22. oktober 2019
Dansk Folkeparti vil gerne gøre mere for at hjælpe danske veteraner, som fx denne soldat, der i 2010 deltog i begravelsen af en falden kammerat fra Korsør. Foto: Anders Ole Olsen
Dansk Folkeparti vil gerne gøre mere for at hjælpe danske veteraner, som fx denne soldat, der i 2010 deltog i begravelsen af en falden kammerat fra Korsør. Foto: Anders Ole Olsen
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Veteraner roser DF-forslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Veteraner roser DF-forslag
Opdateret 24. maj 2019 kl. 13:16
Sjælland - 24. maj 2019 kl. 13:14
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Principielt kan vi jo kun gå ind for alt, som kan forbedre forholdene for de danske veteraner. Når det er sagt, så skal der foretages en evaluering af indsatsen under det nuværende forsvarsforlig, og jeg håber da, at Dansk Folkeparti og flere andre partier vil lade deres forslag indgå i evalueringen.

arrow Læs også: DF vil gøre mere for veteraner

Det siger Niels Hartvig Andersen, formand for både Danske Veteraner og Veteranstøtten, om Dansk Folkepartis ny veteranudspil.

Veteranstøtten er et supplement til de tilbud, Forsvaret og samfundet giver udsendte og deres pårørende. De støtter alle, der er eller har været udsendt af den danske stat i fredsbevarende eller fredsskabende missioner - foruden soldater også eksempelvis politifolk, personer i redningsberedskabet og sundhedssektoren samt deres pårørende.

Derfor glæder Niels Hartvig Andersen sig især over Dansk Folkepartis forslag om at udvide veteranpolitikken, så den også gælder mennesker, der ikke er udsendt af Forsvaret.

- Når vi er ude sammen, så arbejder vi jo side om side med politifolk, udsendte fra Udenrigsministeriet, sygeplejersker og flere andre. Men når vi kommer hjem, er forholdene vidt forskellige. Hvis Veterancentret så at sige kunne åbne kundekredsen, så var der mange flere, som kunne få gavn af deres viden. Men der skal selvfølgelig følge penge med, så det ikke går fra veteranindsatsen, siger Niels Hartvig Andersen og tilføjer:

- Jeg er enig i, at det er blevet for svært at få anerkendt arbejdsskader for veteraner. Der blev indført second opion i 2016, så to læger konkluderer, at der er tale om PTSD. Men det var jo ikke hensigten, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for eksempel afviser erstatning til en ingeniør, der har afsikret miner, fordi de ikke mener, han har været i livsfare.

Danske Veteraner ser også positivt på, at pårørende til soldater, som begår selvmord efter hjemkomsten, kan få et sted at mindes dem, på for eksempel flagdagen.

Organisationen går også ind for at omdanne Veterancentret til en styrelse, som kan koordinere mellem Beskæftigelsesministeriet, Socialministeriet og Sundhedsministeriet.

- Der er jo kommunalt selvstyre og 98 forskellige måder at føre veteranpolitik på i dag. Nogle steder går veteraner for lud og koldt vand, siger Niels Hartvig Andersen, der også nikker ivrigt til forslaget om permanente boliger til veteraner.

- I dag kan man højst bo en måned på veteranhjem og op til tre år på soldaterrekreation. Men der er folk, der aldrig vil komme til at kunne klare sig ude i samfundet. Vi mangler botilbud til folk med PTSD og måske også folk med fysiske handicap. Det kunne måske være en mulighed, som pensionsselskaberne ville investere i at få opført, siger Niels Hartvig Andersen.

Forsvarsforliget 2018-2023 er indgået af Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.