26. september 2021
Christine Bruun, koordinator for HK?s jobpatrulje, og frivillige Jonas Bülow-Olsen var for nylig rundt i Slagelse for at undersøge unges arbejdsmiljø. Blandt andet her i Vestsjællandscentret. Foto: Fleur Sativa
Christine Bruun, koordinator for HK?s jobpatrulje, og frivillige Jonas Bülow-Olsen var for nylig rundt i Slagelse for at undersøge unges arbejdsmiljø. Blandt andet her i Vestsjællandscentret. Foto: Fleur Sativa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 14-årig rengjorde farlig maskine og holdt ikke pause - én regel bryder hver tredje ung

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

14-årig rengjorde farlig maskine og holdt ikke pause - én regel bryder hver tredje ung

For nylig var HK’s jobpatrulje rundt for at interviewe unge under 18 år med et fritidsjob i Slagelse Kommune. Her fandt man, at hver tredje løftede mere end tilladt, mens kun én var medlem af en fagforening. Og så mødte man en 14-årig uden pauser, som rengjorde en skarp brødskærer.

Slagelse - 27. juli 2021 kl. 11:02
Af Fleur Sativa

»Løfter du genstande, der er tungere end en ølkasse med tomme flasker?«

arrow Læs også: Regler spænder ben for unge skoleelever: - Det giver ingen mening

Sådan lød ét af spørgsmålene, da HK's jobpatrulje for nylig var rundt i Slagelse Kommune for at undersøge de unges arbejdsforhold. For er man under 18 år, må man ifølge lovgivningen højst løfte 12 kilo ad gangen. Altså svarende til netop en ølkasse med tomme flasker.

Men selv om lovgivningen på området er lavet for at passe på de unge ansatte, svarede 21 ud af 67 adspurgte fritidsjobbere »ja«, da de fik spørgsmålet. Altså svarende til cirka hver tredje.

- Ofte er de det unge selv, der tænker: »Det kan jeg da sagtens.« Netop fordi de er unge og friske. Men deres ryg er ikke færdigudviklet, og det er derfor, de ikke må løfte mere. Det er faktisk ret vigtigt, hvis de skal være sikre på at holde til et helt arbejdsliv, forklarer Christine Bruun, der er koordinator i Jobpatruljen og selv har været rundt for at foretage interviews med de unge.

Her fandt Jobpatruljen også, at kun én af de adspurgte ungarbejdere var meldt ind i en fagforening.

Vigtigt at kende regler

- Der er desværre ikke mange unge, der tænker over at være med i en fagforening. Men det er jo faktisk dem, der kan hjælpe med at tale deres sag og guide dem. Det er ikke alt, man måske har lyst til at snakke med sin chef om, uanset hvor godt et forhold man så ellers har, siger Christine Bruun.

Artiklen fortsætter efter billedet...

- Ofte er de det unge selv, der tænker: »Det kan jeg da sagtens.« Netop fordi de er unge og friske. Men deres ryg er ikke færdigudviklet, og det er derfor, de ikke må løfte mere, forklarer Christine Bruun, der er koordinator i Jobpatruljen og selv har været rundt for at foretage interviews med de unge. Foto: Fleur Sativa

I alt har HK's jobpatrulje besøgt 128 virksomheder rundt om i Slagelse Kommune. Det var med andre ord knap halvdelen af stederne, de besøgte, hvor de ikke fik mulighed for at snakke med en ungarbejder.

Det skyldtes ifølge Christine Bruun enten, at der ikke var en ungarbejder til stede. Eller at de slet og ret ikke ønskede at lade sig interviewe.

"Det er jo et langt arbejdsliv, så alle de her regler er til for at passe på den unge."
- Christine Bruun, koordinator, Jobpatruljen

- Heldigvis vil de fleste dog gerne snakke med os. Og de steder, hvor der ikke var en ungarbejder at snakke med, lagde vi nogle guides, som de kan se på, forklarer hun.

At de unge kender deres rettigheder på arbejdsmarkedet er ifølge Jobpatruljens koordinator vigtigt, da de ellers risikerer at blive snydt for eksempel for løn. Eller i værste fald kommer til skade på arbejdspladsen.

- Det er jo et langt arbejdsliv, så alle de her regler er til for at passe på den unge. Men for at kunne følge reglerne og gøre krav på sine rettigheder, er det selvfølgelig vigtigt, at man kender dem, siger Christine Bruun.

Rengøring af farlig maskine og ingen pauser

For eksempel mødte Jobpatruljen på deres vej rundt i Slagelse Kommune en 14-årig pige, der hverken havde en ansættelseskontrakt, ikke fik nogen lønsedler og selv skulle finde en afløser ved sygdom. Hun vidste heller ikke ikke, om hun overhovedet fik feriepenge.

Og så blev hun derudover sat til at rengøre brødskærer, hvilket er ulovligt, da det kan være farligt.

Artiklen fortsætter efter billedet...

23-årige Jonas Bülow-Olsen er med Jobpatruljen rundt som frivillig for at hjælpe med at foretage de nødvendige interviews. Selv er det ikke mange år siden, han selv havde et fritidsjob, og han mener, at det er vigtigt at hjælpe unge til at kende deres rettigheder. Foto: Fleur Sativa

Er man under 15 år må unge ifølge lovgivningen faktisk slet ikke arbejde ved maskiner. Mens 15-18-årige, der har afsluttet 9. klasse, kun må arbejde med maskiner, der ikke er farlige. Derfor må de ikke arbejde med maskiner, der har hurtigtgående, skærende værktøj - for eksempel en brødskærer.

Af andre »opsigtsvækkende sager« stødte Jobpatruljen på en 15-årig, der arbejdede på en lokal café og havde for mange arbejdstimer ad gangen. Men værre var, at vedkommende ingen pauser havde - »kun hvis der var tid«, lød det.

Jobpatruljen kan ikke komme nærmere ind på, hvilken café det drejer sig om, men noterede sig også, at ungarbejderen »af og til« stod alene og udskænkede desuden alkohol, hvilket heller ikke er tilladt.

Kan give fysiske mén

Og det kan faktisk - ligesom koordinator i Jobpatruljen Christine Bruun påpeger - have konsekvenser, hvis de unge ikke kender og/eller følger de regler, der er lavet.

For eksempel mødte Jobpatruljen en 15-årig ungarbejder, der ikke fik pauser samt løftede og skubbede mere end det tilladte, og som deraf kunne fortælle om fysiske mén på grund af sit arbejde. På trods af den unge alder havde vedkommende vedvarende ondt i ryggen.

- Det er tidligt at begynde at få skavanker, før man overhovedet har fået sin endelige uddannelse og står med sit første »voksenjob«. Det er jo et langt arbejdsliv, der venter forude. Derfor er det vigtigt, at vi passer på de unge, og at de er klædt på til at passe på sig selv, slår Christine Bruun fast.

arrow For mange regler: Unge forhindres i at få et fritidsjob
27. juli 2021 kl. 06:04 Opdateret: kl. 20:56
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk