27. januar 2021
Det nye topmoderne varmeværk, bestående af varmepumpe suppleret med flis, skulle gerne stå klar til nytår her ved siden af kraftvarmeforsyningen. Foto: Arne Svendsen
Det nye topmoderne varmeværk, bestående af varmepumpe suppleret med flis, skulle gerne stå klar til nytår her ved siden af kraftvarmeforsyningen. Foto: Arne Svendsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 12-cylindret varmeværk skal bygges i Dalmose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

12-cylindret varmeværk skal bygges i Dalmose
Opdateret 24. februar 2020 kl. 12:01
Slagelse - 24. februar 2020 kl. 10:15
Af Arne Svendsen

De cirka 480 forbrugere under Hashøj Kraftvarmeforsyning gennemlever en svær tid i år, hvor varmeprisen er blevet kraftigt op - for nogles vedkommende med helt op til 10.000 kroner på årsplan.

arrow Læs også: Forsøger at stoppe nyt varmeværk igen

- Men varmeprisen vil falde til næste år igen, hvor et nyt værk gerne skulle stå klar, siger formand Ole Worm.

12. mart har værket indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, hvor den endelige beslutning om værket skal træffes. Samtidig med at der vil blive orienteret om aftalen med Hashøj Biogas.

En entreprenør er dog allerede udpeget, men den endelige underskrift afventer generalforsamlingens godkendelse.

- Vi håber på, at vi kan få borgmester John Dyrby Paulsen til at tage første spadestik 1. april, hvorefter værket gerne skulle stå klar til drift til nytår, siger Ole Worm.

Formanden oplyser i øvrigt, at det nye værk bliver endnu mere teknologisk up to date end det man var tæt på at få bygget sidste år, hvor byggeriet ikke blev til noget. Dels fordi den valgte entreprenør gik konkurs og dels fordi indsigelser fra Hashøj Biogas stoppede processen.

- Vi får en 12 cylindret varmepumpe. Den vi skulle have haft sidste år var kun på otte cylindre, men den teknologiske udvikling går hurtigt, fortælling Ole Worm.

Varmepumpen vil blive suppleret med flis.

Som det fremgik af orienteringsmødet forleden forventer man, at varmeprisen med det nye værk vil kunne sænkes fra ekstraordinært høje 95 øre pr. Kwh i år til 68 øre pr. Kwh næste år.

En pris der ligger noget over sidste års pris på 51 øre pr. Kwh.

- Men de sidste par år har vi redet på en bølge, hvor vi har nydt godt af høje priser på el produceret på biogas. Sådan er det ikke længere. Faktisk kan det nogle gange koste os penge at komme af med strøm produceret på biogas, siger Ole Worm, der dermed afviser de regnestykker, som blandt andre viceborgmester Villum Christensen (LA) har opstillet omkring biogas-økonomien.

Ole Worm afviser også, at det skulle kunne betale sig at aftage overskudsvarme, når Hashøj Biogas får opgraderet deres anlæg til naturgasproduktion.

- Det skyldes høje afgifter, siger formanden.

Han er dog tilfreds med, at det lykkedes at nå en aftale, som betyder, at Hashøj Biogas kan levere biogas til kraftvarmeværket i en overgangsperiode, frem for at brænde det af. En leverance som også skal foregå i 2021, hvor værket ellers skulle have det nye anlæg klar.

- Det er ikke mindst godt for de tilknyttede landmænd, siger Ole Worm.

arrow Klage over forblivelsespligt til varmeværk skydes delvist ned
19. maj 2020 kl. 06:05 Opdateret: kl. 22:04
arrow Nyt stort varmeværk på vej efter corona-afstemning
14. maj 2020 kl. 08:30 Opdateret: kl. 21:27
arrow Strid på varmeværk: - Ejerne holder ikke aftalen
01. maj 2020 kl. 07:48 Opdateret: kl. 08:24
Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk