18. oktober 2019
Ledende overlæge Henrik Ancher Sørensen tog til Aarhus for at modtage pris til Medicinsk Fælles Ambulatorium på Holbæk Sygehus, der nu tilbyder patienter video-konsultation, så man slipper for at køre på sygehuset til kontrol, hvis det ikke er nødvendigt.
Ledende overlæge Henrik Ancher Sørensen tog til Aarhus for at modtage pris til Medicinsk Fælles Ambulatorium på Holbæk Sygehus, der nu tilbyder patienter video-konsultation, så man slipper for at køre på sygehuset til kontrol, hvis det ikke er nødvendigt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vinderprojekt: Patienter sparer tid med video-snak med lægen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vinderprojekt: Patienter sparer tid med video-snak med lægen
Opdateret 13. marts 2019 kl. 12:46
Sjælland - 13. marts 2019 kl. 12:40
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Holbæk Sygehus har sparet mange patienter en lang køretur til sygehuset. Alligevel har de fået talt med lægen, sygeplejersken eller diætisten og tjekket op på deres sygdom.

arrow Læs også: Fjernbehandling via skærm på vej

Video-konferencer ved hjælp af en særlig app samt en smartphone, tablet eller computer fra patientens eget hjem eller Sundhedscentret i Nykøbing Sjælland eller Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg har i gennemsnit sparet patienterne for 50 kilometer på landevejen.

Initiativet har netop udløst en pris til Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.

Sammenhængsprisen 2019 for de virtuelle konsulationer blev uddelt onsdag ved konferencen Offentlig digitalisering 2019 i Aarhus Musikhus.

- Vi er utrolig stolte over at modtage Sammenhængsprisen, for sammenhæng er netop nøgleordet for alt, hvad vi foretager os i Medicinsk Fælles Ambulatorium. Både sammenhæng mellem de medicinske specialer, mellem sektorer og sammenhæng i patientens liv, siger ledende overlæge på Medicinsk Afdeling Henrik Ancher Sørensen.

Medicinsk Fælles Ambulatorium på Holbæk Sygehus er i forvejen kendt for at tilbyde patienter med flere lidelser - fx diabetes, KOL og hjertesygdomme - undersøgelser for flere sygdomme samme dag, så de kan tage på sygehuset langt færre dage om året.

Holbæk Sygehus har indtil videre afviklet virtuelle konsultationer for 200 ambulante patienter, og der er planlagt yderligere 450 konsultationer de kommende måneder. Det drejer sig eksempelvis om patienter med diabetes, højt blodtryk eller kronisk nyresvigt. De fleste er tilfredse med den digitale kontakt.

- Vi har foreløbig gennemført et pilotprojekt, men vi skal videreudvikle tilbuddet til alle patientgrupper, hvor det er relevant, siger Henrik Ancher Sørensen, der også drøfter med Region Sjælland, hvordan andre sygehuse i regionen kan gøre Holbæk kunsten efter.

Indsatsen er også rettet til patienter, der er indlagt på medicinske sengeafsnit, men hvor der ud fra en lægefaglig vurdering er mulighed for at »indlægge patienten i eget hjem«, hvorefter patienten efter hjemkomsten kontaktes én eller flere gange af en læge eller en sygeplejerske.

Også kræftpatienter har gavn af video-tilbuddet. Stabile prostatakræftramte mænd i Nordvestsjælland har siden sidste år kunnet snakke med kræftlægen over smartphone, tablet eller computer i stedet for at rakke rundt på landevejene mod Næstved Sygehus. Sundhedscentrene i Nykøbing Sjælland og i Kalundborg samt Holbæk Sygehus har et lager af de tabletter, som får de kræftsyge mænd til at leve længe og godt, men som de ellers skulle køre op mod 90 kilometer hver vej for at få udleveret.

- Digitale løsninger er en vinder, når de bliver brugt rigtigt. Vi skal skabe tid til det væsentlige, nemlig mødet mellem patient og sundhedspersonale. Det er de virtuelle konsultationer på Holbæk Sygehus et godt eksempel på. Vi kommer til at se meget mere af den slags i Region Sjælland fremover, men det er vigtigt for mig at sige, at menneskelig kontakt og digitale løsninger er to sider af samme sag hos os. Det skal være trygt, nært og nemt for patienterne, udtaler regionsrådsformand Heino Knudsen (S) i en pressemeddelelse.

Kalundborg Kommune er dog endnu ikke koblet fuldt ud på tilbuddet til fx diabetespatienter, men samarbejdet med Holbæk Sygehus og det ny Steno Diabetes Center er i gang.