17. april 2021
Når Bertel Haarder stopper i Folketinget ved næste valg, kan han være blandt de længst siddende medlemmer i danmarkshistorien. Foto: Philip Davali/Scanpix
Når Bertel Haarder stopper i Folketinget ved næste valg, kan han være blandt de længst siddende medlemmer i danmarkshistorien. Foto: Philip Davali/Scanpix
Foto: Bertil Barkholt Fruelund/Philip Davali/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: The grand old man siger stop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

The grand old man siger stop
Opdateret 26. februar 2021 kl. 15:22
Sjælland - 26. februar 2021 kl. 15:08

Venstres grand old man, Bertel Haarder, har besluttet ikke at genopstille til det kommende folketingsvalg.

Det oplyser han ifølge mediet Altinget fredag.

- Jeg synes ærlig talt, at jeg har aftjent min værnepligt. Men jeg har tænkt mig at køre for fuld kraft, så længe jeg er i Folketinget, blandt andet som formand for Udenrigsudvalget, siger Bertel Haarder til Altinget.

Det år, Bertel Haarder første gang blev valgt til Folketinget, hed statsministeren Anker Jørgensen, internettets folkelige udbredelse lå cirka 20 år ude i fremtiden, og den første udgave af Folkevogns Golf blev kåret til årets bil.

Det er 46 år siden, og nu har Folketingets længst siddende, nuværende medlem altså sagt stop.

Når Mette Frederiksen beslutter, at vi igen skal til folketingsvalg, kan Bertel Haarder faktisk være blandt de fem længst siddende folketingsmedlemmer - i historien.

Og han kunne have været højere på listen, hvis han ikke lige tog en tjans i Europa-Parlamentet fra 1994 til 2001.

Formet af højskolen

Bertel Haarder blev i bogstavelig forstand født ind i højskolebevægelsen, som søn af forstanderparret på Rønshoved Højskole ved Flensborg Fjord.

Og han er om nogen personificeringen af »højskolevenstre«, med et liberalt livssyn grundlagt på Grundtvigs frihedstanker og folkeoplysning.

- Højskolen, Grundtvig og oplysningstiden er min vigtigste bagage, udtalte han i anledning af sin 70 års fødselsdag i 2014.

Derfor er det heller ikke underligt, at Bertel Haarder, der selv har undervist på Askov Højskole, flere gange har siddet som undervisningsminister i løbet af sin politiske karriere.

Både Poul Schlüter og Anders Fogh Rasmussen placerede ham i spidsen for Undervisningsministeriet, men han har også prøvet kræfter med Intragrations-, Europa-, Kultur-, Kirke-, Indenrigs- og Sundhedsministerierne.

Kærlighed til Norden

Højskolen fylder stadig i veteranens liv, og han er lige nu formand for Liselund Højskole ved Slagelse.

Men også grænselandet og nordisk samarbejde har hans store interesse.

Måske ikke så underligt hans fødested taget i betragtning.

Han har i dag den tunge post som formand for Folketingets Udenrigsudvalg, er medlem af Det Nordiske Grænsehindringsråd og han bestrider præsidentposten i Nordisk Råd.

Netop Norden og nordisk samarbejde ligger Bertel Haarder meget på sinde.

Et samarbejde, han gerne ser udbredt så meget som muligt, hvilket han også understregede i det tidligere omtalte fødselsdagsportræt.

- Norge, Sverige og Danmark er verdens smørhul. Vi er nogle af verdens rigeste lande, og vores småstatsmentalitet er forældet, fastslog han dengang.

Kulturmennesket

En af Bertel Haarders måske mest skattede tillidshverv er dog forholdsvis nyt.

I 2019 fik han af den nuværende regering betroet posten som formand for Det Kongelige Teater.

Og den tidligere kulturminister lagde ikke skjul på glæden over netop det hverv.

- Jeg er stolt og lykkelig over at været blevet udpeget til formand for Danmarks kulturelle flagskib. Og taknemmelig for, at regeringen viser mig den tillid, sagde han dengang ifølge Ritzau.

De mange interesser og hverv uden for Folketinget får den 76-årige Bertel Haarder så bedre tid til, når han stopper efter næste valg.

Men man kan nok godt forvente, at han finder mange andre ting at fylde dagene ud med.

Eksempelvis at skrive flere af de viser, han er kendt for, blandt andet til festlige sammenkomster i Venstres folketingsgruppe.

Efter næste valg må en anden så påtage sig lige præcis det hverv.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?