18. november 2019
Ringsted Sygehus er efter planen tømt for sygehus-aktiviteter om et år. I dag er der stort set kun brystkræft-behandling resten af sygehuset bruges af regionens it-afdeling. Foto: Region Sjælland
Ringsted Sygehus er efter planen tømt for sygehus-aktiviteter om et år. I dag er der stort set kun brystkræft-behandling resten af sygehuset bruges af regionens it-afdeling. Foto: Region Sjælland
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Syge bryster skal undersøges og opereres i Roskilde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syge bryster skal undersøges og opereres i Roskilde
Opdateret 25. juni 2019 kl. 10:22
Sjælland - 24. juni 2019 kl. 20:00
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Brystundersøgelserne af kvinder i Region Sjælland, der muligvis har brystkræft, flytter fra Ringsted Sygehus næste år.

arrow Læs også: Efter sygehuslukning: Vi er klar - hvis regionen ønsker det

Det samme gælder brystoperationerne, som allerede fik bud om flytning i februar.

Regionsrådet i Region Sjælland vedtog på et ekstraordinært møde mandag, at brystundersøgelserne (radiologien) skal flytte samme vej. Flytningen kommer til at ske gradvist fra 1. april 2020 til midten af 2020.

Det skyldes især hensyn til at bevare det faglige fællesskab på brystkræftområdet.

- Men der er ingen garanti for, at rekruteringen vil blive nemmere ved en flytning. Men funktionen vil blive fagligt isoleret, hvis vi ikke flytter mammoradiologien også, understregede regionsrådsformand Heino Knudsen (S), der med tanke på brystkræft-skandalen med mangelfulde undersøgelser af bestemte grupper kvinder frem til 2017 sagde:

- Vi har den allerstørste opbakning til personalet, og kvaliteten af undersøgelserne er 100 procent i orden i dag

På nær Enhedslisten bakkede samtlige partier op omkring flytningen, selv om det ikke er et ønskescenarie.

Når Sjællands Universitetshospital Køge er færdigt udbygget som supersygehuset ved udgangen af 2024, skal afdelingerne flytte igen.

- Det er ikke en beslutning, vi er glade for, men vi er nødt til at tage det ansvar, siger Anne Møller Ronex (R), der har været en af dem, der har været bekymret for, om der er plads i Roskilde:

- Vi håber, bukserne kan bære, sagde hun.

Enhedslistens Bruno Jerup pointerede, at den ekstra plads i Roskilde faktisk skulle have været brugt til at hjemtage flere specialiserede behandlinger, der i dag foregår på Rigshospitalet.

- Der er en reel fare for, at vi ikke kan holde kvalitet og tempo. Derfor kan Enhedslisten ikke se gode argumenter for at flytte to gange, sagde Bruno Jerup.

De Konservatives Ellen Knudsen sad også i regionsrådet, da man i 2010 vedtog sygehusplanen, som kun indebar én flytning af brystkræftområdet - til Køge.

- Det var afgørende, da vi vedtog sygehusplanen, at når vi flyttede brystkræftaktiviteterne fra Ringsted Sygehus, så flyttede læger, sygeplejersker og andet personale med, bemærkede Ellen Knudsen (K).

Om et år er der altså ikke længere sygehus-aktivitet på Ringsted Sygehus. Den øvrige radiologi (røntgen, der ikke vedrører brystet) og biokemien flyttes til Næstved Sygehus og Slagelse Sygehus.

Karkirurgi flytter også

Slagelse Sygehus må også sige farvel til karkirurgien 1. januar 2020, det besluttede regionsrådet formelt, men beslutningen har været på vej længe. Det sker for at samle behandlingen af hjertelidelser (kardiologi) med neurologi (lidelser i nervesystem og hjerne) med karkirurgien, fordi sygdomme i karsystemet hyppigt er årsag til hjertesygdomme, forsnævring af blodårer og blodprop i hjernen.

Region Sjælland vil etablere et »kar-center« og satser blandt andet også på at kunne foretage flere åreknude-operationer og derved dæmpe forbruget af privathospitaler til dette.

Disse funktioner skal også siden til Køge.