22. februar 2020
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under et besøg på Slagelse Sygehus ved en tidligere lejlighed for at hente inspiration til den reform, VLAK-regeringen nu har indgået en aftale med Dansk Folkeparti om. Foto: Peter Christensen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under et besøg på Slagelse Sygehus ved en tidligere lejlighed for at hente inspiration til den reform, VLAK-regeringen nu har indgået en aftale med Dansk Folkeparti om. Foto: Peter Christensen.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sundhedsreform på plads: Nye sundhedshuse, flere læger og sygeplejersker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsreform på plads: Nye sundhedshuse, flere læger og sygeplejersker
Sjælland - 26. marts 2019 kl. 10:39
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Danskerne skal opleve bedre sammenhæng, mere nærhed og større tryghed, når de behandlet i sundhedsvæsnet.

arrow Læs også: Sundhedsaftale skal få borgere i hele landet til at ringe 113

Sådan lød budskabet, da regeringen og Dansk Folkeparti her til formiddag præsenterede en aftale om en reform af sundhedsvæsnet.

En aftale, der betyder farvel til de fem regioner og folkevalgte regionsråd til fordel for 21 nye sundhedsfællesskaber, 20 nye akutberedskaber og flere lokale sundhedshuse.

- Det her skal tage fat om de udfordringer, vi står med nu og som vil vokse i fremtiden. Vi får næsten en kvart million flere borgere over 75 år de næste 10 år. Flere patienter med KOL og diabetes. Samtidig er der for mange patienter, der i dag tabes på gulvet. Derfor står vi nu klar med en omfattende og gennemarbejdet løsning, hvor flere ting i fremtiden skal behandles lokalt, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han præsenterede aftalen kl. 09.30 i Statsministeriet.

Aftalen til i alt 9 milliarder kroner rummer 8,5 milliarder kroner til en såkaldt nærhedsfond, der i regeringens oprindelige udspil var på 6 milliarder kroner. Men det beløb har Dansk Folkeparti altså fået hævet.

Pengene skal blandt andet går til nye sundhedshuse, der i fremtiden skal overtage flere lette behandlinger fra landets sygehuse, såvel som et styrket akutberedskab.

- Hvad skaber tryghed? Det gør blandt andet hurtig hjælp. Derfor opretter vi 20 nye akutberedskaber. Vi har fået pustet endnu fler penge ind i den her øvelse, så kommunerne også for mulighed for at bygge nye sundhedshuse, sagde Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl på pressemødet.

Aftalen lægger også op til, at der skal uddannes 150 ekstra praktiserende læger i de kommende tre år såvel som 2000 ekstra sygeplejersker.

- Det har været magtpåliggende for os at få flyttet en del af de lette behandlinger fra sygehusene ud i de almindelige lægepraksisser. Men når 70 procent af de praktiserende læger i dag har lukket for tilgang, og man samtidig flytter flere opgaver ud, har vi en opgave med at uddanne flere læger, sagde Børne- og Socialminister Mai Mercado (K).

Regeringen og Dansk Folkeparti vil med aftalen oprette bruger- og pårørende-råd, så patienter og pårørende får en direkte kanal til de 21 sundhedsfællesskaber.

Aftalen indeholder ingen løsning på, hvad der skal ske med det specialiserede socialområde. Det aftale partierne mandag at få undersøgt nærmere, inden man tager en beslutning.

Aftalen vil ikke nå at blive omsat til lov før det forestående Folketingsvalg. Målt på de hidtidige meldinger fra rød blok, vil store elementer, herunder nedlæggelsen af regionerne og de fem regionsråd blive skrottet, hvis regeringsmagten skifter efter et valg.

arrow Overblik: Her er hovedelementerne i aftalen om sundhedsreformen
26. marts 2019 kl. 10:56 Opdateret: kl. 10:56
arrow Regionsformand: Sundhedsaftale kræver ingen ny struktur
26. marts 2019 kl. 10:42 Opdateret: kl. 10:56
arrow FAKTA: Sådan vil regeringen finansiere sundhedsreform
26. marts 2019 kl. 10:28 Opdateret: kl. 10:30