31. juli 2021
THOMAS OLSEN
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sygeplejersker varsler strejke: Sådan rammer strejken Sjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sygeplejersker varsler strejke: Sådan rammer strejken Sjælland
Opdateret 14. juni 2021 kl. 13:35
Sjælland - 14. juni 2021 kl. 12:46
Af Tomas Revsbech

Sygeplejerskerne har med et stort flertal stemt nej til en ny overenskomst. Det oplyser formand for Dansk Sygeplejeråd Grethe Christensen på et pressemøde mandag kl. 12.00

arrow Læs også: 50 operationer om ugen aflyses på grund af strejke

DSR oplyser, at 65,5 procent af medlemmerne har stemt nej til mæglingsskitsen fra Forligsinstitutionen. Det vel og mærket med en rekordhøj afstemningsprocent på omkring 75 procent.

Sundhedsvæsnet og dermed alle danskere står i en meget alvorlig situation. Mange års udsultning af hele sundhedsvæsnet, som har ført til stigende arbejdspres og øgede krav om fleksibilitet hos medarbejderne, er en stor del af forklaringen på sygeplejerskernes nej. Arbejdsgiverne og politikerne bliver simpelthen nødt til at finde penge til både en bedre løn og nogle bedre arbejdsforhold, hvis de skal få lettet frustrationerne hos deres medarbejdere, siger Grete Christensen om resultatet i en pressemeddelelse.

Cirka 5000 sygeplejersker - cirka 10 procent af DSR's medlemmer - vil natten til lørdag gå i strejke. Det er uklart, om radiograferne gåd med i strejken eller ej. de stemte ligesom Sygeplejerskerne nej til det det oprindelige forslag til en aftale. Men her har et stort flertal stemt ja til mæglingsskitsen fra Forligsinstitutionen.

Utydeligt, hvad lønkomite ville føre med sig

Ifølge kredsformand i DSR i Region SJælland, Helle Dirksen, kommer resultatet ikke som en stor overraskelse.
Den lønkomite, der blev nedsat som et kompromis i den tilspidsede situation og som skal granske lønstrukturen i det offentlige, var ikke nok for DSR's medlemmer.

- Vi ved godt, at sygeplejerskerne er meget utilfredse med det lønefterslæb, de har haft i årevis. Og nu har de altså fået nok.

- I forligsinstitutionen var vi blevet enige om en lønkomité, der skulle se på vores løneftersløb. Men det har ikke været tydeligt nok for mange af vores medlemmer, hvad det ville føre med sig, siger hun til Sn.dk.

Resultatet kommer ikke som den store overraskelse for formand for DSR Kreds Sjælland, Helle Dirksen. Hun havde ellers håbet, at den lønkomité, der trods resultatet stadig skal granske lønvilkårene i det offentlige, ville have dæmpet noget af sygeplejerskernes utilfredshed. Sådan gik det ikke. Foto: Steen Østbjerg.

Hun tilføjer, at hun trods alt er glad for, at sygeplejerskerne har sendt et så klart og tydeligt signal om de to aftaler, Dansk Sygeplejeråd fik forhandlet hjem.

Kort fortalt ønskede mange sygeplejersker et opgør med det efterslæb, som de har rendt rundt med siden tjenestemandsreformen i 1969. Lønefterslæbet endte i konflikt ved forhandlingerne i 2008. Efter flere tilspidsede situationen ved forhandlingerne siden, er man altså nu endt i konflikt igen.

Sådan rammer strejken

Omkring 540 sjællandske sygeplejersker på sygehusene i Slagelse og Næstved, samt i Ringsted og Holbæk Kommuner vil fra natten til lørdag gå i strejke.

Det oplyser Dansk Sygeplejeråd (DSR) Kreds Sjælland til Sn.dk.

På Slagelse Sygehus er 12 afdelinger omfattet, herunder flere anæstesi-afdelinger og opvågningsafsnit, samt afsnit for hjerte-, lunge- og mave-tarmsygdomme. Også radiologisk afdeling, der tager sig af scanninger, er omfattet.

På Næstved Sygehus er tre afdelinger, to ortopædkirurgiske afsnit samt et anæstesi-afsnit omfattet. Alt i alt er cirka 365 sygeplejersker udtaget til strejken.

Også cirka 105 og 75 sygeplejersker i blandt andet hjemmeplejen i henholdsvis Holbæk og Ringsted Kommuner er udtaget til strejken.

Undtaget

På forhånd er kræft-, børne- og psykiatriområdet undtaget fra konflikt. På de berørte sygehuse og kommuner vil der blive indsat et nødberedskab.

arrow Patienter med udskudte operationer får direkte besked
14. juni 2021 kl. 17:36 Opdateret: kl. 17:38
arrow OVERBLIK: Her rammer sygeplejerskernes strejke
14. juni 2021 kl. 12:26 Opdateret: kl. 12:28
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?