15. april 2021
Tiderne til vaccine bliver hurtigt booket, men der bliver lagt nye ud, så snart der er vacciner til det.
Tiderne til vaccine bliver hurtigt booket, men der bliver lagt nye ud, så snart der er vacciner til det.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vaccinetider går også til folk fra andre regioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vaccinetider går også til folk fra andre regioner
Sjælland - 23. februar 2021 kl. 13:17
Af Tine Fasmer

Mange tripper for at blive vaccineret mod Covid-19, og dem, der har fået invitationen eller har en pårørende, som har, er villige til at køre rigtigt langt.

arrow Læs også: Debat: En kaotisk aften med vaccination

- Folk er villige til at betale for Storebæltsbroen begge veje, siger Anne Dalhoff Pedersen, funktionschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Også mange med bopæl i Region Hovedstaden bliver vaccineret i Region Sjælland.

I de første uger hvor vaccinecentrene var åbne, var op mod 20 procent af de vaccinerede i Region Sjælland bosat i en anden region. Men andelen er mindre nu, lyder vurderingen fra Anne Dalhoff Pedersen, ligesom også borgere i Region Sjælland får stikket andre steder, hvis den ledige tid er der.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Udfordringen er stadig mængden af vacciner. På dage, hvor der kun er få vacciner tilbage i en optøet portion, bliver de brugt på plejecentre, hvor der er beboere som mangler vaccine.

Efter de seneste tal, der er indberettet til Statens Serum Institut, er 52.758 borgere i Region Sjælland vaccineret første gang. Det er 6,3 procent af befolkningen.
21.510 borgere er vaccineret 2. gang.

Hvem er gruppe 5?

Den seneste gruppe, der i de seneste dage og i de næste par dage, har fået eller får en invitation til at booke de to stik, er vaccinationsgruppe 5.

Det er mennesker med særlig risiko for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med Covid-19.

Og dem er en 61-årig kræftramt kvinde helt sikker på, at hun er i blandt.

- Jeg er lige blevet opereret for brystkræft, men kirurgerne afviser, at de kan henvise til vaccination. De henviste til egen læge eller onkologisk afdeling, fortæller kvinden, som ønsker at være anonym.

Hendes egen læge meldte imidlertid hus forbi.

Slået tilbage til start

- De bad mig tale med onkologerne, siger kvinden, der endnu ikke er kommet i gang med kemoterapi og stråleforløb på Onkologisk Afdeling på Næstved Sygehus.

Vaccinationsgruppe 5 består af mange forskellige mennesker. Det kan fx være en ung med cystisk fibrose, en midaldrende med kronisk lungesygdom, nyrepatienten, hjertepatienten, den kræftramte og mennesker med alvorlige gigtlidelser.

Men selv om vaccinationerne er gået i gang, så er det ikke sidste chance for hverken den 61-årige kvinde eller andre, der står midtvejs i et sygdomsforløb.

Flere vaccineres efterhånden

- Det er dynamisk. Folk, som opfylder kriterierne, bliver henvist løbende, siger Anne Dalhoff Pedersen og tilføjer:

- Der er også nogen, som har svært ved at forstå, at vi bliver ved med at skulle vaccinere på plejecentre, hvor vi jo ellers er færdige (86 procent af beboerne har fået 2. stik). Men der er stadig nogen, som mangler, fordi de har været syge, da der var vaccination på plejecentret, eller måske lige er flyttet ind. Det samler vi op hele tiden.

Mandag var flere af vaccinationscentrene i Region Sjælland lukkede.

- Hvis vi kun har for eksempel tre hætteglas tilbage, så kan det ikke betale sig at lægge tider ud til de 18 mennesker, der ville kunne vaccineres. I stedet bruger vi personalets ressourcer til at køre ud og få vaccineret dem, der mangler på plejecentrene og får måske samtidig vaccineret nogle af de hjemmeboende ældre med plejebehov, som mangler i området. Det er et større puslespil, siger Anne Dalhoff Pedersen,

Læger finder nogle få

De praktiserende læger i hele landet er blevet bedt om at gennemgå deres patienter og finde anslået 4-6 mennesker, som hører til i den særligt sårbare vaccinationsgruppe.

Det mener Camilla Høegh-Guldberg, formand for PLO, Praktiserende Lægers Organisation i Region Sjælland, ikke bliver så udfordrende.

- Vi skal sikre os, at ingen bliver glemt. De fleste mennesker i vaccinationsgruppe 5 kommer regelmæssigt på sygehuset, så det er sygehuset, som indstiller dem til vaccination. Men der kan være enkelte patienter, som måske har ikke er i behandling på sygehuset i øjeblikket, men som vi kender, siger Camilla Høegh-Guldberg.

Hun opfordrer til, at folk er tålmodige og lader være med at ringe eller skrive til egen læge for at høre om vaccinationstider.

arrow Dansk vaccinegeneralprøve: Næsten 35.000 vaccineres fredag
26. februar 2021 kl. 06:00 Opdateret: kl. 06:00
arrow Nu skal det være nemmere at finde tid til coronavaccination
22. februar 2021 kl. 17:26 Opdateret: kl. 17:28
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?