
Klokken 12.00 søndag udløb fristen for at søge ind på kvote 1 med det rene karaktergennemsnit på en videregående uddannelse.
Det er der 11.628, som har gjort hos professionshøjskolen Absalon, og det er to procent flere end sidste år.
Især uddannelser til sygeplejerske, pædagog og socialrådgiver samt ernæring og sundhed har øget ansøgertallet.
- Det kan være, at coronakrisen har givet de store velfærdsuddannelser ekstra opmærksomhed, vi har set, hvor stor betydning sygeplejerskerne har, og hvor meget den offentlige sektor tager sig af vores børn og unge. Fremgangen glæder os utroligt meget, for det er uddannelser, vi virkelig har efterspørgsel efter, og vi har set en nedgang i ansøgertallet de seneste to år, siger rektor Camilla Wang, professionshøjskolen Absalon, og tilføjer:
- Vi har ellers små årgange, men der er en større tendens til, at når verden er usikker, vender de unge sig mod uddannelser i den offentlige sektor, hvor der er høj jobsikkerhed.

Rektor Camilla Wang er ikke så bekymret for faldet i det samlede ansøgertal til uddannelserne, der udbydes i Næstved. Det skyldes primært et fald på interessen for fysioterapeutuddannelsen og administrationsbachelor-uddannelsen. Foto: Anders Ole Olsen
Sygeplejerskestudiet har fået 16 procent flere ansøgere med førsteprioritet, socialrådgiveruddannelsen 7 procent flere, og pædagoguddannelsen 5 procent flere.
Læreruddannelsen er derimod stort set status quo med en tilbagegang på en procent med førsteprioritet (men samlet fremgang på 9 procent blandt ansøgere, som også søger andre uddannelser).
Fysioterapeutuddannelsen har oplevet et stort fald blandt kvote 1-ansøgerne på hele 25 procent med førsteprioritet.
- Det er faktisk lidt overraskende, det har vi ikke noget godt bud på, hvorfor sker, siger Camilla Wang.
Når man ser på uddannelsesbyerne, går Kalundborg samlet set 26 procent frem, Slagelse-uddannelserne går 5 procent frem, Roskildes uddannelser stiger med 9 procent, og det samme gør Holbæk (kun sygeplejersker) med 11 procent.
Til gengæld falder ansøger tallet til Næstved-uddannelserne samlet set med 18 procent, Sorø med (kun ernæring og sundhed) med fire procent, Vordingborg med en procent, og i Nykøbing F. med 7 procent.
- Det har helt vidt forskellige forklaringer, pointerer Camilla Wang.
- I Næstved er det specifikke uddannelser; administrationsbachelor og fysioterapeut, som får færre ansøgere, mens det i Nykøbing F. er et generelt faldende søgetal, vi desværre har set over længere tid. Det handler mere om, at der er små årgange samtidig med, at der i Vordingborg, Møn, Lolland og Falster også er færre unge, der er uddannelsesparate, siger Camilla Wang.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her