23. marts 2019
Det kan være meget svært at få mad ned, når man er ramt af kræft. Men den eneste diætist på kræftafdelingen i Næstved er ofret i Region Sjællands sparerunde. Arkivfoto.
Det kan være meget svært at få mad ned, når man er ramt af kræft. Men den eneste diætist på kræftafdelingen i Næstved er ofret i Region Sjællands sparerunde. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spareplan rammer underernærede patienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spareplan rammer underernærede patienter
Sjælland - 11. november 2018 kl. 08:00
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fire ud af 32 diætister på Region Sjællands sygehuse står til at miste jobbet.

arrow Læs også: Minister: Spareplan er Region Sjællands ansvar

Det rammer hårdt på sygehusene i Roskilde, Næstved og Nykøbing Falster, skriver DAGBLADET, Nordvestnyt og Sjællandske lørdag.

Diætister rådgiver fx om kost til børn med diabetes eller spiseforstyrrelser, vejleder gravide med fx diabetes, hjælper småtspisende medicinske patienter til at få mere sul på kroppen, støtter kræftpatienter til at klare den hårde kemo- og strålebehandling og planlægger sondeernæring til de mest underernærede patienter.

På Roskilde Sygehus er både diætisten i børneafdelingen og diætisten med primært fokus på hjertepatienter og patienter med sygdomme i blod- og lymfesystem ramt af Region Sjællands spareplan. Desuden har diætister, der tager sig af nyresyge udsigt til at skulle dække flere sygehuse, hvis vedkommende vil beholde jobbet.

- Vi bliver to diætister tilbage på hele sygehuset, fortæller Jonna Bork, der er tillidsrepræsentant for regionens diætister og en ud af to diætister på Roskilde Sygehus' kræftafdeling.

- Hvis man bliver underernæret under behandlingen eller er underernæret i forvejen, når man bliver indlagt, tager det længere tid at blive rask, siger Jonna Bork, der forventer, at hun og den anden tilbageværende diætist i Roskilde må dække hele sygehuset ind, ligesom sygeplejersker må overtage flere diætist-opgaver.

På Næstved Sygehus har den eneste diætist på kræftafdelingen, der ledes af Sjællands Universitetshospital, også modtaget en fyreseddel.

- Det er rystende, og jeg undrer mig over, hvem man forestiller sig skal varetage mit arbejde, siger Dorte Dinesen, som især tager sig af hoved-halskræftramte og patienter med lungekræft i stråleterapiafsnittet i Næstved.

Kost- og Ernæringsforbundets regionsformand i Region Sjælland Rikke Kristensen er oprørt. Også på Nykøbing F. Sygehus er der fyret en diætist.

- Hundesyge patienter lades i stikken. Diætisterne har livsnødvendig specialviden om ernæring til syge, som er en forudsætning for ethvert vellykket behandlingsforløb. Selv om behandlingen virker, kan man blive så afkræftet, at kroppen ikke kan klare mere, siger Rikke Kristensen.

Ledende overlæge på Sjællands Universitetshospitals kræftafdeling - i Roskilde og Næstved - Mads Nordahl Svendsen understreger, at patienterne skal opleve uændret kvalitet i behandlingen, når den samlede spareplan er gennemført.

I alt 198 ansatte i regionen står til at miste jobbet som led i spareplanen, mens yderligere op mod 300 ledige stillinger sløjfes. Det skal lukke en ubalance i budget 2019 på 184 millioner kroner. Derudover har de fem sygehuse selv i alt udsigt til et merforbrug i år på op mod 200 millioner kroner.

arrow Fyret diætist: Det rammer de svageste patienter
11. november 2018 kl. 08:00 Opdateret: kl. 09:32
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.