2. juli 2020
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gav 9. september grønt lys for, at Region Sjælland selv må oprette lægeklinikker på forsøgsbasis. De første to kommer nu. Foto: Anders Ole Olsen
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gav 9. september grønt lys for, at Region Sjælland selv må oprette lægeklinikker på forsøgsbasis. De første to kommer nu. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To nærklinikker skal løse lægemangel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To nærklinikker skal løse lægemangel
Sjælland - 21. november 2019 kl. 18:00
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kalundborg får, men Vordingborg må vente på en særlig lægeklinik drevet af Region Sjælland.

Lolland Kommune står øverst på listen over områder, hvor flest praktiserende læger er over 60 år, flest mennesker har mere end to langvarige sygdomme, og flest mennesker står uden praktiserende læge.

Derfor er Nakskov det første sted, hvor politikerne i Region Sjælland benytter en dispensation fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og åbner en såkaldt »nærklinik«.

Fakta
  • De syv »vandkantskommuner« har fået point for flest læger over 60 år, flest multisyge patienter og flest borgere uden egen læge (henvist til udbudsklinik). Prioriteringen er:
  • Lolland
  • Kalundborg, Vordingborg
  • Odsherred
  • Guldborgsund
  • Slagelse
  • Holbæk

Derefter bliver det Kalundborgs tur. Men Vordingborg Kommune, som deler anden pladsen med Kalundborg må vente mindst et år.

- Vi håber på, at nærklinikkerne vil være med til at kunne holde på nogle af de praktiserende læger, som ellers ville være gået på pension, og vi samtidig kan rekruttere yngre læger, som måske ikke er klar til at købe egen praksis, siger Trine Birk Andersen (S), der er formand for regionens udvalg for det nære sundhedsvæsen.

Hun forklarer om årsagen til, at politikerne tøver med at åbne nærklinik i Vordingborg:

- Vi skal godt i gang med forsøget, som vi vil knytte tæt i et fællesskab med det nærliggende akutsygehus, altså Holbæk Sygehus og Nykøbing Falster Sygehus. Hvis vi oprettede nærklinik i Nakskov og Vordingborg på samme tid, ville de begge blive tilknyttet sygehuset i Nykøbing.

Dansk Folkepartis Julie Jacobsen er begejstret for, at forsøget går i gang.

- Det er meget spændende og et åbent projekt, hvor lægerne kan byde ind. Vi vil meget gerne understøtte PLO-lægerne, samtidig med at vi kan teste video-kontakt med sygehusene med mere, bruge flere forskellige faggrupper i nærklinikkerne og ansætte i sommerferiejob, siger Julie Jacobsen.

Vandkantsmodel

Dispensationen fra sundhedsministeren gælder i syv kommuner - Slagelse, Vordingborg, Kalundborg, Odsherred, Holbæk, Guldborgsund og Lolland.

Politikerne i Region Sjælland har derefter lavet en såkaldt Vandkantsmodel.

Nærklinikkerne etableres i tæt samarbejde med kommunerne og skal udbredes efterhånden.

Nærklinikken i Nakskov åbner 1. marts, hvor en praktiserende læge går på pension uden afløser. Klinikken i Kalundborg står til at åbne i andet halvår af 2020.

Formanden for de praktiserende læger i Region Sjælland, Ulrik Hesislev, udtrykte skepsis, om regionsklinikkerne vil løse lægemangel, da dispensationen fra ministeren blev præsenteret i september:

- Det er et misforstået tiltag. Det er jo de samme læger, som PLO-lægerne, udbudsklinikkerne (private aktører driver lægeklinikker for regionen, red.) eller de nye regionsklinikker skal slås om. Det løser intet, udtalte Hesislev dengang.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?