24. september 2020
Køge, Roskilde, Solrød, Greve, Stevns og Faxe Kommuner skal være med i et sundhedsfællesskab omkring Sjællands Universitetshospital, hvis regeringen og DF får flertal for deres sundhedsreform efter folketingsvalget. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Køge, Roskilde, Solrød, Greve, Stevns og Faxe Kommuner skal være med i et sundhedsfællesskab omkring Sjællands Universitetshospital, hvis regeringen og DF får flertal for deres sundhedsreform efter folketingsvalget. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sundhedsfællesskaber deler vandene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsfællesskaber deler vandene
Sjælland - 29. marts 2019 kl. 11:50
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Hvad tror de egentlig, en borgmester går rundt og laver? Vi vil skulle forberede os, lægge en strategi og koordinere med de andre borgmestre, lyder det fra Marie Stærke (S), borgmester i Køge.

arrow Læs også: Minister garanterer for Roskilde Sygehus

Hun forudser en meget stor arbejdsopgave ved at indgå i et sundhedsfællesskab omkring Sjællands Universitetshospital sammen med borgmestre og et relevant udvalgsmedlem fra Roskilde, Solrød, Greve, Stevns og Faxe Kommuner, to praktiserende læger, sygehusdirektøren og direktøren for Psykiatrien.

Hun understreger, at kommunerne gerne vil udvikle indsatsen omkring borgernes nære sundhedstilbud:

- Og det er rigtigt, at vi skal løfte mere i samspillet mellem sygehus og kommuner. Men jeg er rigtig ked af forslaget om regionernes nedlæggelse, de har levet i 10 år, og vi har gang i et rigtigt godt samarbejde. Det kan vi sagtens udvikle uden at skulle gennem en kæmpe sundhedsreform. Regeringen og DF's forslag går mere op i skriveborde end patienterne, så det vil jeg modarbejde alt, det jeg kan.

Borgmesteren i Stevns Anette Mortensen (V) hilser omvendt sundhedsreformen velkommen:

- Der er behov for at gøre noget andet, og det er godt, at regeringen fik Dansk Folkeparti med på det. Men jeg savner lidt flere detaljer, før jeg kan forholde mig til kommunernes opgaver, men sådan er det altid med udspil, siger Anette Mortensen (V).

Hendes partifælle i Faxe borgmester Ole Vive er begjestret for udsigten til at indgå i et sundhedsfællesskab:

- Vi skal jo ikke stå for driften af sygehusene, det skal Sundhed Danmark, de regionale sundhedsforvalgtninger og sygehusledelserne. Men vi skal have meget mere fokus på den nære sundhed, det kan vi gøre meget bedre i fællesskab. Alene tilgængeligheden af data bliver et stort plus; i dag har vi i Faxe Kommune tre medarbejdere beskæftiget med at sikre, at vi ved, hvilke borgere der bliver udskrevet fra sygehusene, fordi vi ikke kan se deres data, siger Ole Vive.

Joy Mogensen (S), borgmester i Roskilde er mest bekymret over økonomien i de mulige sundhedsfællesskaber:

- Jeg ved heller ikke, hvilken beslutningsret sundhedsfællesskaberne vil få. Vi har udfordringer med, at der kommer flere ældre og sundhedsvæsenet kan gennemføre flere og flere behandlinger. Jeg frygter, at borgmestrene bliver spændt for en vogn, hvor vi kan blive nødt til at spare på skoler, hjemmepleje og andre kerneopgaver for at få råd til de nye sundhedsopgaver, siger Joy Mogensen.

Set med hendes øjne er erfaringerne fra den seneste strukturreform, hvor kommunerne fik en række opgaver med handicappede og andre specialiserede tilbud overført fra amterne, dårlige:

- På de områder er økonomien slet ikke fuldt med behovet, og mange kommuner er nødt til at genåbne budgetterne. Det er forkert at lægge flere opgaver ud til kommunerne. Jeg frygter, at der vil opstå en situation; Nu har I jo selv indflydelse, så må I også selv betale. Men det er jo skatteborgerne, som betaler.

arrow Fysioterapeut er klar til patienter uden henvisning
29. marts 2019 kl. 11:48 Opdateret: kl. 11:27
arrow Rektor: - Vi kan godt levere 300 nye sygeplejersker
28. marts 2019 kl. 07:04 Opdateret: kl. 19:04
arrow Formand: Ny reform vil lukke Roskilde Sygehus
27. marts 2019 kl. 15:23 Opdateret: kl. 15:41
Har debatten om sexisme taget overhånd?