1. oktober 2020
11-årige Josef Jarada fra Ringparken i Slagelse er glad for at kunne træne gadeidræt hver uge. Træningerne arrangeres af unge frivillige fra non-profit organistionen GAME og gør en stor forskel for flere unge, der vokser op i ghettokvarteret.
gallery icon

Se billedserie

11-årige Josef Jarada fra Ringparken i Slagelse er glad for at kunne træne gadeidræt hver uge. Træningerne arrangeres af unge frivillige fra non-profit organistionen GAME og gør en stor forskel for flere unge, der vokser op i ghettokvarteret.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 11-årige Josef får nye venskaber gennem gadeidræt i ghetto

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

11-årige Josef får nye venskaber gennem gadeidræt i ghetto

Gadeidrætten blev fejret, da organisationen GAME tirsdag aften afholdt gratis turneringer i fodbold og basket i Ringparken i Slagelse. Men på lignende måde kan børn og unge fra boligområdet mødes hver uge til gadefodbold. Noget, blandt andre 11-årige Josef har fået nye venner af.

Slagelse - 12. august 2020 kl. 11:23
Af Fleur Sativa

»Kom så. Der er bare 20 sekunder tilbage. Ooooog det står 4-0.«

Stemmen fra højtalerne afbryder kortvarigt lyden af den hårde bas og raptekst, som syv piger øver dansetrin til.

Til højre for dem er en fodboldkamp ved at nå sin ende med et stensikkert resultat. Til venstre bliver der fortsat kæmpet bragt om en basketbold.

Tirsdag aften inviterede non-profit organisationen GAME nemlig børn og unge fra Ringparken i Slagelse til gratis turneringer i både gadefodbold og basket.

Det skete til eventet »Street GAME«, der var et særligt arrangement arrangeret i samarbejde med Den boligsociale helhedsplan »En Fælles Indsats«. Men faktisk kan børn og unge fra boligområdet, der er på regeringens såkaldte ghettoliste, hver uge mødes gratis til træninger i gadefodbold.

Noget, som 11-årige Josef Jarada bruger sig af. For ham har det nemlig betydet nye venskaber og stærkere sammenhold, fortæller han.

Møder andre børn

- Det er rigtig sjovt, fordi man er sammen om noget som et hold. Men man møder også andre, fortæller Josef Jarada, der har boet i Ringparken hele sin barndom, men gennem træningerne i gadefodbold har fået flere venner, der bor andre steder end i de store boligblokke.

- Det er også andre børn, der kommer og er med. Vi er mange, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Kenn Thomsen

16-årige Neda Abo Jabbal er frivillig »Playmaker« i GAME, hvor han arrangerer ugentlige fodboldtræninger for børn og unge i Ringparken. Selvsamme træninger har nemlig tidligere gjort en forskel for ham. Foto: Kenn Thomsen


Træningerne er ledet af unge, lokale frivillige fra organisationen GAME. De bor typisk selv i boligområdet og skal være rollemodeller for de børn og unge, der deltager til træningerne.

I organisationen kaldes de »Playmakere« og uddannes til at drive de ugentlige træninger og andre aktiviteter i boligområdet.

Gør en forskel

I alt driver organisationen GAME ugentlige træninger i 33 boligområder i hele landet samt i gadeidrætshuse i København, Esbjerg, Aalborg og Viborg.

I Ringparken i Slagelse holder GAME til på multibanen ved Nordhuset, hvor de ugentlige træninger afholdes hver søndag.

"Fordi jeg ved, at det har gjort en forskel for mig, vil jeg også gerne give det til nogle andre."
- Neda Abo Jabbal, frivillig i GAME

Èn af de frivillige, der træner børn og unge i gadefodbold er 16-årige Neda Abo Jabbal. Han bor i Ringparken og har selv tidligere benyttet sig af det gratis tilbud.

- Så fordi jeg ved, at det har gjort en forskel for mig, vil jeg også gerne give det til nogle andre. Det er derfor jeg har meldt mig som frivillig, forklarer han.

For Neda Abo Jabbal blev gadefodbolden det sted, han dannede sunde fællesskaber og undgik at bruge tiden på at hænge ud andre steder. For eksempel på gaden.

- Det er et gratis tilbud, så det er en god mulighed for børn og unge til at lave noget sammen. Og så er det sjovt, slår han fast.

FAKTA
Ringparken i Slagelse er på Boligministeriets liste over »hårde ghettoområder« per 1. december 2019.

Ved et hårdt ghettoområde forstås et boligområde, som de seneste fem år (for årene 2018-2020) har været på regeringens ghettoliste.


Ringparken opfylder fire ud af fem »ghettokriterier«:
  • 57 procent af beboerne er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande.
  • (Ghettokriterium: > 50 %)
  • 41,2 procent af beboerne står uden for arbejdsmarkedet og er heller ikke i gang med en uddannelse.
  • (Ghettokriterium: > 40 %)
  • 2,07 procent af beboerne er dømt for overtrædelse af straffeloven.
  • (Ghettokriterium = 1,98 %)
  • 70,2 procent af beboerne i alderen 30-59 år har kun en grunduddannelse.
  • (Ghettokriterium: > 60 %)

Det femte kriterie er, at den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i området er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.
I Ringparken er det 57,7 procent og dermed ikke opfyldt.

Kilde: Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk