroligt meget, og verden i dag er en helt anden. Jeg kan stadig høre skrigene fra skibet, beretter han og bemærker, at det ikke bare er for hans egen skyld, at han i dag giver alt, hvad han har.

- Jeg er ikke en frontfigur, og jeg har aldrig gået rundt med en glorie. Det her er alles kamp. Børn har mistet forældre, og mange tusinde efterladte sidder tilbage og har ikke kræfterne, siger han og bemærker i øvrigt, at det også er årsagen til, at han ikke er en del af den aktuelle DR-dokumentar om tragedien.

- Andre skal også have plads. Det her handler ikke kun om min kamp, siger han.

Uopklaret

Sjællandske har sat ildsjælen stævne, idet 30-årsdagen er på tirsdag den 7. april. Reelt var det dagen før - 6. april 1990 - at Scandinavian Star lagde fra kaj og var udset til en helt almindelig, gængs sejltur fra Norge til Danmark. Turen endte imidlertid med at vende op og ned på alting.

Særligt for Mike Axdal, der siden har optrådt i adskillige interviews og dokumentarprogrammer samt som talsmand for den danske støtteforening, der i dag har et stort antal medlemmer og repræsenterer omtrent 2000 efterladte.

Foreningen blev oprettet i maj 1990, en måned efter branden, i samarbejde med Dansk Røde Kors og med hjælp fra den daværende rigspolitichef. I dag favner den samtlige berørte samt besætningsmedlemmer fra dengang.

- Vi opkræver ikke kontingent, så reelt ved vi kun, hvem der er medlemmer ud fra den kommunikation, vi har. Der kan være imellem 200 og 700, siger Mike Axdal, der blandt andet får kræfter til kampen via sine besøg på kirkegården, hvor hans bror og far ligger.

- Det er den eneste kontakt, jeg har med dem. Det er her, vi kan tale sammen, og hvor jeg stadig kan fælde en tåre, beskriver han og lægger i den forbindelse ikke skjul på sin foragt og sin frustration over myndighedernes manglende initiativ i forhold til en egentlig opklaring.

Alle sten skal vendes

Ansvaret for en sådan forbrydelse forældres nemlig aldrig i hans optik.

- Men indtil videre har man kun kigget rundt om stenene, men ikke under dem, siger Mike Axdal, der mener, at det kræver uvildige øjne at nå helt i dybden.

Med den henvisning kritiserer han også det efterforskningsarbejde - eller mangel på samme - der blev igangsat i kølvandet på branden, der formodes påsat med forsikringssvindel som motiv. Norge fik til opgave at koncentrere sig om brandens opståen, svenskerne om slukningsarbejdet, mens dansk politi skulle efterforske ejer- og forsikringsforhold samt sikkerheden på skibet.

- Men man har slet ikke sammenkørt de oplysninger, man fandt frem til, så reelt er det hele blevet forpurret. Norge mener eksempelvis ikke, at Danmark har leveret det, de efterspurgte, så det her handler reelt set ikke om, at efterforskningen bør genoptages, men påbegyndes fra start, lyder det fra Mike Axdal, der selv har forsøgt at påvise fejl, mangler og lignende, ligesom man fra støtteforeningens side har forsøgt at pege myndighederne i den rigtige retning.

Dansk politi arbejdede på daværende tidspunkt udelukkende med sikkerheden om bord i forhold til søloven. Men i farten så man ikke efter motiver for branden igennem ejerforholdet, rederansvar samt forsikringsforhold, kritiserer Mike Axdal.

Samtidig var det til skibsmalerens store forbavselse, at Søfartsstyrelsens tidligere hovedundersøger, Flemming Thue Jensen, i 2016 valgte at stå offentligt frem med sin viden om sagen. Om end det skete 26 år efter branden.

Flemming Thue Jensen var en af de første om bord på færgen efter dødsbranden, og han mener at vide, at to besætningsmedlemmer stod bag ildspåsættelserne. Han hævder samtidig, at han gerne delte ud af sin viden også dengang. Men ønsket var der ikke.

Mike Axdal studser dog over, at Flemming Thue Jensen i det hele taget tør stå frem. I 1990 havde han hjemsted på Søfartsstyrelsens kontor i Frederikshavn og var en af de to skibsinspektører, der - har det vist sig - undlod at kontrollere Scandinavian Star i den uge op til, hvor skibet var i rutefart.

- Men pludselig stod han som efterforskeren, der skulle opklare sagen, selv om han selv skulle have stoppet skibet, lyder kritikken fra Mike Axdal, der igennem 30 år netop har betragtet det som aldeles kritisabelt, at det netop var ham, man udnævnte til hovedundersøger.

Støder panden mod en mur

I maj 2018 politianmeldte Mike Axdal og Scandinavian Stars Danske Støtteforening på vegne af 43 overlevende og pårørende til ofre for branden en række navngivne personer for deres medvirken til og planlægning af branden. Københavns Politi afviste dog at tage sagen om forsikringssvindel op - om end man fra Folketingets side sidste år gav politiet besked på at efterforske nye oplysninger.

Der er nemlig flere indicier, der peger i retning af et nøje planlagt forløb, om end det sikkert ikke var planen, at branden skulle udvikle sig til det flammehav, der endte med at koste 159 mennesker livet.

Det mener Mike Axdal såvel som politimand Thomas Vesth, der igennem to år har bistået førstnævnte og foreningen. De beretter begge, at dokumentationen udgør alt fra falske dokumenter til den enorme vidnerække, som man i dag er i besiddelse af. Hertil et arkiv på over 250.000 akter samt video- og båndoptagede afhøringer i massevis.

I sig selv er det dog ikke noget, der i dag kan agere plaster på nogen af de sår, tragedien har givet, mener Mike Axdal, som hæfter sig ved, at skibet var fyldt med de samme 36 fejl og mangler, som blev konstateret ved en brand allerede to år tidligere. Blandt andet manglende branddøre, defekte redningsbåde og et sprinklersystem, der var rustet sammen. Herudover en generel ringe stand, som burde have fået alarmklokkerne til at bimle inden første afgang den 1. april fra Frederikshavn.

- Men der var jo også et helt andet motiv. Det var at få udbetalt en masse millioner. Det her er simpelthen svindel, lyder anklagen fra Mike Axdal, der som eksempel fra retssagerne kan konkludere, at de samme dokumenter forefandtes i flere udgaver, hvor der dog var tilrettet på behørig vis, afhængigt af hvilken myndighed, instans eller lignende der skulle se på dem.

- Så håbet er, at Folketinget tager sig sammen. Politikerne bestilte selv en opklaring dengang, men fik den ikke. Og siden har man intet gjort. Kom nu i gang, siger han.

Monument i vente

Jens og Margrethe Withs Fond har i forbindelse med 30-årsdagen på tirsdag støttet med et monument til Paradiskajen i Frederikshavn. Et symbol, der for de mange efterladte varmer, men hvis afsløring desværre er udsat på ubestemt tid på grund af coronavirus.

arrow Efter 31 års kamp: Nu indledes nye undersøgelser af mordbrand
14. maj 2021 kl. 06:22 Opdateret: kl. 06:23
arrow Politiet afviser nye anmeldelser i Scandinavian Star-sag
09. januar 2019 kl. 07:11 Opdateret: kl. 13:08
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk