28. februar 2020
735 kvinder er blevet genindkaldt til nye mammografi-undersøgelser på Ringsted Sygehus. Mammomgrafiscanningen på billedet her har ikke tilknytning til sagen. Foto: Region Sjælland.
735 kvinder er blevet genindkaldt til nye mammografi-undersøgelser på Ringsted Sygehus. Mammomgrafiscanningen på billedet her har ikke tilknytning til sagen. Foto: Region Sjælland.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Syv kvinder ramt af brystkræft efter undersøgelsessjusk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syv kvinder ramt af brystkræft efter undersøgelsessjusk
Opdateret 12. december 2018 kl. 13:04
Sjælland - 12. december 2018 kl. 10:36
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En mangelfuld bryst-undersøgelse af 735 kvinder på Ringsted sygehus har indtil videre betydet, at Region Sjælland i mindst ét tilfælde har overset kræft hos en kvinde, som krævede omgående behandling. Det er den foreløbige konklusion efter en række kontrol-undersøgelser af 343 kvinder, som ikke blev visiteret korrekt til brystkræft-undersøgelser på Ringsted sygehus.

arrow Læs også: Kræftsagens forløb

Undersøgelserne viser også, at yderligere seks kvinder har fået konstateret kræft efter kontrol-undersøgelserne. Her kan regionen ikke udelukke, at de kunne være opdaget, hvis kvinderne var blevet visiteret korrekt fra start. Det oplyser Region Sjælland i en pressmeddelelse.

Sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, Vagn Bach, undskylder overfor de implicerede kvinder, og særligt overfor de syv kvinder, som efterfølgende har fået konstateret kræft:

- Det er først og fremmest en dybt beklagelig situation, vi har bragt de implicerede kvinder i, og det kan jeg ikke undskylde nok. Vi ved, at vi i et tilfælde har overset kræft hos en af de syv kvinder på grund af den forkerte visitation. Hun er derfor ikke er behandlet i tide. Vi vil derfor kontakte hende og anbefale hende at klage over forløbet til patientklagenævnet og patienterstatningen, og det samme vil gøre sig gældende for de andre kvinder også, siger Vagn Bach i pressemeddelelsen.

Mangelfuld undersøgelse
Sagen handler om, at man fra 1.marts 2013 til 24.maj 2017 i en række tilfælde gav forkerte henvisninger til radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus, der betød, nogle af de i alt 60.000 kvinder, der hvert år bliver undersøgt på afdelingen, ikke er blevet undersøgt korrekt:

- De mangelfulde visitationer betød, at kvinder fik en undersøgelse, der bestod udelukkende af en mammografi - røntgenundersøgelse af brystet - og ikke en klinisk mammografi, som består af mammografi, palpation (undersøgelse med hænderne,red.) og ultralyd, hvilket var og er den faglige korrekte undersøgelsesmetode. Derfor kan vi ikke med sikkerhed sige, at vi ikke havde opdaget kræften tidligere hos kvinderne, siger Vagn Bach.

I alt 2600 kvinders forløb er blevet gennemgået på ny. Granskningen har vist, at de forkerte henvisninger og undersøgelser ikke har haft betydning for broderparten af kvinderne. Men i alt 735 kvinder skal genindkaldes til en ny og mere omfattende undersøgelse.

Heraf har de foreløbige undersøgelser af 343 kvinder indtil videre vist, at syv af kvinderne har kræft.

Alle kvinder vil være undersøgt inden udgangen af februar 2019.

Siden perioden med de mangelfulde brystundersøgelser er der desuden tiltrådt en ny specialansvarlig overlæge, og alle undersøgelser, på kvinder med symptomer, foretaget efter 24.maj 2017 er foretaget efter alle gældende standarder.

arrow Efter kræft-skandale: Her er den midlertidig sygehusledelse
14. februar 2019 kl. 14:15 Opdateret: kl. 16:10
arrow Efter brystkræft-skandale: Sygehusdirektør fyret
13. februar 2019 kl. 15:17 Opdateret: kl. 18:10