8. maj 2021
Mundbind har været eksempelvis været et krav på restauranter og i den kollektive trafik i flere måneder. I dag udvides mundbind-kravet til butikker, storcentre, kulturinstitutioner og ungdomsuddannelser. Modelfoto: Thomas Olsen.
Mundbind har været eksempelvis været et krav på restauranter og i den kollektive trafik i flere måneder. I dag udvides mundbind-kravet til butikker, storcentre, kulturinstitutioner og ungdomsuddannelser. Modelfoto: Thomas Olsen.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Virus-professor: Mundbind virker - hvis vi bruger det rigtigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Virus-professor: Mundbind virker - hvis vi bruger det rigtigt
Sjælland - 29. oktober 2020 kl. 06:21
Af Tomas Revsbech

Skal du ud og handle, på museum, i biografen eller teateret eller går i gymnasiet eller en erhvervsuddannelse, skal du huske mundbind fra torsdag den 29. oktober.

arrow Læs også: God whisky holder coronaen væk

Her træder regeringens nye krav om at man skal bære mundbind eller visir på alle offentlige steder med offentlig adgang nemlig i kraft.

Men hvor godt virker mundbindene egentlig, når det gælder om at mindske spredningen af corona?

I foråret ville danske sundhedsmyndigheder ikke anbefale det.

Siden august har det været påbudt i den kollektive trafik efter Sundhedsstyrelsens anbefaling som supplement til de generelle anbefalinger om blandt andet at holde afstand.

Og nu bliver mundbind-kravet altså udvidet.

Virker, hvis det bruges rigtigt

Ifølge virolog og professor på Roskilde Universitet (RUC), Håvard Jenssen, er mundbind faktisk et værktøj, der virker mod spredning af corona-smitte. Men kun, hvis det bruges rigtigt.

- Jeg vil sige, at der er fagligt belæg for, at mundbind fungerer meget godt. Hvis ikke det gjorde det, ville det ikke være så udbredt i hospitalssektoren.

- Smittetallet blandt læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale er godt nok lidt højere, end hos den almindelige befolkning. Men det tror jeg hænger sammen med, at mange generelt har rigtig svært ved at bruge mundbind korrekt, siger Håvard Jenssen.

Bruges mundbindet forkert, kan det faktisk være med til at sprede virus.

genbruger engangsmundbind

Hvis man eksempelvis berører et mundbind, der er forurenet med virus, så sætter smitten sig på fingrene, hvorfra det kan overføres til øjne, næse og mund og dermed til kroppen.

Og Håvard Jenssens egen personlige oplevelse er, at mange netop ikke bruger mundbind korrekt.

- Mine egne studerende, der vel og mærket studerer naturvidenskab, bruger mundbind i laboratorierne.

- Når de så går ud for at skrive rapport eller spise frokost bagefter, tager de det af og lægger det i lommen eller på bordet. Når de så skal tilbage i laboratoriet, tager de det på igen. Nogle af dem vender det endda forkert. Og så har mundbindet ingen effekt, fortæller han.

Håvard Jenssen kender ikke til nogen lægefaglige, videnskabelige undersøgelser af mundbindets effekt specifikt på Corona.

Virker genelt mod bakterier og virus

Det er til gengæld kendt viden, at mundbind generelt bremser spredning af bakterier og virus og derfor har været brugt i årevis i hospitalssektoren.

Som det fremgår af denne artikel, mangler der stadig et stort lægevidenskabeligt studie, der med syvtommersøm fastslår, hvor stor effekt mundbind har på corona. Til gengæld er der et utal af mindre undersøgelser, der indikerer, at mundbind er med til at bremse virus-smitte.

Søren Brostrøm har forsvaret anbefalingen af mundbind. Der mangler stadig viden og dokumentation, men der er dog dokumentation nok til, at styrelsen kan anbefale udbredt brug af mundbind, sagde Søren Brostrøm på pressemøede mandag. Foto: Scanpix.

Håvard Jenssen vurderer, at effekten af mundbind stort set afhænger af, hvor gode folk er til at bruge dem rigtigt.

- Mundbind har en effekt. De gør en forskel. Men effekten ville bare være meget, meget større, hvis alle brugte det korrekt, fastslår Ruc-professoren.

Positive sidegevinster?

Håvard Jenssen peger dog på, at mundbind kan have nogle positive sidegevinster.

I Tyskland, hvor der længe har været påbud om mundbind i supermarkeder, er trængslen af handlende gået voldsomt ned. Folk handler simpelthen færre gange og mere effektivt.

- Mange vil føle, det er en belastning, eller i hvert fald kilde til irritation, at man skal dække sig til, og så holder de sig hjemme. På den måde har mundbind en fin præventiv effekt. For afstand er og bliver det bedste våben til at mindske spredningen. Så hvis folk er bange for Corona, så er mit bedste råd, at folk så vidt muligt holder sig hjemme, siger han.

arrow Lokale købmænd: Nethandel eksploderer med mundbindskrav
27. oktober 2020 kl. 21:45 Opdateret: kl. 11:11
arrow Idrætsklubber skal stille med coronavagter
27. oktober 2020 kl. 14:21 Opdateret: kl. 11:12
arrow Corona-udbrud på skole: Nu går det stærkt
26. oktober 2020 kl. 11:13 Opdateret: kl. 11:13
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?