16. januar 2021
Styrelsen for Patientsikkerhed er stadig ikke helt tilfredse med forholdene på brystkræftområdet, selv om radiologisk afdeling (der undersøger kvinders bryster) er flyttet fra Ringsted Sygehus til Sjællands Universitetshospital Roskilde.
Styrelsen for Patientsikkerhed er stadig ikke helt tilfredse med forholdene på brystkræftområdet, selv om radiologisk afdeling (der undersøger kvinders bryster) er flyttet fra Ringsted Sygehus til Sjællands Universitetshospital Roskilde.
Foto: Mikkelsen (Mik)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Styrelse er ikke tilfreds: Stadig påbud i brystkræftsag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Styrelse er ikke tilfreds: Stadig påbud i brystkræftsag
Sjælland - 20. maj 2020 kl. 11:54
Af Tine Fasmer

Styrelsen for Patientsikkerhed har stadig ikke fjernet alle påbud mod radiologisk afdeling, der er kritiseret for håndteringen af undersøgelser for brystkræft.

arrow Læs også: Kun 40 pct. igennem brystkræftpakker til tiden: - Skal styr på brysterne nu

Radiologisk Afdeling, der for nylig flyttede fra Ringsted Sygehus til Sjællands Universitetshospital Roskilde, har stadig ikke fået så meget styr på procedurerne, at Styrelsen for Patientsikkerhed er tilfreds.

Rapporten fra et besøg på afdelingen viser at der fortsat er problemer med patientsikkerheden.

Det handler om, at der ikke er sikret tilstrækkelig instruktion af lægerne i patientsikre arbejdsgange, samt at der ikke er indhentet tilstrækkeligt informeret samtykke fra de muligt brystkræftramte kvinder.

Inspektørerne fra Styrelsen for Patientsikkerhed har også under interview med ledere og læger konstateret, at der er mangelfuldt kendskab til nye regler for visitation af visse grupper af kvinder med en øget risiko for brystkræft.

Ros til ledelsen
Til gengæld roser styrelsen også den ny ledelse i Roskilde for at have arbejdet intensivt med at rette op på ni kritikpunkter fra kontrolbesøget i november. Men man er ikke kommet i mål med samtlige punkter.

Et ud af tre påbud er ophævet, for der er kommet bedre samarbejde mellem radiologisk afdeling og brystkirurgisk afdeling.

- Vi glæder os over, at vi er nået et stykke på vejen, så Styrelsen for Patientsikkerhed har ophævet det ene af de tre påbud: Nemlig påbuddet om en bedre beskrivelse af samarbejdet mellem de to afdelinger, der henholdsvis undersøger og opererer for brystkræft, siger Jesper Gyllenborg, vicedirektør for Sjællands Universitetshospital.

Brystkræftskandalen kom til offentlighedens kendskab i december 2018. Det handler kort fortalt om, at radiologisk afdeling i en længere periode 2013 til maj 2017 ikke har givet alle kvinder, der var henvist med mulig brystkræft, de undersøgelser, som de har krav på ifølge de nationale retningslinjer.

En lang række forhold har været kritiseret siden, og Styrelsen for Patientsikkerhed er altså fortsat ikke tilfredse med afdelingen, hvor den specialeansvarlige overlæge er sat under skærpet tilsyn.

Region Sjælland har blandt andet fyret sygehusdirektør Vagn Bach som følge af sagen. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi behandler sag mod fire ansatte samt regionen. Patienterstatningen har fået 205 anmeldelser fra brystkræftramte kvinder, der ønsker erstatning.

arrow Tavlen er visket ren i brystkræft-sag
28. oktober 2020 kl. 07:00 Opdateret: kl. 21:15
arrow Kvinder får forsinkede brystkræftundersøgelser
23. september 2020 kl. 13:36 Opdateret: kl. 13:36
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?