23. januar 2021
Copenhagen Phil, Sjællands Symfoniorkester, holder til i København, men tager ofte ud på Sjælland og øerne og giver koncerter med både mindre ensembler og hele orkestret. Foto: Thomas Olsen.
Copenhagen Phil, Sjællands Symfoniorkester, holder til i København, men tager ofte ud på Sjælland og øerne og giver koncerter med både mindre ensembler og hele orkestret. Foto: Thomas Olsen.
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Venstre gør bod: Vil sikre symfoniorkesters fremtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre gør bod: Vil sikre symfoniorkesters fremtid
Sjælland - 26. november 2020 kl. 16:07
Af Tine Fasmer

- Det var ikke sket, hvis jeg havde været minister, siger Bertel Haarder om beskæringen af Sjællands Symfoniorkester, Copenhagen Phil under kulturminister Mette Bock (LA).

Under Lars Løkke-regeringen røg der i 2017 med støtte fra Dansk Folkeparti en ordentlig luns af Copenhagen Phil. Orkestret mistede knap otte milioner kroner årligt svarende til en femtedel af orkestrets budget. Samtidig fik de øvrige fire landsdelsorkestre hver 2 millioner kroner ekstra.

Venstres Bertel Haarder har haft dårlig samvittighed lige siden.

- Copenhagen Phil kom under anklage for at være noget københavnsk. Man overså fuldstændig, at symfoniorkesteret opfylder en meget stor kultur opgave for hele Sjælland og Lolland-Falster med lokale koncerter. Der blev begået et overgreb mod orkesteret, som pludselig skulle have alle besparelser, mens de øvrige landsdeles symfoniorkestre gik fri. Det var ikke sket, hvis jeg var minister, siger Bertel Haarder.

Derfor er han stolt af, at Venstre i deres oplæg til finanslov vil give Copenhagen Phil 3,9 millioner kroner.

Det beløb vil være nok til at dække orkestrets efterslæb, fordi den nuværende regering sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet fik sat 2 millioner kroner årligt af til Copenhagen Phil samt fjernet det årlige »omprioriteringsbidrag« på kulturområdet.

Venstre vil i øvrigt gå efter at få yderligere 15 millioner kroner til alle fem landsdelssymfoniorkestre. Men alt tyder på, at regeringen laver en finanslov med sine støttepartier Radikale, Enhedslisten og SF.

- Vi vil meget gerne indgå en delaftale om kulturen, siger Bertel Haarder.

Radikale er da enige

VLAK-regeringens besparelser på Copenhagen Phil mødte i 2017 akritik fra Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten.

De Radikales kulturordfører Zenia Stampe glæder sig over, at Venstre nu støtter genopretningen af fortidens synder.

- Vi har tidligere lykkedes med at få tilbageført en del af det, som Copenhagen Phil mistede under den borgerlige regering. Og selvfølgelig har vi også foreslået at sikre orkestret de 3,9 millioner kroner årligt, som de stadig mangler, i vores forslag til finansloven. Det står i toppen på min liste i forhandlingerne om kulturen i finanslovsforhandlingerne, og jeg fornemmer, at der er opbakning blandt de øvrige støttepartier. Der bliver ikke lavet nogen delaftaler, så ansvaret hviler på vores skuldre, siger Zenia Stampe.

Copenhagen Phil dækker 45 af landets kommuner.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?