22. marts 2019
Meteorolog Jesper Theilgaard fortæller, at det helt store problem for Danmark i forbindelse med klimaforandringerne bliver vand, vand og vand. Foto: Kim Rasmussen
Meteorolog Jesper Theilgaard fortæller, at det helt store problem for Danmark i forbindelse med klimaforandringerne bliver vand, vand og vand. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Theilgaard: Klimaet ændrer sig - lige nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Theilgaard: Klimaet ændrer sig - lige nu
Sjælland - 04. juli 2018 kl. 14:30
Af Søren Schaadt Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sjælland: Skybrud i april, tørke i maj, oversvømmede marker i januar. Set hver for sig er der ikke noget mærkeligt i, at vejret slår lidt ud til tider, men efterhånden begynder vejret at slå rekorder igen og igen. Dermed tegner der sig et mønster, mener meteorolog og klimaekspert, Jesper Theilgaard:

- Det er ikke tilfældigt, at vi hele tiden oplever, at vejret bliver mere ekstremt. Der er for mange hændelser nu, til at det er en tilfældighed. Det er klimaet, der er blevet varmere, hvilket betyder, at vejrfænomenerne bliver mere ekstreme, forklarer han og understreger, at det foregår lige nu:

De er her nu
- Klimaforandringerne er her, lyder det fra den kendte tv-meteorolog.

Han vælger at råbe op, fordi vi, som folk og land og verden, er på en farlig kurs, som vi er nødt til at tage alvorligt. I Danmark betyder klimaforandringerne mere vand både fra oven, fra neden og fra kysterne.

- Grundvandet bliver højere, vandstanden i havene bliver højere, og vi får flere skybrud. Det er vand, vand, vand, der bliver problemet for os her i landet, siger Jesper Theilgaard.

- Det logiske er, at når luft og vand bliver varmere, så kommer der mere vand i skyerne, og så får vi flere skybrud. Og det er lige så logisk, at de ting bliver værre, når det bliver varmere, siger han.

DMI oplyser, at middelvandstanden, altså den normale vandstand, er steget med 30 centimeter, og at den fortsætter med at stige. Det lyder ikke af meget, men når vandet allerede har 30 centimeters forspring, behøver en stormflod ikke være så kraftig, før vandet står over digerne. Med andre ord skal der ikke meget storm eller tilbageskvulp til, før der opstår store problemer. Og vandstandene fortsætter med at stige:

Øget bevidsthed
- Klimaet ændrer sig konstant. Vandstanden stopper ikke med at stige, selv om politikerne tager en tænkepause, siger Jesper Theilgaard.

Han ser ikke mange positive takter i de højeste politiske lag, men når han ser på resten af befolkningen, så begynder der at ske noget:

- Der er sket en holdningsændring. Vi vil gerne have, at der sker noget. Vi vil gøre noget, men vi mangler nogen til at vise vejen... At politikerne viser vejen, siger Jesper Theilgaard.

Hans udsagn bakkes op af tænketanken Concito, som skriver, at 86 procent af befolkningen er bekymrede over klimaets udvikling.

Nye ting sker
Han håber på, at Venstres seneste klimaudspil betyder, at klimaet bliver et emne, når der skal være valg indenfor det næste år. Det kan den øgede bevidsthed i befolkningen også tyde på.

- Jeg kan forestille mig, at det bliver et hedt emne til næste valg. Så må politikerne gøre noget. De er valgt til at tage ansvar, og det kniber i de her sammenhænge, siger Jesper Theilgaard.

Kun ved at der bliver taget et overordnet ansvar, og vi her i Danmark og Vesten og i FN tager ansvar, vil vi kunne nå de klimamål, der blev aftalt i Paris, hvor 196 lande blev enige om, at temperaturerne højest må stige to grader - og skal vi nå det, har vi travlt:

Temperaturerne er på verdensplan allerede steget med 1,1-1,2 grad siden 1870, og Jesper Theilgaard forklarer, at klimaforandringerne vil ændre landet:

- Det er usandsynligt, at det vejr, som vi har bygget vores land på baggrund af, fortsætter.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.