15. august 2020
Mogens Jensen har fået landbruget på nakken efter regeringen har fremrykket en miljøkrav til landbruget, så de skal opfyldes næste år i stedet for i 2021. Her ses fødevareministeren på vej ind i en mejetærsker under et gårdbesøg på Stevns i sommer. Foto: Jens Wollesen.
Mogens Jensen har fået landbruget på nakken efter regeringen har fremrykket en miljøkrav til landbruget, så de skal opfyldes næste år i stedet for i 2021. Her ses fødevareministeren på vej ind i en mejetærsker under et gårdbesøg på Stevns i sommer. Foto: Jens Wollesen.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vil i debat med landmænd: Landbrugets minister vil få varm velkomst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vil i debat med landmænd: Landbrugets minister vil få varm velkomst
Sjælland - 22. november 2019 kl. 16:11
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Op imod flere hundrede landmænd fra hele Sjælland får nu mulighed for at debattere regeringens varslede miljøstramninger direkte med landbrugets minister.

Det sker, når fødevareminister Mogens Jensen (S) mandag tager hul på en Danmarksturné med i alt fire regionale stormøder med landbruget. Heraf findet det første sted hos Landboforeningen Gefion, Sorø, nu på mandag.

Her vil fødevareministeren først præsentere regeringens initiativer for landbruget og herefter deltage i en debat med spørgsmål fra salen. Det sker sammen med formand for Landbrug og Fødevarer Martin Merrild.

Og der er nok at debattere, lyder det fra fødevareministeren:

- Vælgerne har givet regeringen et klart mandat til at trække Danmark i en grønnere retning. Landbruget spiller en nøglerolle i den målsætning, og det glæder jeg mig til at debattere med landmændene, siger Mogens Jensen.

Hvem? hvad? og hvor?
  • Fødevareminister Mogens Jensen deltager i regionalt stormøde hos den sjællandske Landboforening Gefion og det tilhørende rådgiverfirma VKST i Sorø.
  • Det sker mandag den 25. november kl. 19.00.
  • Derudover vil der blive afholdt tre regionale stormøder i Jylland:
  • 9. dec i Aabybro.
  • 13. jan. 2020 i Herning
  • 3. feb 2020 i Agerskov
Ikke i mål

Udledningen af kvælstof fra landbruget er ikke faldet hurtigt nok i forhold til de politiske målsætninger de senere år. Blandt andet fordi landmændene ikke har oprettet nær så mange kvælstof-rensende mini-vådområder, som forventet.

Derfor har regeringen varslet, at man i stedet vil skrue på andre knapper, så landbruget nu skal nå en række miljø-mål allerede næste år i stedet for i 2021. Blandt andet ved at skulle dyrke flere kvælstofopsamlende efterafgrøder.

Det har skabt harme blandt mange landmænd. Gefions formand, Torben Hansen, der til daglig har et landbrug ved Herfølge, Køge, da også, at der vil troppe mange landmænd op til stormødet. Han forventer også, at fødevareminister Jensen får en varm velkomst.

Har faktisk leveret, men...

- Vi har faktisk forsøgt at levere de vådområder, man har ønsket. Men er i mange tilfælde blevet bremset af it-problemer i den myndighed, vi skulle søge hos og bagefter langsommelig sagsbehandling i kommunerne. Det har skabt usikkerhed blandt mange landmænd. Det, politikerne så gør, er at varsle stramninger af kravene for næste år på et tidspunkt, hvor stort set alle landmænd for længst har planlagt, hvordan de skal dyrke deres marker i 2020, siger han.

Torben Hansen forventer også, at Mogens Jensen kommer til at forholde sig til et muligt forbud mod Glyphosat som bruges i ukrudtsmidlet Roundup og vandplaner, som egentlig hører under miljøminister Lea Wermelin (S).

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?