8. marts 2021
Ragnarock, der ligger i Roskilde-bydelen Musicon, ligner med sin markante arkitektur og sin sanselige og nytænkende tilgang til formidlingen af pop, rock og ungdomskultur en attraktion, der burde ligge i den museale overhalingsbane. Foto: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Ragnarock, der ligger i Roskilde-bydelen Musicon, ligner med sin markante arkitektur og sin sanselige og nytænkende tilgang til formidlingen af pop, rock og ungdomskultur en attraktion, der burde ligge i den museale overhalingsbane. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Topkarakter til museum kan asfaltere vejen til statsstøtte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Topkarakter til museum kan asfaltere vejen til statsstøtte
Sjælland - 03. december 2018 kl. 12:28
Af Julie Grothen

Museum Ragnarock formidler musik- og populærkultur på nytænkende og innovativ vis, lyder det fra Slots- og Kulturstyrelsen. Men så længe der ikke er lavet en museumsreform, er der 0 kr. i statsstøtte til museet i Roskilde, der åbnede i 2016.

arrow Læs også: Museum vil ryste posen med ambitiøs millionsatsning

- Hele forudsætningen for, at Roskilde Kommune og de private fonde lagde så mange kræfter i at etablere dette museum var, at i driften ville staten også medvirke. Her kan man sige, at regnestykket er rent: Der falder 0 kr. fra centralmagten, siger Henrik Bo Nielsen, direktør for museumskoncernen Romu.

I en ny kvalitetsvurdering af Romus museer fra Slots- og Kulturstyrelsen får Romu den bedste bedømmelse: »meget tilfredsstillende«. Og Ragnarock bliver fremhævet for nytænkning, brugerinvolvering og »en eksperimenterende og innovativ tilgang til måden at drive museum og forretning på«.

Men Henrik Bo Nielsen undres over, hvordan særbevillinger, også i den aktuelle finanslov, strøs ud blandt andet til et flygtningemuseum i Sønderjylland og et H.C. Andersen kunstcenter i Kalundborg, mens Ragnarock ingen støtte får. Han ærgrer sig over at »køre i andet gear«. - Vi synes jo, vi har noget af national interesse, siger Henrik Bo Nielsen.

Ragnarock på Romu
  • Museum Ragnarock blev indviet i 2016 og er en del af museumskoncernen Romu.
  • Romu har ni besøgssteder, to magasinlokaliteter og én administrationslokalitet og omfatter blandt andet Roskilde, Lejre og Frederikssund Museer.
  • Romu har årligt 172.017 brugere, heraf godt 81.000 på Ragnarock (2017)
  • Romus årlige budget er på knap 68 mio. Heraf har Ragnarock et driftsbudget på mellem seks og syv millioner kroner, finansieret af fonde, kommunale midler og museets indtægter.

I øjeblikket forhandler kulturminister Mette Bock med partierne om en ny museumsreform. Venstres kulturordfører Bertel Haarder, der i sin tid som kulturminister bevilgede et engangsbeløb på to millioner kroner til Ragnarock siger:

- Det forhold, at staten gav bidrag i første omgang, taler for, at man kan komme i betragtning, når der etableres en ny fordelingsordning.

- Der er i kulturministerens oplæg et særligt punkt om museer, der varetager nationale opgaver. Det kan rockmuseet påberåbe sig, så jeg håber det går i hak, men jeg kan ikke love noget, siger Bertel Haarder.

Kulturministeriet oplyser, at de politiske forhandlinger om en reform forventes at fortsætte ind i 2019.

Er det en god idé at udnævne politikere til ambassadører?